Amsterdam va avea un pod imprimat 3D, realizat din oțel

192
Podul imprimat 3D, realizat din oțel, în hala de producție din Amsterdam. Foto: MX3D

Un pod din oțel, realizat printr-o tehnologie de imprimare 3D, va fi instalat anul viitor în Amsterdam, peste unul dintre canalele din centrul vechi al orașului. Podul este deja gata realizat, are o lungime de 12 metri și va fi destinat pietonilor. După ce va trece testele de rezistență, folosind o varietate de senzori inteligenți și scanere 3D, podul va fi apoi pus peste canal.

Podul a fost realizat de către MX3D, un start-up în robotică din Amsterdam, a cărui viziune este de a construi roboții capabili să imprime 3D construcții ușoare precum poduri, clădiri complete sau nave maritime customizate.

Pentru imprimarea podului s-au folosit roboți industriali dotați cu echipamente de sudură de înaltă calitate. Foto: MX3D

“Am folosit roboți industriali care sunt utilizați în mod obișnuit în industria auto și pe care i-am dotat cu echipamente de sudură de înaltă calitate”, a declarat pentru Digital Trends unul dintre co-fondatorii MX3D. “Ce transformă această combinație într-o imprimantă 3D este software-ul și metodele pe care le-am dezvoltat pentru a manevra robotul și pentru a reuși procesul de sudare, care este foarte complex. Simplu explicat, topim un fir subțire din aproape orice metal și îl aplicăm pe stratul anterior. În acest fel, partea imprimată continuă să crească. Structura care rezultă este puternică, durabilă și omogenă, având calitățile materialului care a fost utilizat”.

Podul va fi dotat cu senzori care îi vor monitoriza rezistența în timp real. Foto: MX3D

Podul va fi dotat cu senzori care vor transmite date cu privire la solicitările de sarcină și viabilitatea structurii. Senzorii vor colecta parametrii cum ar fi tensiunea, deplasarea și vibrația și vor măsura factorii de mediu cum ar fi calitatea aerului și temperatura, date care vor permite inginerilor să monitorizeze rezistența podului în timp real și modul în care aceasta se schimbă pe durata de viața.

Proiectul este unul finanțat public-privat, podul a fost comisionat de către municipalitatea Amsterdamului, care a acordat un buget comparabil cu cel pe care l-ar fi plătit pentru un pod tradițional, iar fondurile suplimentare necesare au provenit de la mai mulți sponsori.

Acest articol este parte dintr-un proiect de diseminare de bune practici în dezvoltare urbană sustenabilă și inovare între Amsterdam și Cluj, realizat cu sprijinul Ambasadei Olandei la București

Citește și …

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/cum-a-devenit-amsterdam-un-oras-prietenos-cu-biciclistii/

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/expeditie-urbana-in-amsterdam-un-oras-pentru-oameni/

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentOpțiuni pentru un guvern de lideri în care să putem crede
Articolul următorUrban Talks la Timișoara, pe 28 septembrie: Ce facem noi pentru orașul în care trăim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.