Ce trebuie să facă Iohannis ca să câștige

82

10708541_716414978445756_3649746525977565387_o

  1. Să sublinieze distanța care îl desparte de toți ceilalți jucători pe scena politică, în sensul căutării consensului, nu conflictului, al dialogului rațional, nu al fricii și învrăjbirii. Iohannis nu candidează împotriva lui Ponta, ci împotriva politicii dezbinării, agresiunii și disprețului, din toate zonele politice. Ponta e doar unul din reprezentanții acestei politici, cu nimic special.
  2. Să nu mai jignească minima demnitate umană a electoratului PSD. Chiar dacă dânsul personal nu a făcut-o, aceasta este tradiția și poziționarea politică recentă a întregii drepte, în special componenta sa intelectuală. De această tradiție trebuie să se despartă. Domnule Iohannis, vreți voturile directe ale cetățenilor? Perfect, dar nu uitați că și alegătorii PSD sunt cetățeni.

Un leit-motiv care apare frecvent în dialoguri cu alegători de dreapta este stupoarea că 40% dintre români votează cu Victor Ponta. Cum este posibil? Ce fel de oameni sunt ăștia?? Dar niciunul dintre colegii dumneavoastră dle Iohannis, politicienii de dreapta, nu și-a pus vreodată problema, în mod real, să înțeleagă, nu cum gândește, ci ce simte, un alegător PSD. E mult mai comod să-i amalgameze într-o masă de manevră presupus „captivă”, pentru că asta le oferă scuza perfectă pentru propria incompetență politică.

Atunci când vine vorba de electoratul PSD, interlocutorii de dreapta folosesc uniform, public, termeni precum „pomeni”, „needucați”, „manipulare”, „asistați social”, și în cadru privat termeni mai duri precum „prostime”, „înapoiere”, „puturoși”, „pupători de moaște”, etc. Această retorică este însă fundamental contraproductivă pentru că întreține leit-motivul luptei de clasă. Ea susține și consolidează loialitatea electoratului PSD, iar dl. Iliescu zâmbește suveran.

Pentru a câștiga, dle Iohannis, trebuie să nu călcați pe urmele colegilor de dreapta, ori veți cădea și dumneavoastră în capcana luptei de clasă, în capcana lui Iliescu.

Cum? Delimitându-vă de retorica agresivă a dreptei, cu disprețul său nedisimulat față de electoratul de stânga. Astfel, dați două lovituri dintr-o mișcare: luptați cu politica stângii, nu cu electoratul acesteia, și în același timp vă delimitați de o dreaptă care și-a dezamăgit profund susținătorii în ultimii ani. De acestea depinde reușita dumneavoastră.

Prezența dvs mediatică a fost subțire, și pe bună dreptate. Dacă v-ați fi aruncat în cocina spațiului public din ultimele luni, v-ar fi mâncat porcii. Dar cu ocazia dezbaterilor televizate, mesajul dvs va trebui să fie focalizat pe cetățean, să minimalizeze importanța dlui Ponta ca persoană, și să întoarcă atacurile adversarului împotriva lui. Aceasta se poate realiza în trei pași: 1. Desființarea mesajului unionist al adversarului: prin atacurile sale, Ponta nu poate uni pe nimeni doar dezbina în continuare, mai rău ca până acum. Din acest unghi, el nu diferă de orice alt lider din ultimii 25 de ani. 2. Alternativa: Iohannis nu atacă, ci ascultă, și găsește soluții. 3. Demonizarea unei categorii sociale (fie din stânga, fie din dreapta) nu oferă soluții, nici unitate, doar mai multă luptă sterilă. Dreapta trebuie să arate că poate oferi celor vulnerabili mai mult, și în special mai durabil, decât măsurile electorale PSDiste, pe care azi le vedem, dar mâine nu mai sunt.

Domnule Iohannis, dumneavoastră nu candidați împotriva lui Ponta. Candidați împotriva politicii distructive de luptă, fie ea luptă de clasă, fie rivalitate de clan, care a definit România ultimilor 25 de ani. În locul domnului Ponta putea să fie orice alt politician, proiectul dumneavoastră politic ar fi fost același: înlocuirea abordării distructive bazate pe aruncat vorbe grele, cu una pozitivă bazată pe rezultate. Comunicați asta eficient și veți câștiga.

Articolul precedent#Aceeași mizerie? A vota sau a nu vota, aceasta-i întrebarea.
Articolul următorDespre echilibru

2 COMENTARII

  1. Problema e decisa:In afara in cel mai fericit caz (de ar fi banda rulanta!)vor vota 0,43 mil din cei 3,5 mil -4,o mil cati se gasesc acolo.
    (Am considerat 300 sectii de votare cu 8 posturi/sectie si 4 min/om /12 h vor vota 0,43 mil alegatori
    Evident vor fi la 1/2 adica doar 0,22 mil votanti pt ca nimic nu merge in cadenta teoretica ,pt ca vor fi sectii ce nu vor fi umplute si altele supraaglomerate deci,, bouchoane!!,,

    Evident acum 10-15 ani cand afara erau 0,3 mil,nr sectii corespundea.azi 56%% din populatia activa directa este dincolo(in tara sunt 1,5 mil in administratie,doctori,profesori,politie si 2,9 mil activi in economia tarii iar afara sunt 3,75 mil(media intre 3,5 si 4,0)
    Deci echilibrul alegerilor sau un vot democratic sta in balanta unde intr un taler stau cei 3,75 mil ce lucreaza afara siin celalalt taler stau pensionarii in nr de 5,3 mil!!!!

    Filozofic se pune intrebarea cum este mai bine:
    -cei din afara sa nu poata vota si in consecinta din ce in ce mai multi tineri vor parasi tara ducandu se la proaspetele lor rude din strainatate….??
    -sa poata vota cat le doreste inima in noi si multe sectii de votare si traiasca cu speranta(desarta!) ca se vor creea locuri de munca aici in tara…

    exista deci alternativa f probabila ca nu mai mult de 0,25 mil romani din afara sa vina la vot
    O moarte naturala!
    AP

  2. Sunt bucurestean si indraznesc sa scriu un mesaj ardelenilor:
    Este imperativ sa avem un presedinte ardelean.Voi,ardeleni ,veniti in numar mare(peste 80%)la vot.

    Trebuie sa ne iubim tara pt ca ea este mama noastra ce ne hraneste.O mama,, cu mult lapte,, furat de copii straini.Bine exploatat aurul ,gaz metanul si padurile voastre ,bine valorificate si distribuite vi ar ajunge sa va dublati.La fel si noi din vechiul Regat cu petrolul i mai nou su gaz metanul.

    Este nevoie de un neamt pt ca judetele lor antebelice aveau o productivitate pe cap de locuitor de 2 ,5 ori mai mare decat media pe tara,pt ca Romania a fost mandra sub 2 regi germani si o regina englezoaica (mai romani ca multi romani!),pt ca oameni inteligenti au inteles ca aceasta tara mica dar cu potential , nu poate fi dezvoltata decat avand la carma tarii un cetatean format in alta educatie .

    Totodata cred ca metehnele fanariotice muntene nu pot fi anihilate fara schimbarea capitalei tarii ,la Cluj!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.