Cel mai bun ultramaratonist român vine la Cluj. “Încrederea în tine o câștigi cu fiecare antrenament”

519
Robert Hajnal este considerat cel mai bun ultramaratonist din România

“Încrederea în tine o câștigi cu fiecare antrenament, iar eșecul este o parte din povestea unui succes”, spune într-un interviu Robert Hajnal, considerat cel mai bun ultramaratonist din România, anunțat ambasador al msg Maraton Apuseni, unul dintre cele mai populare maratoane montane din țară, ce va avea loc pe 25 mai 2019, la Muntele Băișorii.

Robert Hajnal este câștigător al tuturor curselor de ultramaraton din România și vicecampion la renumita cursă Ultra Trail du Mont Blanc 2018. În calitate de ambasador al msg Maraton Apuseni, Robert va fi prezent la Cluj, în data de 20 mai 2019, la o întâlnire cu comunitatea montană.

Robert Hajnal, vicecampion la renumita cursă Ultra Trail du Mont Blanc 2018

Robert este un om de munte, dar și iubitor de cărți, gătit și alergare, pasiune descoperită în urmă cu 6 ani. Iubește alergarea montană pentru că acolo câștigă cel mai isteț, cel care își găsește ritmul personal și își face din el o strategie.

Robert a stat de vorbă cu cei de la msg Maraton Apuseni, interviul complet mai jos.

Eșecul este o parte din povestea unui succes

“Cred cu tărie că eșecul este o parte din povestea unui succes. Un eșec este lecția de care ai nevoie, care-ți spune că nu ești încă pregătit pentru succesul pe care l-ai fi avut câștigând. Dacă ești cu picioarele pe pământ poți pune pe foaie toate lecțiile pe care ți le-a dat „eșecul” și se vor dovedi foarte valoroase pe viitor.”

În copilărie alergarea m-a ales pe mine apoi, cu timpul, am ales-o eu pe ea

“Am copilărit într-un cartier pe nume „6 August” din localitatea Petrila, care era foarte aproape de curtea școlii generale. Am fost un puști foarte activ și după terminarea orelor mergeam să fac sport cu clasele mai mari, 5-8. Făceam tot felul de mișcare, atât în natură cât și în casă. Flotări, înot, jucam fotbal, baschet. În plus ne fugăream prin fața blocului la jocurile cu ceilalți copii din cartier. Apoi am ajuns să joc fotbal la un club, Jiul Petroșani, unde făceam aproape zilnic naveta pe bicicletă. Opt kilometri dus, opt kilometri întors și antrenamentul propriu zis. Mi-a prins foarte bine că la meci alergam cel mai mult de pe teren. Iar pentru mine însemna mai multe ocazii să dau gol. Dacă era un club de atletism prin zonă sigur aș fi mers și acolo.

Apoi a urmat Academia Militară unde am descoperit alergarea de la 06:00 la 06:30 aproape în fiecare zi și așa s-a instalat microbul urmând să particip la concursuri de alergare prin toți munții din România.”

„Astăzi ce antrenament fac?”

Primul lucru la care mă gândesc atunci când deschid ochii e „astăzi ce antrenament fac?”. În medie mă antrenez cam 2 ore pe zi. În unele zile mai mult în altele mai puțin, în funcție de perioada planului de antrenament. Încerc să mă trezesc devreme dar în același timp să dorm suficient, ora asta e undeva pe la 7. Fac 10 minute de yoga / stretching apoi iau micul dejun. După ce am mâncat știu sigur că sunt gata de primul antrenament al zilei, pe la 9-10. Uneori îmi gătesc prânzul sau dacă sunt pe fugă mănânc în oraș ca să nu spăl vasele apoi mă pregătesc pentru o sesiune de somn, un power-nap. Iar pe seară pe la 18-19 urmează al doilea antrenament. Între cele două antrenamente încerc să mai strecor sesiuni foarte scurte de tabata cu kettlebell-ul.”

Am ales primul ultra ca pe o provocare și s-a întâmplat să-l câștig

“Am ales primul ultra ca pe o provocare și s-a întâmplat să-l câștig. Asta după un antrenament și o dietă nu tocmai obișnuită. Fusesem cu 30 de zile în urmă într-o excursie cu trenul în Europa. Pierzând nopțile, mâncând fast-food am reușit până la urmă să vin pe locul 1 la Ciucas X3 în 2013. De atunci mi-am spus că dacă voi trata cu seriozitate sportul acesta mai mult ca sigur voi avea rezultate bune și mă pot întrece cu cei mai buni din lume, de ce nu?!

Pregătirea fizică te ajută în prima jumătate a cursei să ții pasul cu cei mai buni. Te ajută să faci față urcărilor grele într-un ritm ridicat. În a doua jumătate intervine instinctul de autoconservare al creierului care te face să-ți pui tot felul de întrebări și ai nevoie de o „pregătire”, de răspunsuri imediate pe care să le dai ca să nu încetinești, să nu pierzi poziții și să accelerezi pe final.”

Alergătorul montan trebuie să fie un bun manager. Un bun manager al durerii.

“Cred că ajută mult cunoașterea propriului corp și cum reacționează el la efort de peste 3-4-10 ore. Cred că ajută cunoștințele de fiziologie iar pentru distanțe mai lungi cred că alergătorul montan trebuie să fie un bun manager. Un bun manager al durerii.

Start-ul îmi oferă prilejul să fiu recunoscător că sunt acolo. Primii kilometrii mă găsesc cu zâmbetul pe buze pentru aventura care ne așteaptă, apoi încerc să-mi respect planul pe care l-am făcut de „acasă”, planul nutrițional și planul de cursă. De obicei în prima jumătate a cursei mă asigur că mănânc tot ce mi-am propus iar în a doua jumătate că alerg cu toate puterile, până la ultima picătură de energie. La finish mă asigur că nu mi-a mai rămas nimic de dat, energie sau strategie. Că am fost cât de inteligent / șiret între start și finish.”

Încrederea în tine ți-o câștigi cu fiecare antrenament, dar sprijinul celorlalți e la fel de important

“Încrederea în tine ți-o câștigi cu fiecare antrenament, cu fiecare dată când ieși la alergare chiar dacă afară plouă sau ninge, cu fiecare picătură de sudoare și respirație întretăiată de la un ritm intens, cu fiecare urlet al mușchilor sub influența acidului lactic. Sprijinul celorlalți e la fel de important ca încrederea ta în tine. Vrei ca la finalul cursei să te aștepte cineva drag, căruia să-i dai o îmbrățișare, să-ți ofere un motiv în plus să te grăbești către finish.”

Pentru un weekend petrecut alături de familie într-un cadru care favorizează alergarea și buna dispoziție, alege să-l petreci în zona munților Apuseni la msg Maraton Apuseni.

msg Maraton Apuseni se desfășoară în perioada în care natura o ia de la capăt, în care totul este înverzit și peisajele te energizează cu frumusețea lor. Mi-a plăcut diversitatea traseului, urcări grele dar și porțiuni alergabile, coborâri tehnice și alergare prin pădure, pe frunzele rămase de un an în urmă.

Pe lângă traseu, atenția organizatorilor la toate detaliile, încercând să facă din concurs o experiență plăcută pentru fiecare participant, de la cel mai mic până la cel mai înaintat în vârstă, de la un începător în a alergării până la cel mai rapid dintre alergători.

Aș sfătui persoanele care au alergat maratoane să facă pasul treptat-treptat către un ultramaraton. Să nu participe direct, de la un efort de 5-6 ore la un efort de 20 de ore. Să aleagă un ultramaraton pe distanță medie de 70-90 kilometri. În același timp aș provoca alergătorii de maratoane / ultramaraton să încerce să-și bată timpii pe distanțe din ce în ce mai scurte începând cu 800 metri, 1000 metri, 3000m, 10.000.

Pentru un weekend petrecut alături de familie într-un cadru care favorizează alergarea și buna dispoziție, alege să-l petreci în zona munților Apuseni la msg Maraton Apuseni.”

A noua ediție a maratonului este organizată de Clubul Alpin Român Secția Universitară Cluj, iar principalul partener este .msg România care de opt ani sprijină organizarea maratonului, și care, pe lângă implicarea în diverse proiecte pentru comunitate, realizează frecvent acțiuni de împădurire și sprijină inițiativa de încurajare a mersului cu bicicleta la lucru, Ride2Work.

Pentru înscrieri la msg Maraton Apuseni, intră pe maratonapuseni.ro/inscriere/, iar pentru noutăți, urmărește pagina Facebook sau Instagram.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentInițiativa „Trai” vrea să faciliteze noi experiențe de “bun simț” în Cluj, atât localnicilor cât și turiștilor
Articolul următorSărbătoarea lunară a producătorilor de bere artizanală, la Cluj: Craft Tranzition Party

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.