Cine poate obține finanțare pentru centrale fotovoltaice prin PNRR?

162

Ministerul Energiei a lansat apelul de depunere al proiectelor prin PNRR pentru implementarea de centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată mai mare de 0,2 MW. 

Cine poate depune proiecte pentru a obține finanțare prin PNRR pentru implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice?

Orice societate din categoria microîntrepinderilor, întreprinderilor mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderile nou înființate, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin.

De asemenea, societățile trebuie să aibă ca activitate, între altele, producerea de energie electrică (în scopul comercializării sau consumului propriu în cadrul societății sau grupului de societăți) corespunzătoare diviziunii 35: “Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică.

Activitățile eligibile pentru finanțare conform ghidului specific sunt:

  • Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără stocare;
  • Construcţii care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără stocare.

Solicitanții trebuie să aibă în vedere faptul că nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere de energie din surse eoliene și solare și nici proiectele care vizează extinderea unor unități de producție de energie electrică. 

Valoarea ajutorului de stat solicitat per MW instalat este de maximum:

  • 750.000 Euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
  • 425.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Plafonul menționat mai sus include și componenta de stocare, aceasta având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat solicitat.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi, conform prevederilor Regulamentului, 15 milioane EUR pe întreprindere, pe proiect de investiții, echivalent în lei la cursul mediu de schimb de 4,98 lei/euro.

Termenul limită de depunere a proiectelor este 31 mai 2022.

Societățile care doresc să implementeze centrale fotovoltaice cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp au la dispoziție programul Electric Up.

Acest program este dedicat doar companiilor mici și mijlocii (IMM) și operatorilor economici din domeniul HORECA.

Prin intermediul acestuia se oferă până la 100.000 euro/beneficiar (100% nerambursabil).

Pe lângă centrala fotovoltaică, solicitanții trebuie să-și instaleze și cel puțin o stație de încărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.

Programul de finanțare se desfășoară în perioada 2020 – 2026, în mai multe cicluri de finanțare.

Se estimează că următoarea sesiune de proiecte se va deschide în prima parte a anului 2022.

Articolul precedentCe cauzează durerea de șold?
Articolul următorAfecțiuni des întâlnite la copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.