De la reacție, la co-creație

70

Reacție la aberație

Ultimele 9 săptămâni de proteste au venit ca reacție la decizia guvernului de a crea o lege speciala pentru exploatarea miniera de la Roșia Montana. Valul de revoltă stârnit de această decizie aberantă a cuprins toate marile orașe din țară dar și orașele cu o semnificativă diasporă românească din străinătate.

Ca urmare a protestelor din stradă, a reacției societății civile, mediul politic a încetinit procedura de adoptare a legii prin crearea unei comisii speciale și prelungirea de mai multe ori a unor termene de luare a unei decizii. Reacția a avut deci un oarecare efect, nu exact cel dorit (stoparea completa a legii), dar a încetinit procedura și a determinat tensiuni și luări de poziție divergente față de chestiunea Roșia Montană la nivelul coaliției de guvernare.

Un alt efect al protestelor, mai puțin discutat dar cred eu foarte esențial pentru viitor, este coagularea societății civile din Romania și a românilor din diaspora în jurul unui scop comun. După cum zicea un roman din Londra: “Protestele din România au fost ca un catalizator pentru românii din diasporă, nici noua nu ne vine sa credem cum de ne am adunat, de obicei românii nu se adună în străinătate pentru nimic.“. Protestele din stradă ne-au adus deci împreună, ne-au ajutat să ne identificăm, să ne număram, să ne simțim puterea, să ne dam seama că putem conta, că suntem destul de mulți să facem o schimbare …

Co-creăm “România noastră”

”Lăcomia voastră trezește România noastră!” este un slogan care a fost des folosit în stradă și vehiculat în mass-media. Da, lăcomia extremă a politicienilor ne-a trezit revolta, dar ”România noastră” rămâne foarte difuză … Clar, nu vrem ceea ce ne bagă acum pe gât politicienii, dar ce vrem? Putem să ne aducem revolta la un nivel constructiv? Putem să ne organizam și să conlucram eficient, pentru a deveni o forță de influențare a deciziilor politicienilor, de creionare a României în care ne dorim să trăim? În stradă, capacitatea de organizare a acestei forțe este limitată, este dificil de a crea acolo o structură eficientă de dezbatere, de conlucrare a mii de oameni. Mediul online este desigur cel mai potrivit pentru organizare. Dar cum am putea să ne organizăm eficient online? Și cum am putea influența deciziile politice, dincolo de prezența noastră în stradă?

Iată niște prime întrebări pentru o dezbatere la care cred că dacă noi, societatea civilă, reușim să dăm o soluție, putem face un mare pas de la o forță de reacție la decizii la o forță de co-creație de decizii, o forță care să poată influența permanent și eficient deciziile politice. Să începem deci să lucrăm împreună la “România noastră” …

1392043_414589408642377_871373632_nBanner afișat la Cluj, la protestul din 27 octombrie. Sursă imagine: Laura Muresan Photography

Articolul precedentProclamația Marii Adunări de la Câmpeni – 19 octombrie 2013
Articolul următorRoşia Sustenabilă: Alternative la minerit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.