Deși car-sharing-ul ar putea prinde viteză la Cluj, Primăria nu-i oferă sprijinul care ar trebui

232
Car-sharing în Cluj, de la GetPony
Car-sharing în Cluj, de la GetPony

Car-sharing-ul permite șoferilor să utilizeze temporar o mașină, pentru a se deplasa oriunde și oricând au nevoie în oraș, plătind doar cât folosesc respectiva mașina. O idee foarte inteligentă atât pentru șoferi cât și pentru oraș, având în vedere că studiile spun că o mașină personală este neutilizată (parcată) în peste 90% din timp, iar că o mașina partajată poate înlocui între 4 și 8 mașini personale, în funcție de condițiile locale.

Pentru oraș, car-sharing-ul înseamnă în primul rând recuperare de spațiu public, prin reducerea presiunii pe parcările din zona centrală mai ales, făcând astfel orașul mai respirabil și mai atractiv pentru pietoni. În același timp, car-sharing-ul determină o mai puțină utilizare a automobilului, în favoarea transportului public, bicicletei sau mersului pe jos.

În Cluj, avem car-sharing de la cei de la GetPony, care pun la dispoziția șoferilor un număr de 60 de mașini, la tarife ce pornesc de la 1 RON/minut. În 2017, GetPony a înregistrat un număr de peste 40.000 de curse în Cluj, în creștere cu 70% față de 2016.

Deși Planul de Mobilitate Urbană Durabila (PMUD) al Clujului, recomandă administrației locale să sprijine activ astfel de inițiative, mai ales prin punerea la dispoziție locuri de parcare gratuite sau la tarif redus, cei de la GetPony spun că de ani de zile au primit din partea Primăriei doar promisiuni.

“Ne dorim să colaborăm cu municipalitatea în dezvoltarea conceptului de car sharing în Cluj. În toate orașele unde exista acest concept există locuri de parcare special amenajate pentru companiile de car sharing, iar mașinile au voie să meargă pe benzile speciale de transport în comun. Toate aceste reglementari duc către un trafic mai lejer și locuri de parcare mai multe. În cazul Pony, o mașină nu staționează mai mult de 30-60 de minute în zonele centrale.”, ne-a spus Diana Oțelea de la GetPony.

Stație de car-sharing în Bremen.
Stație de car-sharing în Bremen. Sursă foto: proiectul STARS

Ca și exemplu, orașul Bremen din Germania este unul dintre pionierii în domeniul partajării mașinilor. Bremen avea în 2017 peste 14.000 de utilizatori ai car sharing-ului (la o populație de aproximativ 550.000 de locuitori), ceea ce a  determinat dispariția a aproximativ 5.000 de mașini particulare de pe străzile orașului.

În 2009, consiliul municipal din Bremen a aprobat punerea în aplicare a unui plan de acțiune pentru utilizarea autovehiculelor partajate, plan care are ambiția ca până în 2020, 20.000 de locuitori ai orașului să folosească car sharing-ul. În acest scop, orașul a luat câteva măsuri, cum ar fi:

  • dezvoltarea unei rețele de puncte de preluare / ieșire;
  • integrarea autovehiculelor partajate în transportul public;
  • integrarea partajării mașinilor în noile proiecte de dezvoltare urbană și în zonele dens populate și cu probleme de parcare;
  • încurajarea partajării de mașini de către companii;
  • utilizarea de mașini partajate în interes de servici de către personalul orașului;
  • creșterea gradului de conștientizare al cetățenilor legat de utilizarea car-sharing-ului.

Car-sharing-ul ar trebui să facă deci parte și din politica de mobilitate durabilă a Clujului, putând fi considerat “veriga lipsă” dintre transportul public și autoturismul proprietate personală, având pentru oraș un impact clar pozitiv, în termeni de spațiu public câștigat în favoarea pietonilor, reducerea costurilor de construcție și mentenanță parcări și reducerea emisiilor de CO2.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentUn proiect de monitorizare a potențialului energetic al acoperișurilor, câștigător la Cluj al concursului EO ClimLab, al Agenției Spațiale Europene
Articolul următorProiectul de artă stradală în curtea școlilor din Cluj va începe din vară și vizează minim trei școli în acest an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.