Despre schimbarea climatică, știință și stat – experți străini în dialog la Cluj

189

Schimbarea climatică, știința și statul vor fi în centrul dialogului informal și interactiv care va fi susținut de Benoit Mayer și de Calum T. M. Nicholson joi, 6 aprilie, de la ora 17:00, la Centrul Regional din Cluj al Mathias Corvinus Collegium – MCC (strada Iuliu Maniu, nr. 6). Evenimentul, organizat de MCC, se va desfășura în limba engleză, iar intrarea este gratuită. 

Cine ar trebui să decidă asupra felului în care abordăm schimbările climatice? Principalii candidați pentru acest rol sunt autoritățile naționale, cele mondiale și cele științifice. Toate cele trei tipuri de instituții sunt relevante: suveranitatea este punctul de plecare al oricărei reflecții despre guvernanța globală, cooperarea este necesară pentru a aborda problemele legate de acțiunea colectivă, iar știința este esențială pentru a înțelege și, prin urmare, pentru a aborda multe dintre problemele care caracterizează antropocenul. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste instituții are limitări importante: instituțiile naționale nu pot aborda singure problemele globale, instituțiile globale riscă să stabilească o dominație a statelor puternice asupra celor mai slabe, iar instituțiile științifice nu au legitimitatea necesară pentru a lua decizii politice. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care vor fi dezbătute în cadrul  discuției MCC Fireside Chat “Schimbarea climatică, știința și statul”. 

Benoit Mayer este conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Chineze din Hong Kong. Predă cursuri de drept climatic, de mediu și internațional, iar cercetările sale explorează diverse aspecte ale dreptului internațional și al climei. Cea mai recentă carte a sa, The International Law on Climate Change Mitigation, a fost publicată în seria Oxford Monographs on International Law.

Calum T. M. Nicholson a studiat antropologie socială la Cambridge, a urmat studii de migrație la Oxford și și-a finalizat doctoratul în geografie umană. Anterior, a fost consultant în domeniul dezvoltării și cercetător pentru Parlamentul britanic. Interesele sale de cercetare includ consecințele sociale ale schimbărilor climatice și impactul social media. În prezent, este profesor invitat la MCC și la Danube Institute.

Formular de înregistrare la eveniment: feliratkozas.mcc.ro/kolozsvar-fireside-chat-climate-change-science-and-the-state.

Manifestarea are ca supratitlu sintagma Fireside Chat („poveste în jurul șemineului/la gura sobei”). Aceasta provine de la acele „fireside chats” instituite de Franklin D. Roosevelt în cadrul unor emisiuni radio de seară, difuzate în anii ’30-‘40. El se adresa folosind un ton familiar milioanelor de ascultători cărora le vorbea despre probleme sociale majore. Roosevelt le câștiga atenția și atașamentul prin abordarea informală, făcând publicul să se simtă ca și cum ar fi stat în jurul șemineului său. Ulterior, termenul a devenit sinonim cu o discuție informală, personală, interactivă. De altfel, emisiunile lui Roosevelt au inspirat evenimentul MCC Fireside Chat – o discuție publică în cadrul căreia experții invitați își împărtășesc gândurile cu privire la subiecte de interes public ale timpului nostru.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentGrădina Botanică deschisă zilnic până la ora 19. Vedeta momentului este o lalea din Orient.
Articolul următorClujenii de la AROBS vizează o cifră de afaceri de peste 400 milioane lei în 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.