Două echipe de cercetare din domeniul sănătății din Cluj vor fi finanțate cu până la 75.000 de euro, cu sprijinul rețelei europene de inovare EIT Health

105
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Municipal au dezvoltat un sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar.

Două echipe de cercetare din domeniul sănătății din Cluj, una care a realizat un sistem care permite depistarea precoce a cancerului pulmonar și cealaltă care a conceput un dispozitiv de reabilitare ce îi ajută pe supraviețuitorii de AVC să-și folosească membrele superioare, vor primi consiliere și finanțare de până la 75.000 de euro de la EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene pentru inovare în domeniul sănătății. 

În cadrul uneia dintre cele mai promițătoare invitații pentru inovarea în domeniul sănătății din Europa Centrală, de Est și de Sud, evaluatorii au selectat 12 proiecte care i-ar putea ajuta în viitor pe cetățenii europeni să trăiască mai mult, să fie mai sănătoși și mai fericiți. Din cele 12 proiecte selectate, 4 au venit din Slovenia, câte 2 din Croația și România și câte unul din Grecia, Estonia, Italia și Slovacia.

Soluțiile pentru care se acordă finanțare sunt legate de big data/cloud (33%), tehnologii noi (33%), aplicații mobile (17%) și dispozitive purtabile (17%). Toate acestea reprezintă principalele domenii ale inovației din domeniul sănătății pe care se concentrează EIT Health. 

Consorțiul dintre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Clinica Medicală 1 din Cluj a dezvoltat un sistem robotic inovator pentru reabilitarea membrelor superioare ale supraviețuitorilor de AVC (accident vascular cerebral).

„Inovația nu are loc din senin – la baza unei cercetări și dezvoltări cu adevărat transformatoare stă colaborarea.”, a precizat Ion-Gheorghe Petrovai, coordonatorul centrului EIT Health din România și Project Manager al comunității FreshBlood Healthtech din Cluj. „Programul regional de inovare al EIT Health este un exemplu excelent de promovare a colaborării dintre industrie și mediul academic pentru a stimula ecosistemele locale de inovare. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu cele două echipe românești care au depus propuneri cu adevărat interesante, astfel încât proiectele lor să poată atinge nivelul de maturitate, acolo unde au șanse rezonabile de succes.” 

Proiectele selectate din România sunt:

  • Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar este dezvoltat pentru a îmbunătăți detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistării tardive, doar 15% dintre pacienții care suferă de cancer pulmonar ajung sa supraviețuiască încă 5 ani de la diagnosticare. Datele publicate recent indică o creștere a deceselor cauzate de cancerul pulmonar la nivel global, de la 1,6 milioane în 2012 la 3 milioane în 2035. Consorțiul care dezvoltă noul sistem intenționează să abordeze această problemă cu o procedură de testare non-invazivă standardizată. Procedura va folosi analiza imaginii bazată pe ultrasonografia transtoracică (TUS), ajutându-i pe medici să decidă dacă o leziune are un caracter benign sau malign. Sistemul a fost realizat de o echipa comună, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Municipal.
  • InnoHealth este un sistem robotic inovator pentru reabilitarea membrelor superioare ale supraviețuitorilor de AVC (accident vascular cerebral). Deficiențele membrelor superioare afectează între jumătate și trei sferturi din supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, iar situația este amplificată de existența unui deficit crescut de personal medical în multe țări europene. Consorțiul InnoHealth își propune să dezvolte un sistem de reabilitare robotică modular, conceput pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Acesta este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile. Designul modular generează rentabilitate și o întreținere mai ușoară. Sistemul este realizat în colaborare de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Clinica Medicală 1 din Cluj.

Proiectele urmează să fie coordonate cu implicarea centrelor EIT Health locale ale programului: Ljubljana University Incubator din Slovenia, Tartu Biotechnology Park din Estonia, ConsorzioArca din Italia, National Documentation Centre (EKT) din Grecia, Innovlab T-Systems din Slovacia, Asociația INIT și Comunitatea FreshbloodHealthTech din România și University of Zagreb din Croația. Proiectele selectate primesc finanțare, mentorat și întâlniri cu potențiali parteneri pentru a dezvolta oportunități de afaceri.

Despre FreshBlood

FreshBlood este o comunitate care își propune să sprijine startup-urile din sănătate, este unul dintre hub-urile EIT Health din România, iar în mai 2019 a devenit conectată la European Connected Health Alliance, o rețea europeană de ecosisteme, formând rețeaua regională Transylvania Digital Ecosystem, în scopul creșterii calității serviciilor regionale de sănătate, prin colaborare europeană și tehnologie. Viziunea ecosistemului digital pentru sănătatea transilvănean este de a deveni un accelerator de inovație dedicat asistenței medicale pentru Europa de Est.

Despre EIT Health

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-private europene din domeniul inovării în sănătate. Reunind peste 140 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană de companii de vârf, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale. Rolul EIT Health este acela de a construi un ecosistem care să permită dezvoltarea sectorului sănătății, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi mai mult, să fie mai fericiți și mai sănătoși. Cu un buget de 2 miliarde de euro, EIT Health are ca scop dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății europeni, investind în talentul medical din Europa și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor medicale inovatoare în spațiul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate din fonduri publice și este susținută de Comisia Europeană și de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Citește și …

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/expert-olandez-sustine-crearea-unui-incubator-de-inovare-in-sanatate-la-cluj/

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPrima expoziție de design multisenzorial din România, la Cluj Design Days, între 4-12 octombrie 2019
Articolul următorCea mai mare competiție de startup-uri din regiune, Startup Spotlight, din cadrul How to Web București, va oferi o investiție de 125.000 euro câștigătorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.