Electric Ride, o călătorie pe două roți la Electric Castle, pentru un Cluj mai curat: “Festivalierii pot deveni ambasadori ai schimbării”

260
Foto: Roxana Cleja

Și în acest an, inițiativa “Electric Ride” a invitat festivalierii să exploreze trasee cicloturistice de pe viitorul culoar metropolitan verde-albastru adiacent Someșului precum și unele care vor fi parte din Inelul Verde Metropolitan Clujean, ca și o alternativă sustenabilă pentru a ajunge la Bonțida, locul de desfășurare al Electric Castle.

Ediția din acest an a Electric Ride a inclus două ture velo ghidate, una lungă și una mai scurtă și mai lejeră. 

Tura lunga, parte din campania Inelul Verde Metropolitan Clujean (IVMC), a trecut prin Sopor și prin satele Gheorgheni, Aiton, Cojocna, Corpadea, Gadalin și Jucu de Sus, participanții ajungând în Bonțida cu o pauză la Cojocna, de îmbăiere și discuții despre ariile naturale protejate din zonă. Ghidajul a fost fi asigurat de Radu Mititean, președinte al Federației Bicicliștilor din România, ghid de turism și autor de hărți cicloturistice ale zonei.

Tura mai scurtă și mai directă, parte din campania Someșul Culoar Verde – Albastru (SVA), a trecut prin Dezmir, Apahida si Jucu de Sus, iar ghidajul a fost asigurat de Marius Mornea de la asociația Clujul Sustenabil.

Traseele velo sunt propuse ca o alternativă ecologică pentru a ajunge la festival și de a explora regiunea, subliniind frumusețea naturală a zonei, inclusiv malurile Someșului, pajiștile și pădurile din apropierea acestuia și de pe viitorul Inel Verde Metropolitan Clujean.

Participanții care au ajuns la festival pe două roți în cadrul turului ghidat au avut parte și de un cadou: un Day Pass gratuit și acces în camping. Astfel, inițiativa nu doar că promovează mobilitatea sustenabilă, dar și răsplătește eforturile celor care aleg să se deplaseze într-un mod prietenos cu mediul.

Foto: Roxana Cleja

Ajunsă la a 4-a ediție, inițiativa “Electric Ride” a fost organizată de asociațiile miniMASS, Clujul Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS, în colaborare cu Electric Castle.

Un apel la acțiune pentru un Cluj mai curat

Participanții la tură nu au fost motivați doar de accesul gratuit la festival. Într-o postare pe Facebook, Adrian Dohotaru, președintele asociației SOS Someșul nostru, a subliniat importanța promovării transportului sustenabil: “Vrem să atragem atenția asupra poluării extreme cauzate de traficul auto în zona metropolitană a Clujului. Traficul auto contribuie la ore pierdute pe drum și la poluarea severă a aerului. Soluția noastră este clară: dezvoltarea unei infrastructuri velo eficiente și extinderea pistei de biciclete pe malul Someșului.”

O experiență revigorantă și educativă

Călătoria nu este doar un mijloc de transport, ci și o oportunitate de a descoperi și înțelege valorile naturale din zona metropolitană Cluj, consideră Adrian Dohotaru. Traseele oferă participanților posibilitatea de a se bucura de peisaje variate și de a experimenta beneficiile mișcării în aer liber. 

Adrian Dohotaru a descris experiența astfel: “Am ocolit pentru a ne bucura de cercurile exterioare din Inelul Verde Metropolitan, ne-am răcorit sub pădurea din Gheorgheni, satul de unde fermierul Janos Gergely aduce mâncare săptămânal familiei sale prin Cutia Țăranului. Apoi am ajuns la Aiton, un sat despre care știam prea puține, și la Cojocna, printr-un sit Natura 2000. Ne-ar plăcea să vedem acest sit extins și să includă sărătura la balta sărată și nămoloasă, care are un acces general și gratuit și care ne-a făcut pielea de bebe.”.

Foto: Roxana Cleja

Festivalierii trebuie să facă și ei advocacy pentru transport rapid și sustenabil

Așa cum a menționat Adrian Dohotaru în postarea sa, inițiativa “Electric Ride” și eforturile concertate ale asociațiilor implicate demonstrează că schimbarea este posibilă și că există alternative viabile și ecologice la transportul auto.

Însă, pentru a transforma aceste inițiative într-o normă, este esențial ca toți participanții la festivaluri să susțină activ și să promoveze transportul sustenabil. Numai printr-un efort colectiv putem reduce poluarea, îmbunătăți calitatea vieții în orașele noastre și asigura un viitor mai verde și mai sănătos pentru toată lumea.

Festivalierii pot deveni astfel ambasadori ai schimbării, încurajând dezvoltarea infrastructurii cicloturistice și adoptarea unor practici de transport mai prietenoase cu mediul, contribuind astfel la construirea unei comunități mai sustenabile.

Inelul Verde Metropolitan Clujean

Inelul Verde Metropolitan Clujean (IVMC) este o campanie de advocacy având ca scop protejarea și valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetățeneasca și persuadare a decidenților, urmărind să contribuie la combaterea și compensarea contextului actual de schimbări climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversității, antropizarea masiva a peisajului și deficit de înțelegere și contact om-natura și este un eveniment realizat în cadrul proiectului Rețeaua pentru Natura Urbana, susținut de BRD Groupe Societe Generale.

Suprapunând în Zona Metropolitana Cluj (compusă din Cluj-Napoca și 19 comune din zonă) propunerile de culoare ecologice și de mobilitate nemotorizata pe care le-ar oferi Someșul și afluenții lui cu culoarele de același tip care sunt sub forma a trei inele concentrice, promovate ca și ”IVMC”, ar rezulta o rețea de culoare ecologice și de mobilitate nemotorizată pentru Zona Metropolitană Cluj.

Referințe

Electric-Castle-2024-logo
  • Bonțida, județul Cluj
  • 16 iulie 2025
  • 20 iulie 2025

Unul dintre singurele festivaluri din Europa unde muzica și petrecerile nu se opresc. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedent68.000 de fani în ziua 4 la Electric Castle 2024. Concert Massive Attack cu mesaje sociale.
Articolul următorElectric Castle încheie cea de-a 10 ediție cu cel mai mare număr de participanți din istoria sa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.