Expediție urbană în Amsterdam, un oraș pentru oameni

396
Gara centrală din Amsterdam. Foto: Thomas Schlijper
Gara centrală din Amsterdam. Foto: Thomas Schlijper

La sfârșit de mai, la Cluj Innovation Days, am întâlnit-o pe Cornelia Dincă, mutată în Amsterdam de șase ani, care la Cluj prezenta modul cum Amsterdamul a reușit să se reinventeze dintr-un oraș al mașinilor, într-un oraș care conectează oamenii. După o discuție cu Cornelia, a doua zi îmi luam bilet de avion către Amsterdam, pentru a participa la un festival dedicat dezvoltării urbane sustenabile, WeMakeThe.City și a participa la tururile ghidate pe care Cornelia le organizează, în cadrul inițiativei ei, Sustainable Amsterdam, pentru a descoperi și experimenta ceea ce face din Amsterdam un oraș al viitorului.

Tur al Amsterdamului pe bicicletă, ghidat de Cornelia Dincă (dreapta). Foto: Thomas Schlijper
Tur al Amsterdamului pe bicicletă, ghidat de Cornelia Dincă (dreapta). Foto: Thomas Schlijper

În cele cinci zile de festival de oraș am auzit multe idei și concepte despre sustenabilitate, smart city, etc. Dar nimic nu s-a comparat într-un final cu experiențele de la firul ierbii, fie că a fost vorba de traficul incredibil de biciclete (36% din deplasările locuitorilor în oraș se realizează cu bicicleta), de bicicletele parcate peste tot (la 800.000 de locuitori, există peste un milion de biciclete în Amsterdam), de infrastructura ciclistică ce-ți dă o extraordinară experiența a libertății, a simplității mobilității sau de conștiința comună a amsterdamerilor, aflată în perpetuă stare de inovare pentru calitatea vieții și eficiență.

"Nu blocăm, suntem traficul", un slogan Critical Mass la Cluj, o realitate legată de mersul pe bicicletă în Amsterdam
“Nu blocăm, suntem traficul”, un slogan Critical Mass la Cluj, o realitate legată de mersul pe bicicletă în Amsterdam
Coadă de bicicliști la un stop în Amsterdam
Coadă de bicicliști la un stop în Amsterdam
Una din parcările de biciclete de lângă gara centrală, cu o capacitate de 2.500 de locuri
Una din parcările de biciclete de lângă gara centrală, cu o capacitate de 2.500 de locuri

Observând orașul și oamenii, am realizat că încurajarea utilizării bicicletei este poate piatra de temelie a unui oraș care se vrea “smart”, un simbol al sustenabilității, o soluție de mobilitate veche de 200 de ani, accesibilă oricui. Deplasarea pe bicicletă în oraș are în primul rând nevoie de o administrație curajoasă care să creeze o infrastructură coerentă de piste, dublată de inițiative și mișcări civice de susținere și educare și abia în al doilea rand de noi tehnologii.

Discutând în Amsterdam cu o doctorandă din UK, al cărei subiect de teză este orașul smart, i-am cerut acesteia o definiție a ceea ce este un smart city, iar răspunsul ei a fost ceva în genul: “nu știu, nu pot să-ți dau o definiție, și eu încă studiez acest lucru”. Mi-am dat astfel seama că defapt nimeni nu știe exact ce înseamnă un smart city, că e mai mult o poveste pe care o putem crea și duce împreună acolo unde ne dorim.

Povestea orașului Amsterdam este creionată chiar de către locuitorii săi
Povestea orașului Amsterdam este creionată chiar de către locuitorii săi

Cetățenii orașului Amsterdam creionează de ceva vreme un “smart story” în care orașul este centrat pe om și nu pe tehnologie. În Amsterdam, cicliștii se comportă deja așa cum ar trebui să facă în viitor vehiculele autonome, oamenii au un grad ridicat de conectivitate în modul în care interacționează unul cu celălalt, prin simplul contact vizual.

Conectivitatea aceasta face orașul mai social, construiește încredere, față de situația în care oamenii stau în mașini și cred că toată lumea este în calea lor. Tehnologia vine în plan secundar, doar ca și suport al poveștii orașului.

Trafic de pietoni și bicicliști lângă gara centrală din Amsterdam
Trafic de pietoni și bicicliști lângă gara centrală din Amsterdam

Dincolo de această experiență subiectivă, în câteva articole viitoare voi puncta, inclusiv cu date concrete, cele mai interesante inovații, fie culturale, fie tehnologice, care fac din Amsterdam un oraș pentru oameni, de la modul cum Amsterdam a devenit un oraș prietenos cu bicicliștii, la ultimele inovații tehnologice, care ajută locuitorii să se deplaseze în siguranță și comfort și să trăiască într-un mediu sănătos, cu un bun management al energiei, al calității aerului și al apei.

În final, mă bucur să menționez că această expediție urbană în Amsterdam a fost realizată cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, ca parte dintr-un proiect de diseminare de bune practici în dezvoltare urbană sustenabilă și inovare între Amsterdam și Cluj.

Citește și …

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/cum-a-devenit-amsterdam-un-oras-prietenos-cu-biciclistii/

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentClujul viitorului: pe eBike la Jazz in the Park
Articolul următorParcul Armătura și malul Someșului, ecologizate de voluntari pentru Someș Delivery 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.