Aflat în această vară la Cluj, Roel Kamerling, coordonator managerial pentru programele de inovare public-private la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, a susținut ideea creării unui incubator de inovare în sănătate la Cluj, un loc în care startup-urile din zona de healthTech să se poată dezvolta, să primească sprijin și conexiuni la parteneri relevanți (clienți, experți medicali, investitori etc.).
Roel Kamerling s-a aflat în România la invitația dr. Ion Petrovai (co-fondator FreshBlood), pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă la Cluj în domeniul inovării în sănătate, Clujul fiind una dintre regiunile RIS (Regional Innovation Scheme) din cadrul EIT Health Innostars. La Cluj, Roel a avut multe discuții cu universitățile și clusterele locale și a împărtășit din bunele practici de la Delft, care au făcut ca universitatea din Olanda să-și depășească statutul de instituție axată doar pe educație și cercetare, propulsând-o în zona antreprenoriatului.
“Ceea ce am văzut zilele trecute este că deja se întâmplă multe lucruri bune în Cluj. Oameni talentați, nivel de educație bun, companii mari, există disponibilitatea de a construi mai multe produse și servicii competitive internaționale și de a trece dincolo de externalizarea serviciilor IT.”, spune Roel Kamerling legat de vizita sa la Cluj, într-un interviu realizat de Startups&TheCity.
În 2018 comunitatea FreshBlood din Cluj a aplicat cu succes pentru a fi unul dintre hub-urile RIS ale EIT Health. Există un număr select de hub-uri ale regiunilor cu potențial ridicat în zona eHealth și acestea au făcut anul trecut o analiză, inclusiv SWOT, a propriei regiuni. Pentru anul 2019 au fost nevoiți să elaboreze un plan privind îmbunătățirea sistemului de inovare a sănătății din regiune. Pe baza acestor analize, acum sunt cunoscute punctele forte și punctele slabe, și se pot planifica și realiza acțiuni concrete pentru aceste regiuni.
“Crearea unui incubator la Cluj ar fi o idee fantastică, un loc fizic în care startup-urile din medTech, robotică, IT, poate chiar și inginerie mecanică să își pot dezvolta compania și să primească sprijin.”
TU Delft, universitatea clasată pe locul 1 în Olanda și pe locul 50 în lume, are înființat încă din 2005 un incubator de startup-uri, care mentorează echipele de studenți pentru a-și înființa companii și le facilitează întâlnirea cu potențiali investitori, furnizori și clienți. Până în prezent, peste 200 de companii au fost înființate în cadrul incubatorului YES!Delft, companii care au strâns peste 316 milioane € în investiții private. YES!Delft este considerat cel mai bun incubator de afaceri afiliat cu o universitate din Europa, și numărul 2 din lume, conform clasamentului UBI.
Una dintre zonele de interes ale YES! Delft este sănătatea, incubatorul fiind partener al rețelei europene EIT Health, care permite startup-urilor să acceseze această vastă rețea europeană.
“În procesul de a veni de la o idee de companie sau produs, la produsul și afacerea finală, există câțiva pași de făcut în antreprenoriat. Există câteva întrebări esențiale a le răspunde: ‘Există o problemă – soluție potrivită? Există un produs care se potrivește pe piață? Am o echipă cu care să lucrez?’. Iar un incubator de startup-uri este locul perfect pentru a găsi răspunsurile la astfel de întrebări. Crearea unui incubator la Cluj ar fi o idee fantastică, un loc fizic în care startup-urile din medTech, robotică, IT, poate chiar și inginerie mecanică să își pot dezvolta compania și să primească sprijin.”, mai spune Roel.
Programul YES!Delft se bazează pe aceleași principii ca unele programe similare de educație antreprenorială la Universitatea Stanford și MIT. Este un incubator care sprijină startup-urile în a-și dezvolta ideile, obține finanțare și a avea contact cu clienți și posibili partenerii industriali.
Conform părerii specialistului olandez, Universitatea de Medicină din Cluj ar trebui să facă parte din acest incubator, dar nu singură, ci ar trebui să existe o colaborare între universitățile tehnice, medicale și de business. Astfel, incubatorul nu ar trebui să fie o investiție a uneia dintre universități sau companii, ci ar trebui să fie un instrument pentru a construi cele mai importante firme de mâine și pentru aceasta este necesară o contribuție comună, a întregului ecosistem, deoarece toată lumea ar beneficia.
Despre FreshBlood
FreshBlood este o comunitate care își propune să sprijine startup-urile legate de sănătate, este unul dintre hub-urile EIT Health din România, iar în mai 2019 a devenit conectată la European Connected Health Alliance, o rețea europeană de ecosisteme, formând rețeaua regională Transylvania Digital Ecosystem, în scopul creșterii calității serviciilor regionale de sănătate, prin colaborare europeană și tehnologie.
“Intersecția dintre sănătate și tehnologie oferă numeroase oportunități, și pentru a le fructifica avem nevoie să fim pregătiți și conectați. De aceea suntem deschiși colaborării cu toți actorii ecosistemului de sănătate transilvănean și național”, spune Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, co-fondator FreshBlood și coordonator al Transylvania Digital Health Ecosystem.
Viziunea ecosistemului digital pentru sănătatea transilvănean este de a deveni un accelerator de inovație dedicat asistenței medicale pentru Europa de Est.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.