A 11-a ediție a festivalului de arte digitale Clujotronic se instalează din 7 până în 9 octombrie într-un nou spațiu: Piața Unirii 24 (fosta Casă Municipală de Cultură).
Organizat de Centrul Cultural German și de Institutul Francez din Cluj-Napoca, festivalul propune anul acesta o ediție dedicată conectării dintre artă și tehnologie, dar și dintre oameni, o conectare care vine după o perioadă în care am simțit mai ales lipsa apropierii fizice.
Organizatorii invită publicul să descopere instalațiile digitale interactive, să participați la o serie de performance-uri audio/video inedite și să vizitați expoziția curatoriată de jocuri video care pune sub semnul întrebării rolul acestora în societate. Nu vor lipsi întâlnirile dedicate pasionaților de gamedev precum și tradiționalul game jam.
Deschiderea oficială are loc vineri 7 octombrie la ora 19.30, fiind urmată de 3 performance-uri interdisciplinare în care sunetul, elementele de programare și vizualurile se contopesc. Prin intermediul unei rețele neuronale artificiale, artistul Andreas Lutz (GE) prezintă o serie de modele de date complexe care conțin traducerea tuturor sistemelor de semne umane disponibile ca stări la fel de reprezentabile, create de mașini. Colectivul artistic Psihodrom (RO) promite un live audio-video hipnotic în care compozițiile lui LEMARIAN se intersectează cu muzica și versurile lui 150 Stoka în universul vizual al lui VJ Bürger. La finalul serii, artistul Lecomte de Brégeot (FR) va inunda spațiul în note electronice și emoții ritmate pe fondul unor linii elastice de bas.
Expoziția de artă digitală cuprinde anul acesta 8 lucrări care explorează noi posibilități de conectare prin interacțiune, aducând în prim-plan forme inovative de artă new media. În urma apelului la proiecte au fost selectate 3 lucrări realizate de artiști români. Este vorba de lucrarea de artă generativă Multiverse a colectivului Psihodrom, care propune o incursiune în universuri paralele prin reactivitatea sunetelor și a imaginilor abstracte; Break the bubble! a artiștilor de la Neural Bonds invită participanții să își depășească sau contopească bulele într-un ambient digital imersiv și siluetele luminoase create de Teodor Buruiană în proiectul Omul în lume și lumea în om, prin care vizitatorii își pot adăuga o notă de lumină și culoare identității personale.
Duo-ul francez Scenocosme va fi prezent la Clujotronic prin 3 instalații menite să ofere experiențe senzoriale extraordinare. Lights Contact creează o cascadă de lumină și sunet generată de atingerea corpurilor, fiind o invitație poetică la a-l descoperi pe celălalt. Rencontres imaginaires creează ambiguitate între lumea reală și spațiul virtual, vizitatorii devenind parte din lucrarea de artă digitală iar Mécaniques imaginaires permite crearea de scene narative prin manipularea unor elemente video presetate. O altă prezență franceză în festival este fresca Eau vive a artistului vizual Guillaumit, o lucrare ludică și interactivă, care se transformă într-un joc cu ajutorul realității augmentate.
Artistul german Andreas Lutz va prezenta sculptura cinetică Soft Takeover, bazată pe inteligența artificială care transferă statement-uri abstracte în secvențe perceptibile vizual pe un cadru de pânză, vizitatorii fiind puși între familiaritatea artei și autoritatea tehnologiei.
Nu întâmplător, având în vedere contextul din regiune, anul acesta aveți șansa de a experimenta jocurile digitale din expoziția Games and Politics. Expoziția curatoriată invită vizitatorii să intre în lumea jocurilor video construind în același timp un spațiu dedicat gândirii critice care pune sub semnul întrebării diferitele contexte și realități socio-politice ale acestui instrument puternic al lumii digitale. Expoziția a fost realizată de Goethe Institut și ZKM [Centrul pentru Artă și Tehnologie Media Karlsruhe] și este deschisă la Clujotronic până în 16 octombrie.
Publicul va avea de asemenea ocazia să descopere o selecție din Galeria CaractHER, curatoriată de Women in Games și Institutul Goethe București cu sprijinul RGDA și Arden, care prezintă personaje feminine din jocuri video create de artiști români. Expoziția face parte din programul #EVERYGAMERCOUNTS realizat de Goethe-Institut București, care propune consolidarea legăturilor și vizibilitatea grupurilor subreprezentate din scena de gaming din România.
Pasionații de dezvoltarea de jocuri video sunt invitați să participe la Clujotronic Game Jam organizat în această ediție cu prezență fizică. Temerarii au la dispoziție 24 de ore pentru crearea unui joc pe o temă surpriză.
Intrarea la festival este liberă. Mai multe informații despre festival găsiți pe clujotronic.ro și pe: facebook.com/Clujotronic.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.