A douăsprezecea ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania, organizată de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, va avea loc în perioada 12-14 mai 2023, sub forma unui hackathon de 48 de ore pe tema viitorului alimentației.
Future of Food Hackathon, organizat în parteneriat cu ROTSA (Romanian Tech Startups Association), ClujHub și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca își dorește să încurajeze o abordare multidisciplinară a problematicilor legate de viitorul alimentar.
Sistemul alimentar, de la producție până la consum și deșeuri, are un impact major asupra mediului, sănătății și siguranței alimentare. Sectorul agricol este responsabil pentru aproximativ 23% din emisiile de gaze cu efect de seră, creșterea animalelor reprezentând 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Împreună cu producția, prelucrarea, ambalarea și transportul, sectorul alimentar este unul dintre principalii factori ai schimbărilor climatice.
Eveniment major în cooperarea franco-română pe teme de dezvoltare teritorială, Întâlnirile Europene din Transilvania vor reuni actori din Franța și România într-un cadru multidisciplinar, pentru a proiecta soluții inovatoare care încurajează schimbarea modului nostru de producție, cumpărare și consum de alimente, în vederea îmbunătățirii amprentei de mediu și atenuării schimbărilor climatice, protejând, în același timp, mijloacele de trai ale actorilor economici din lanțul alimentar.
Evenimentul se va desfășura la Cluj-Napoca, temele principale fiind:
- Schimbările climatice și impactul lor asupra agriculturii.
- Deficitul de apă și practici de irigație sustenabilă
- Degradarea solului și prezervarea fertilității
- Combaterea bolilor și a dăunătorilor
- Adaptarea producției alimentare pentru un mediu mai verde și mai sustenabil
- Modernizarea și digitalizarea agriculturii
- Îmbunătățirea eficienței lanțului de aprovizionare și reducerea risipei alimentare
- Protejarea biodiversității
- Agricultura urbană
- Sisteme alimentare teritoriale
Hackathon-ul Future of Food se adresează reprezentanților societății civile, cadrelor universitare, studenților și cetățenilor implicați, experților în industria agro-alimentară, dezvoltare durabilă, dezvoltare rurală, economie circulară, inginerilor, antreprenorilor, reprezentanților instituțiilor publice românești și franceze, partenerilor cooperării descentralizate franco-române.
Pe durata evenimentului, ei vor fi îndrumați de o serie de mentori – experți francezi și români din domeniu.
În joc sunt puse premii în valoare de 7500 lei pentru locul I, 5000 lei pentru locul II și 2500 de lei pentru locul III, însoțite de sesiuni de mentorat pentru dezvoltarea ulterioară a proiectelor câștigătoare.
Înscrierile la eveniment se pot face exclusiv în echipă, de doi până la cinci membri, prin completarea acestui formular, data limită fiind 10 mai (inclusiv). Înscrierea participanților la Hackathon este gratuită.
Evenimentul se va desfășura la ClujHub și USAMV Cluj iar limba de lucru va fi engleza.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.