Inovație clujeană: Doctor ZECO, bioabsorbant al pesticidelor de pe fructe și legume, 100% natural

1011
Doru Boloș, presedintele Zeolites Group, compania care produce bioabsorbantul de pesticide Doctor ZECO.

Compania clujeană Zeolites Group a lansat de curând un nou produs inovator, Doctor ZECO, un bioabsorbant al pesticidelor de pe fructe și legume, realizat din mineralul zeolit, un produs 100% natural, care elimină prin spălare atât pesticidele, cât și metalele grele, în proporție de până la 98%.

Zeolites Group a dezvoltat în ultimii ani o gamă largă de produse pe bază de zeolit, un mineral minune din familia aluminosilicaților, mineral care provine din zăcământul considerat cel mai pur din regiune, cel de la Rupea, județul Brașov. Printre celelalte produse realizate de compania se numără aditivi pentru hrana câinilor și a pisicilor, produse pentru cultura plantelor, pentru creșterea animalelor și a albinelor și pentru protecția mediului.

Doctor ZECO a fost realizat în parteneriat cu patru institute de cercetare, printre care Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică (ICIA) Cluj și Institutul de Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj, precum și cu USAMV Cluj, care au eliberat avizele necesare pentru ca produsul să fie folosit. Tot procesul de cercetare și validare a produsului a durat peste doi ani.

Doctor ZECO are o foarte mare capacitate de absorbție și îndepartare a pesticidelor de pe fructe și legume ceea ce duce la consumul unor fructe și legume mai curate și mai sanatoase.”, certifică Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, în timp ce Institutul Național de Sănătate Publică, concluzionează:Doctor ZECO aduce atât beneficii directe prin decontaminarea fructelor și legumelor dar și beneficii indirecte pentru mediu prin îmbunătățirea proceselor de epurare din stațiile în care ajunge apa reziduala încărcată cu Doctor ZECO.”

Doctor ZECO absoarbe pesticidele care inevitabil se găsesc pe toate fructele și legumele pe care le cumpărăm din magazin. Toate aceste produse sunt tratate cu pesticide, în principal pentru că pe lanțul trofic, de la culesul fructului sau legumei până ajunge la noi în bucătarie ele trebuie să arate impecabil și atunci se folosesc aceste pesticide care asigură că se păstrează calitatea acestora fructe și legume. Prin utilizarea Doctor ZECO, aceste pesticide sunt eliminate în proporție de până la 98%, cu un produs 100% natural.

Caracteristica principală a tuturor produselor noastre este că sunt 100% naturale, noi nu intervenim chimic asupra produselor sub nicio formă, dar în schimb facem o dublă activare mecanică, prin procesarea zeolitului până la o granulație extrem de fină. Noi reușim în fluxul tehnologic să-l procesam până la o granulație de 1-5 microni în medie, ceea ce îi asigură o suprafață specifică extrem de mare și îi crește exponențial capacitățile absorbante de diverse toxine și metale grele. Avem certificare EcoCert pentru zeolitul pe care-l procesăm din tuful vulcanic de la Rupea.”, spune Doru Boloș, președintele Zeolites Group.

Idee dezvoltării Doctor ZECO a venit președintelui companiei, Doru Boloș, acum trei ani, tot în perioada Sărbătorilor de Crăciun.

Cred că se împlinesc trei ani de când, chiar în aceeași perioadă ca și acum, înainte de Sărbători, la o emisiune de știri la televiziune, gospodinele erau avertizate să nu mai folosească coaja de lămâie ca pe vremuri deoarece este tratată cu un pesticid extrem de dăunător, Imazalil, care provoacă foarte mult rău organismului uman și pare a fi unul dintre cauzele unor forme de cancer. Cunoscând valențele zeolitului de Rupea m-am gandit ca ar putea fi posibil să absorbim acest Imazalil de pe lămâi.

Imediat după trecerea Sărbătorilor m-am adresat Institutului de Tehnologie Izotopica și Moleculară din Cluj Napoca pentru a vedea dacă pot fi facute măsurători legate de existența Imazalilului pe lămâile cumpărate din câteva lanțuri comerciale. Mi s-a spus că da, și i-am rugat să facem un test pentru spălarea cu un produs pe care-l aveam în momentul acela și să facem o măsurare a cantității de pesticide rămasă pe fructe.

Surpriza a fost foarte plăcută, am reușit să absorbim pesticidul de pe lămâi și portocale într-un procent de 72% până la 98%. A fost o încurajare, am făcut următorul pas și am dus spre analize alte fructe și legume tratate cu diferite alte pesticide spre analiză și spălare cu Doctor ZECO și sigur că surprizele plăcute au continuat, Doctor ZECO a reușit sa absoarbă toate pesticidele cu care erau tratate aceste fructe și legume. 

Am făcut după aceea demersuri pentru a vedea dacă putem să absorbim și alte elemente nocive care mai sunt pe fructe, am reușit să absorbim și metalele grele și radiațiile nucleare și atunci am dat o forma mai închegată produsului Doctor ZECO. 

Am reușit să obținem și avizul de la Institutul Național de Sănătate Publică și așa am ajuns la forma actuală a produsului Doctor ZECO, care poate fi folosit cu multă încredere pentru a spăla fructele și legumele de pesticide. Am spus o formă actuală, pentru că în continuare lucrăm la îmbunătățirea acestui produs.”, spune Doru Boloș, președintele Zeolites Group.

Printre clienții care folosesc Doctorul ZECO se află și personalități, persoane avizate din domeniu, unul dintre aceștia fiind academicianul Nicolae Hâncu, care, după ce a văzut toate avizele și testările realizate a fost extrem de plăcut impresionat și folosește de atunci la el acasă Doctor ZECO.

Zeolites Group a fost înființat în anul 2013 de un grup de investitori clujeni și un geolog din Rupea. Investiția a constat în deschiderea unei cariere de exploatarea a zeolitului și a unei fabrici în localitatea Rupea din județul Brașov. Investitorii clujenii își propun să deschidă în viitor o carieră și în județul Cluj.

Zeolitul era utilizat în trecut cu mare succes în toate combinatele de creștere a animalelor, dar după anul 1990, inexplicabil, toate aceste exploatări ale zeolitului s-au închis. 24 de ani nu s-a mai întâmplat nimic până când Zeolites Group a investit în noua carieră. Fabrica de la Rupea poate procesa acum 1.500 de tone de zeolit pe schimb / pe lună, sau 2.500 de tone pe două schimburi / lună, o forță de producție semnificativă.

Pe baza rezultatele analizelor făcute de către Zeolites Group și de clienții lor la institute de cercetare de prestigiu din țară și din afara țării, zeolitul de Rupea este considerat cel mai pur zăcământ din regiune. Ultimul rezultat, de la un institut de cercetare din Germania, atestă un conținut de clinoptilolit de 96%, clinoptilolitul fiind o formă superioară de evoluție a tufurilor vulcanice în decursul milioanelor de ani. Acest conținut ridicat de clinoptilolit conferă zeolitului românesc posibilitatea utilizarii lui inclusiv pentru uz uman, în domeniul farmaceutic și al cosmeticelor.

În acest moment compania clujeană este prezentă cu produsele ei în 12 țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și Îndepărtat, fiind în discuții avansate pentru a exporta și pe piața chineză, unde zeolitul este cunoscut de foarte mulți ani și utilizat pentru diverse probleme pe care le poate rezolva. Zeolites Production a realizat în luna decembrie și primul export înspre Rusia, iar compania a făcut toate demersurile pentru ca de anul viitor să fie prezentă prin produsele realizate pe diverse rețele de comercializare în toate țările Uniunii Europene. Asta înseamnă că numărul de țări în care compania clujeană va exporta se va dubla. 

Compania clujeană are în plan acum avizarea zeolitului pentru uz medical uman în România și ca și “novel food” în Uniunea Europeană.

“O atenție deosebită o acordăm și utilizării zeolitului pentru uz uman, îl avem avizat ca și supliment alimentar la Institutul de Bioresurse Alimentare și suntem în plin proces de avizare și atestare a zeolitului activat de la Rupea ca și dispozitiv medical. Cu siguranță anul viitor o să putem spune că am făcut primul dispozitiv medical din zeolit românesc.

În parteneriat cu Institutul de Bioresurse Alimentare din București, întocmim dosarul și pentru validarea zeolitului românesc de Rupea ca și “novel food” la FSA în cadrul Comisiei Europene și asta va face ca zeolitul românesc să fie primul zeolit “novel food”, ceea ce va deschide o piață extrem de interesantă pe partea de supliment alimentar.”,  spune Doru Boloș, președintele Zeolites Group,

Produsul Doctor ZECO se găsește în acest moment în două rețele comerciale, magazinele Mega Image și magazinele DM din toată țara, precum și online pe zecoshop.ro și doctorzeco.ro.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPatrimonic, startup-ul clujean dedicat valorificării patrimoniului și identității locale a orașelor
Articolul următorBOOKR atrage o finanțare pre-seed de 120.000 de euro, de la investitori cu expertiză în scalare și dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.