Întâlnirile Europene din Transilvania 2024: “Speeding up slow fashion”, conferință și showroom la Casa Tranzit

72

În 19 aprilie 2024 va avea loc cea de-a 13-a ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania / Rencontres européennes de Transylvanie la Cluj-Napoca pe tema modei durabile. Acest eveniment se va desfășura între orele 10.00 și 20.00 la Casa Tranzit (str. Barițiu 16), cu participarea unor invitați francezi și români din domeniul modei sustenabile. 

Conform celor mai recente date publicate de Parlamentul European, industria textilă este responsabilă pentru 10% din emisiile de CO2 la nivel mondial, ceea ce reprezintă un procent mai mare decât cel al tuturor zborurilor internaționale și al transportului maritim, și pentru 20% din poluarea globală a apei. În fiecare an, fiecare european aruncă la gunoi în medie 11 kilograme de material textil. Aceste câteva cifre arată amploarea problemelor climatice și de mediu ridicate de industria modei în prezent.

Pentru a reflecta asupra acestor aspecte, programul evenimentului cuprinde momente diverse: o conferință despre principalele mize legate de impactul industriei textile asupra mediului și a climei și despre alternativele responsabile din punct de vedere social și ecologic, un showroom cu vânzare al câtorva mărci slow fashion românești, o sesiune de prezentare a celor 9 proiecte identificate în urma apelului la proiecte lansat de Ambasada Franței la începutul anului și o ceremonie de acordare a premiilor celor mai promițătoare 3 proiecte, decise de un juriu format din experți francezi și români. 

Obiectivele acestui eveniment sunt :

  • de a susține și a valoriza inițiativele care au drept scop lupta împotriva derivelor sociale și ecologice ale industriei fast fashion, împotriva poluării textile și efectelor acestei industrii asupra mediului. 
  • de a reflecta asupra politicilor publice care ar putea fi implementate pentru susținerea acestor inițiative și pentru limitarea impactului fast fashion
  • de a întări cooperarea franco-română pe aceste tematici, dezvoltând în același timp o comunitatea franco-română de actori interesați de moda sustenabilă. 

Evenimentul este deschis publicului larg. Un showroom, deschis între orele 10.00 și 20.00 va permite vizitatorilor să descopere inițiative și creații de modă sustenabilă și să discute cu cei implicați în dezvoltarea acestui domeniu. Conferința va reprezenta ocazia de a aborda mize și perspective legate de reducerea amprentei de carbon a textilelor, de moda circulară, de transparența modurilor de producție, de construirea unor alternative responsabile și de formarea profesioniștilor din domeniul modei care să integreze problematicile modei durabile. Ea va permite de asemenea identificarea de piste ale cooperării franco-române pe această temă, pentru a susține dezvoltarea domeniului modei responsabile la nivel european. 

Întâlnirile Europene din Transilvania 2024 sunt organizate de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, USAMV, Fashion Green Hub, Casa Transit, cu susținerea Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universității Babeș-Bolyai, Fédération de la Mode Circulaire, Feeric Fashion Hub, Climato Sfera, Loud Bodies, REDU, IFA Paris, Emmaüs Satu Mare, Fashion Revolution, Katty Fashion, Scoala De Dezvatare, Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile, Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare. 

Referințe

casa-tranzit-cluj

Casa Tranzit este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în… vezi mai mult

institutul-francez-cluj

Institutul Francez este un actor important pe scena culturală din Cluj-Napoca, respectiv din Transilvania. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentSpecii floricole produse la serele USAMV Cluj-Napoca, la vânzare din 15 aprilie
Articolul următorUnde să găsești zboruri ieftine nebunești pentru a vedea lumea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.