Județul Cluj are o nouă strategie de dezvoltare teritorială, valabilă până în 2030, cu șase obiective majore

88

Consiliul Județean Cluj a aprobat luni, 31 iulie 2023, noua Strategie de dezvoltare teritorială a Județului Cluj pentru perioada 2023-2030.

Strategia conține șase obiective strategice majore care contribuie la realizarea de către Consiliul Județean a unor obiective de investiții publice necesare dezvoltării sustenabile și competitive a teritoriului: 

  1. Asigurarea unei creșteri economice inteligente, bazate pe inovație și antreprenoriat, pentru atingere unui PIB/locuitor comparabil cu media UE;
  2. Reducerea poluării astfel încât să nu se mai înregistreze depășiri ale pragurilor maxime admise;
  3. Conectarea Clujului la coridoarele majore de transport și piețele globale, în vederea asigurării accesului direct, în maxim 3 ore, la orice stat din U.E.;
  4. Creșterea accesului populației la infrastructură și servicii în vederea scăderii ponderii populației din zonele marginalizate până la maxim 1%; 
  5. Consolidarea rolului Zonei Metropolitane Cluj-Napoca și a celorlalte două zone urbane funcționale din jurul municipiilor Dej-Gherla și Turda-Câmpia Turzii, în vederea atingerii unui grad de urbanizare de 80%;
  6. Eficientizarea activității administrației publice locale, astfel încât aceasta să atragă finanțări europene de minim 3 miliarde de euro în perioada 2021-2030.

Acest document programatic cu o valabilitate de șapte ani se bazează pe obiectivele majore trasate în cadrul Agendei Teritoriale 2030 ale Uniunii Europene și este, totodată, parte integrantă a Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ), elaborat cu ajutorul specialiștilor Băncii Mondiale. Documentația completă pentru strategia de dezvoltare teritorială detaliată poate fi descărcată de la acest link: Strategia – PATJ Cluj.

Noua strategie de dezvoltare teritorială a Clujului este una solidă, care respectă toate direcțiile de acțiune trasate de cele mai importante planuri strategice europene și naționale. Ne propunem ca, până în 2050, județul nostru să aibă cel mai ridicat nivel al calității vieții din România, cu o infrastructură funcțională și conectată la cerințele comunitare din regiune.”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Județul Cluj este primul din țară care beneficiază de sprijinul acordat de Banca Mondială, în cadrul unui proiect de asistență tehnică, pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (patjcluj.ro). 

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTură inedită de explorare a Deltei Florești ocazionată de Someș Delivery Florești (FOTO)
Articolul următorAi un business în domeniul HoReCa? Comandă rafturi, cuve şi alte confecţii metalice din inox!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.