Mera World Music: 4 zile de festival „în șură”

214
Foto: Bethlendi Tamás

La doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, în satul Mera din comuna Baciu are loc un festival cu o atmosferă cu totul aparte în peisajul evenimentelor muzicale clujene. Maghiari, români și turiști străini au petrecut împreună între 2-5 August la Mera World Music Festival, alături de muzicieni din Mexic, Chile, SUA, Ungaria și România care au urcat pe scena amenajată într-o șură tradițională.

Festivalul are loc într-o gospădărie de pe strada principală din sat. Casa a fost transformată în muzeu etnografic, iar restul a trecut printr-o reconversie funcțională inedită: șura a devenit scenă, iar în livada cu pruni din spate, pe care o descoperi traversând un pod peste un pârâu a fost amenajat un spațiu de relaxare cu hamace, unde au avut loc și discuții cu artiștii.

Foto: Mera World Music Festival

Dincolo de faptul că oferă o posibilitate foarte accesibilă de a evada din oraș, micul festival „de șură” de la Mera face cunoscut publicului un gen de muzică de sine stătător: world music – nume pe cât de simplu, pe atât de cuprinzător, incluzând muzica tradițională, muzica cvasi-tradițională sau muzica în care fuzionează mai multe tradiții culturale. În definiția unei reviste de profil, world music poate fi înțeles ca “muzica locală din afară”. Festivalul este deja la a treia ediție și aduce muzicieni de renume ai acestui gen.

Pentru trupa DeRuts, din Chile, multiculturalitatea este un element central – membrele componente ale formației provin fiecare din altă țară – Franța, Austria, Chile. Stilurile specifice sunt prelucrate în mod creativ, acoperind un areal larg de influențe.

În timpul concertului, aflăm de la una dintre soliste că piesele muzicale columbiene, în special, au ceva aparte: „cu cât sunt mai triste, cu atât e mai puternic ritmul, percuția. Prin muzică, se trece peste suferință”. Temele abordate merg dincolo de cele arhi-vehiculate în muzica marilor case de discuri – unul dintre cântece, cu versuri în limba franceză, a fost despre pierderea bunicului. „Un public care te ascultă cu mare atenție poate fi la fel de îmbucurător ca un public care cântă și dansează cu tine”, cred DeRuts.

Muzicienii din Ungaria de la Besh o droM au fost, de asemenea, foarte apreciați de public. Instrumentul principal de percuție este un ulcior de metal, obiect tradițional țigănesc redescoperit ca instrument muzical. Mulțimea a încins o petrecere de zile mari cu chiuituri, sărituri și dansuri tradiționale, reinterpretate în rezonanță cu atmosfera de pe scenă.

Formația Besh o droM (nume care în dialectul lovari din limba romani, înseamnă „dă-i înainte pe drum”, „urmează-ți calea”) împletește într-un mod creativ muzica modernă cu cea tradițională maghiară, romă și din Orientul Apropiat, folosind instrumente muzicale tradiționale și electronice în același timp. Trupa fost fondată în 1999, în Budapesta, devenind în scurt timp cea mai cunoscută formație maghiară de muzică etnică (world music) din lume.

Festivalul a adus pe scenă și renumitul grup Iza, ambasadorii muzicii tradiționale din Maramureș și formația Nightlosers de „blues ardelenecsc”, avându-l alături pe Nucu Pandrea, cântăreț din frunză cunoscut în întreaga lume.

Pe lângă muzică, programul a inclus filme documentare, cursuri de dans popular, și un târg cu fructe, legume, brânzeturi și alte produse locale, amenajat în curtea Muzeului Bivolului. În acest muzeu inedit, precum și în casa-muzeu etnografic în a cărei gospodărie are loc festivalul au fost organizate vizite ghidate.

Mera World Music s-a suprapus cu festivalul Untold, cea de-a patra ediție urmând să fie organizată în același interval (1-4 August). Entuziaștii festivalului pot cumpăra deja bilete pentru anul viitor, aici.

Referințe

logo-mera-festival
  • Mera, Județul Cluj
  • 01 august 2024
  • 04 august 2024

Festival de world music în șură. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentRide2Work Cluj caută idei pentru îmbunătățirea deplasării cu bicicleta prin oraș
Articolul următorDe la yoga la investiții în comunitate: o firmă de IT din Cluj dă tonul schimbării în „afacerile ca de obicei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.