Peste 40 de IT-iști de la o firmă din Cluj s-au mobilizat pentru a dona sânge. “Am stabilit 3 acțiuni de donare anul acesta.”

159
De la discuție la o pauză de cafea în cadrul companiei, inițiativa de donare de sânge a crescut de la două la peste 40 de persoane.

Peste 40 de IT-iști ai companiei .msg systems din Cluj s-au organizat în cadrul firmei și au donat sânge, săptămâna trecută, la centrul de transfuzii sanguine din Cluj. Pornită dintr-o discuție la o pauza de cafea de câțiva dintre ei, inițiativa a crescut la peste 40 de oameni, printr-un simplu email trimis în cadrul firmei. “Sunt momente în care din cauza lipsei de sânge se amână o operație. Chiar e nevoie de sânge și ar prinde bine ca aceste inițiative să fie mai multe, să fie cât mai multe companii care fac asta”, spune grupul de IT-iști, care și-au propus să mai organizeze încă două acțiuni de donare în acest an.

Pornită dintr-o discuție la o pauză de cafea, inițiativa de donare de sânge a crescut de la două la peste 40 de persoane

“Povesteam cu colegii la o cafea. Ce mai faci? … Uite am mers să donez sânge … Ah și eu mă duc de câțiva ani … Hai să facem o campanie internă, să vedem, câți ne-am aduna, pe lângă ăștia 2-3 care mergem în mod regulat. Răspunsul a fost mult peste așteptări, după un email în firma, ne-am strâns peste 40 de persoane. Am stabilit chiar 3 acțiuni de donare anul acesta, la care să mergem împreună. De ce facem asta? … Poți în mod real să ajuți pe cineva, poate mergi pentru o persoană anume, alteori nu, dar ajuți categoric pe cineva care are nevoie reală de sânge.”, ne-a spus Vlad Groza de la .msg systems.

În România, procentajul actual de donatori este destul de scăzut (2-3 % la nivelul țării noastre comparativ cu 20-30% în țările europene și chiar 50-60% în țările nordice).

În sezonul cald, din cauza concediilor, se înregistrează o scădere în colectarea de sânge la centrele de transfuzii. Se prezintă cu 20 – 25% mai puțini donatori decât media obișnuită. În același timp însă, în aceeași perioadă, nevoia de sânge este în creștere (din cauza accidentelor rutiere mai numeroase sau a operațiilor planificate). Apare astfel un dezechilibru între cerere și cantitățile de sânge disponibile.

„Nevoia de sânge nu își ia concediu”

“Bolnavii au nevoie permanentă de sânge, ei nu intră în vacanță. Nevoia de sânge nu își ia concediu.”, sună unul din apelurile făcute de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj anul trecut în vară.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a făcut de de multe ori apeluri înspre clujeni  pentru a-i încuraja să doneze sânge în perioada verii, când numărul donatorilor scade dramatic.

„Facem un apel către toți cetățenii Clujului: pe timpul verii, numărul celor care se prezintă să doneze la centru a scăzut dramatic, abia se ajunge la puțin peste 30 de donatori pe zi, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune nu s-a diminuat, din contră. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge, ei nu intră în vacanță. Nevoia de sânge nu își ia concediu.”, sună unul din apelurile făcute de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj anul trecut în vară.

Și Organizația Studenților Mediciniști din Cluj organizează frecvent campanii de donații prin proiectul „Donează sânge! Fii erou!”, parte din cea mai mare campanie națională organizată până acum, care se desfășoară simultan în 11 centre universitare din România, inclusiv în Cluj.

IT-iști de la .msg systems au un istoric în a se implica în comunitate

Amenajare loc de joacă în curtea școlii de la Aghireșu, în cadrul proiectului .msg Heartwork

Cei de la .msg sunt cunoscuți pentru implicarea în acțiuni de împădurire și susținerea .msg Maraton Apuseni, organizate împreună cu Clubul Alpin Român și sunt susținători ai inițiativei Ride2Work. Compania investește mult și în „munca de suflet”: unul dintre programele orientate către comunitate este .msg Heartwork. A doua ediție s-a realizat la Aghireșu Fabrici, unde anul trecut a fost amenajat un loc de joacă în curtea școlii: balansoare, leagăne, teren de fotbal, mobilier de picnic, jocuri din cauciucuri și o trambulină uriașă.

„Inițiativele noastre au venit în timp, organic, și din partea colegilor. Hai să vedem ce vrem să facem, cum putem implementa mai bine, ce ni se potrivește, cu ce rezonăm. Pe lângă .msg Maraton Apuseni, acțiunile de împădurire și .msg Heartwork pe care vrem să le continuăm, poate anul ăsta mai adăugam încă un proiect pentru comunitate”, spun cei de la .msg systems.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTIFF 2019, o vedere de ansamblu a ediției de majorat a festivalului
Articolul următorConcurs de proiecte pentru Someș, cu accent pe modul de folosire a resurselor: reutilizare, reciclare și reducere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.