Premieră la Cluj: concurs național organizat online de Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a UBB, pe o platformă de examinare realizată la Cluj

765

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat anul acesta a 19-a ediţie a Concursului profesional de chimie “Candin Liteanu”, iar în condiţiile impuse de situaţia creată de pandemia COVID-19, soluția a fost organizarea lui online. Concursul a oferit candidaţilor posibilitatea verificării cunoştinţelor de chimie, dar reprezintă şi un criteriu alternativ de selecţie pentru concursul de admitere la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică

Concursul s-a adresat elevilor aflați într-una din ultimele două clase de liceu, precum și absolvenților de liceu din promoțiile anterioare. Pentru buna desfășurare a acestuia, a avut loc o simulare cu doua zile înaintea concursului, cu scopul de a familiariza concurenții cu modul de desfășurare a examenului și de accesare a platformei de examinare. Elevii au avut la dispoziție și un ghid de utilizare a platformei de examinare.

Cum a luat naștere ideea de concurs online?

“Pandemia COVID-19 a afectat întreaga planetă, inclusiv mediul academic din Cluj (studenți și cadre didactice). S-a pus problema anulării concursului dar totuși ne-am decis sa nu o facem și l-am organizat online. La început am avut mici probleme tehnice dar firma care ne-a furnizat platforma de e-learning le-a rezolvat cu celeritate și profesionalism în așa fel încât concursul să se desfășoare în condiții optime”, spune Lucian Pop, lector la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, responsabil Oficiul Permanent al Admiterii. “Și să nu uităm că în lupta cu virușii e nevoie și de chimiști bine pregătiți.”, adaugă Lucian.

La concurs au participat elevi din toate județele țării (Covasna, Gorj, Cluj, Bacău, Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Bihor, Satu Mare, Brașov, Caraș Severin, Arad, Brăila, Alba, Sibiu, Neamţ, Vrancea, Sălaj, Galați etc). Concursul s-a desfășurat în limbile română și maghiară.

Conform rezultatelor afișate, 5,5% dintre participanți au luat nota 10 (locul 1) iar 22% nu au reușit sa ia nota peste 5. Unul dintre elevii ce a obținut nota 10 este Popa Andy-Dacian, elev în clasa XI – C al Colegiului Național Unirea din Tîrgu Mureș pregătit de profesoara Radu Suzana, cadru didactic cu 28 de ani de experiență la catedră. 

“Pentru concursul “Candin Liteanu“ m-am pregătit în jur de trei luni, două înainte de perioada de pandemie și una după ce am aflat ca nu se anulează concursul. Încă din clasele gimnaziale am simțit o atracție pentru chimie, iar odată cu parcurgerea materiei din liceu m-am hotarat sa merg mai departe pe chimie. După absolvirea Facultății de Chimie și Inginerie Chimică m-am gândit să mă angajez într-o fabrică de medicamente.”, spune Popa Andy-Dacian, elev participant la concurs.

Platforma online de examinare oferită de o firmă clujeană

Concursul online s-a desfășurat pe o platformă creată de firma clujeană Hypermedia. HyperTalk Education, face parte din gama soluțiilor educaționale de top ce integrează un set de instrumente interactive dedicate învățământului preuniversitar, mediului academic, programelor de formare profesională, dezvoltare de carieră și mentorat online.

”Soluția este una de tip cloud, disponibilă 24/7, ușor de accesat prin intermediul navigatoarelor web, sigură și stabilă. HyperTalk Education poate fi personalizată conform scenariilor specifice formelor educaționale formale și informale într-un timp relativ scurt. Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică dispune de o formă personalizată a platformei HyperTalk Education ce îndeplinește atât cerințele specifice concursurilor școlare sau simulărilor de admiteri ci și examinărilor în cadrul ciclului de licență sau programelor postuniversitare, toate acestea având de suferit în urma pandemiei de coronavirus.”, menționează Andrei Rad, responsabil tehnic HyperCloud și Sergiu Trif, manager de proiect Chem.HyperTalk.Net.

Rolul chimiei în contextul pandemiei

Chimia şi ingineria chimică, la fel ca toate celelalte domenii, au fost afectate de pandemia COVID-19. Cercetătorii şi inginerii chimişti din diferite universităţi, institute de cercetare şi companii private şi-au concentrat eforturile, într-o primă fază, pentru a asigura materialele şi echipamentele necesare în sistemul sanitar atât pentru protecţia lucrătorilor cât şi pentru dezvoltarea unor noi metode de testate a virusului sau îmbunătăţirea metodelor existente. Multe companii de profil şi-au adaptat liniile tehnologice pentru a produce echipamentele sau materialele vitale pentru funcţionarea sistemului sanitar. 

“Specialiştii chimiști furnizează abilităţi pentru a efectua teste, întrețin echipamentele şi tot ei gestionează materialele de laborator. În prezent, cercetători chimişti împreuna cu specialişti din alte domenii lucrează pentru găsirea unor tratamente corespunzătoare sau a unor vaccinuri eficiente. În toată această perioadă chimiştii şi inginerii chimisti au contribuit la menţinerea în funcţiune a facilităţilor necesare în viaţa cotidiană: păstrarea calităţii apei, a alimentelor, a sistemului energetic etc.”, a menționat Gabriela Nemeș, Decanul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Articolul precedentIdee inedită propusă la Cluj: ghivece verzi pentru delimitarea meselor și a spațiilor la terase
Articolul următorCampanie Centrul Verde: jardinere cu flori pentru adopție de către localnicii din Piața Muzeului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.