Primăria Borșa și Telios Care încheie un parteneriat pentru a oferi acces îmbunătățit la servicii medicale unor categorii sociale vulnerabile și elevilor din localitate, prin telemedicină

645
Borșa, județul Maramureș. Foto: Primăria Borșa

În premieră în România, Primăria Borșa din județul Maramureș va implementa în localitate serviciul de telemedicină al clujenilor de la Telios Care, care va fi oferit gratuit persoanelor cu dizabilități și persoanelor vârstnice sau izolate din oraș, urmând apoi a fi implementat și în cadrul instituțiilor școlare și preșcolare din subordine. A treia fază a proiectului va consta în deschiderea de “chioșcuri” de sănătate destinate acelor zone izolate din oraș în care cetățenii au un acces mai dificil la serviciile medicale. 

Prin colaborarea dintre primăria Borșa din județul Maramureș și serviciul de telemedicină Telios Care, persoanele care prezintă probleme de natură unor dizabilității, persoanele vârstnice sau izolate, și elevii din cadrul instituțiilor școlare și preșcolare vor beneficia gratuit de serviciile medicale pe care Telios Care le asigură prin telemedicină.

Proiectul este unul de pionierat în România, în sprijinul creșterii calității vieții medico-sociale a păturilor sociale mai neglijate. În cazul persoanelor cu dizabilități, vor beneficia de abonamentele Telios atât aceste persoane vulnerabile cât și asistenții sociali sau însoțitorii acestora. Prin această colaborare se dorește ca persoanele care sunt în reală suferința, nu doar medical dar și din pricina altor probleme sociale pe care le au, să poată să beneficieze de servicii medicale de calitate.

​​„Primăria Borșa a început un program ambițios de informatizare a instituției și, astfel, pentru Telios Care a fost ușor să se facă înțeleasă în legătură cu avantajele pe care le oferă aceste tipuri de servicii și cu faptul că viitorul va cuprinde și acest domeniu al asistenței medicale, telemedicina. Un prim pas este aplicarea acestor servicii celor mai văduvite categorii de persoane, cele asistate social, a persoanelor cu dizabilități”, spune Adrian Danciu, co-fondator și Chief Medical Office, Telios Care.

Numărul persoanelor cu dizabilități impactate de acest proiect pilot este estimat la 240 de persoane, la care se vor adăuga elevii școlari și preșcolari, impactul total ajungând la peste 5.000 de persoane.

Model de parteneriat public-privat

Proiectul pilot de furnizare de servicii de telemedicină la nivelul orașului Borșa poate fi considerat și un model de parteneriat public-privat, Primăria Borșa finanțând doar o parte din costurile acestui proiect, dotările cu aparatură, partea de logistică, canalele de comunicare și tot ce înseamnă buna funcționare a acestui proiect fiind în mare parte contribuția Telios Care.

“Ne dorim ca prin acest parteneriat cu Primăria Borșa să putem să venim cu alternative în fața Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acest proiect pilot poate fi un început de schimbare în ceea ce privește asistarea pacienților cu boli cronice care de asemenea sunt destul de puțin urmăriți și există un acces destul de greoi în ce privește supravegherea medicală și monitorizare acestora. Acest proiect are multe elemente de noutate, iar ca întotdeauna tot ce e nou sperie puțin, dar dacă nu pășim cu curaj pe acest tărâm al inovației, nu vom înregistra niciodată vreun progres și nici nu vom avansa în ceea privește o creștere a calității vieții.”, spune Adrian Danciu, co-fondator și Chief Medical Office, Telios Care.

Proiectul pilot va fi extins pe mai multe domenii, pasul următor fiind deschiderea unor “chioșcuri” de sănătate destinate acelor zone în care există un acces mai dificil la servicii medicale, în zonele izolate unde, fie sunt vârstnici care au probleme de deplasare sau alți borșeni care au nevoie de aceste servicii și care nu se pot deplasa până la un cabinet medical sau la un specialist.

Cabinetele medicale din școli, creșe, grădinițe și unități preșcolare cu program prelungit vor fi de asemenea dotate cu aparatură, astfel încât asistenta care deservește unitate școlară sau preșcolară respectivă să poată transmite unui pediatru din cadrul Telios Care, informațiile medicale relevante pentru un caz acut survenit în acea unitate școlară.

„Borșa este un oraș care se bucură de o dezvoltare rapidă și constantă, iar una din preocupările noastre este să reușim conectarea locuitorilor cu tehnologia modernă. Când aceasta vine și cu un plus în ceea ce privește calitatea vieții borșenilor, precum cel adus de colaborarea cu Telios Care, atunci și satisfacția noastră ca edili este deplină. Un aspect de o importanță covârșitoare este legat de sănătatea generației care ne va succeda. Pe viitor, dorim să dezvoltăm, în cadrul acestui parteneriat, o nouă modalitate de acordare a serviciilor de sănătate bazate pe telemedicină, de data aceasta, destinată elevilor și preșcolarilor din unitățile noastre de învățământ”, a declarat Sorin Ion Timiș, primarul orașului Borșa.

Planuri pe termen lung: extinderea în țară, inclusiv în orașele mai mari, și oferirea de suport pacienților cu boli cronice

Telios Care vede acest proiect ca putând fi extins și către asistarea batrânilor din centrele de vârstnici, sau a celor care sunt izolați acasă, telemedicina putând să rezolve problemele medicale ale acelor pacienți care sunt nedeplasabili. 

Pe lângă facilitarea accesului la medic a persoanelor care sunt izolate, Telios Care dorește să perfecționeze acest serviciu și pentru a putea urmări starea de sănătate a pacienților cu boli cronice. 

“Bolile cronice netransmisibile sunt bolile cardiovasculare care au fost deja diagnosticate și pe urma prin telemedicina putem face urmărirea lor. Bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat și bolile obstructive pulmonare sunt cele patru mari patologii care intră în cadrul bolilor cronice netransmisibile și pe care dorim să le acoperim oferind soluții prin telemedicină, monitorizând acești pacienți și aceste afecțiuni.”, spune Adrian Danciu, co-fondator și Chief Medical Office, Telios Care.

În țările care au tradiție în telemedicină, Statele Unite ale Americii sau țările vestice, care au implementat astfel de servicii pentru monitorizarea pacienților, s-a dovedit faptul ca se înregistrează niște scaderi importante ale costurilor cu serviciile medicale.

“Din punctul de vedere al costurilor, unul dintre semnele de mirare pe care ni le ridicăm este de ce întârziem în a implementa astfel de servicii. De ce trebuie să treacă zeci de ani până ajungem să fim contemporani cu ceea ce oamenii în țările civilizate au descoperit acum 20- 30 de ani? Viitorul s-a apropiat totuși de noi ca urmare a trecerii prin pandemie, o perioadă care a avut un impact pozitiv asupra accesului la aceste metode moderne, la descoperire unor canale de comunicare ce se dovedesc salutare, în special în tratarea pacienților cu dizabilități și a celor cu boli cronice.”, concluzionează Adrian Danciu, co-fondator și Chief Medical Office, Telios Care.

Referințe

TC_logo
  • Strada Tăietura Turcului 47, Cluj-Napoca

Telios Care aduce în România mai mult 25 de ani de experiență din SUA în servicii de îngrijire medicală la distanță.… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentBOOKR, startup-ul clujean de gestiune a rezervărilor, este evaluat la 1 milion de euro înaintea rundei pre-seed
Articolul următorClujul are cea mai mare pondere de programatori în forța de muncă locală din orașele din Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.