Pentru Franța și pentru Institutul Francez din România, tema ecologiei este extrem de importantă, datorită urgenței generate de schimbările climatice. Franța a organizat în 2015 Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice și a adoptat renumitul acord de la Paris. Acordul a fost pregătit de o dezbatere cetățenească organizată mondial, ale cărei rezultate au fost prezentate în cadrul Conferinței Națiunilor Unite. Demersurile Franței în zona ecologică și în zona dezvoltării durabile țin foarte mult cont de vocea comunității, fapt care se regăsește în modul cum Franța privilegiază dezbaterea de idei și implicarea tinerilor.
Am stat de vorbă cu Ioana Costaș, directorul Institutului Francez din Cluj despre prioritățile mandatului său și despre proiectele Ambasadei Franței și ale Institutului Francez în România. Ioana Costaș este primul director român din istoria institutelor franceze în România și și-a început mandatul la Cluj în septembrie anul trecut.
Arta ca instrument de acțiune în sprijinul ecologiei
Pentru mine, personal, tema ecologiei este esențială fiindcă am crescut în logica prezervării mediului și a gesturilor verzi pe care ți le asumi și pe care le aplici în fiecare zi. În calitate de director, promovarea ecologiei este o prioritate, având în vedere contextul climatic actual. Prin urmare, ecologia va ocupa prim-planul programării noastre din acest an. Scopul este de a aduce împreună actori din domenii variate, dar cu o miză comună, și de a articula diferit problematica ecologică.
Una din abordările propuse este cea a unei dezbateri legate de relația între artă și ecologie, pe care o vom organiza în 30 ianuarie cu ocazia Nopții Ideilor. Va fi o dezbatere puțin atipică, ideea din spate fiind: cum poate arta să devină nu doar un simplu factor de sensibilizare asupra mizelor ecologice, ci și un instrument viabil de acțiune în sprijinul ecologiei.
Invitatul nostru din Franța va fi Loïc Fel, un filosof tânăr specializat în estetică verde, cu experiență în domeniul privat. El a implementat multe măsuri de dezvoltare sustenabilă în companii și a derulat proiecte ce promovează consumul artizanal și responsabil. În același timp, a co-fondat și o asociație pentru artă și dezvoltare durabilă care acordă, anual, premii importante artiștilor contemporani care exploatează tema ecologică. Loïc va fi la Cluj pentru un schimb de bune practici, dar și pentru a intra în dialog cu actori locali din domeniu: Miki Braniște, curator și manager cultural, respectiv Marius Moga, arhitect și artizan al proiectului Someș Delivery.
“Ecologia e importantă, iar pentru a o sprijini avem nevoie și de alte forme de acțiune, iar cultura, în general, arta, în special este o astfel de formă.”
Întâlnirile Europene din Transilvania, evenimentul de tradiție al Institutului Francez din România și al Ambasadei Franței, va avea și el ecologia ca temă centrală. Anul acesta vom organiza un hackathon menit să propună soluții inovatoare privind reutilizarea plasticului și a ambalajelor. Scopul nostru este de a încuraja acest gen de inițiative și de a sensibiliza atât mediul de afaceri, cât și mediul instituțional asupra importanței adoptării și asumării lor.
Tot legat de tema ecologică, ne vom adresa și publicului tânăr, o vom integra în programul nostru de vacanțe creative și într-un eveniment special adresat copiilor, La Maison des Lutins (Căsuța Piticilor). E important ca acest mesaj să fie răspândit tuturor tipurilor de public, la orice vârstă și să fie, în cele din urmă, unul asumat. De asemenea, pe parcursul întregului an vom organiza în spațiul nostru La Cave expoziții sau proiecte culturale care să intre în dialog cu ecologia.
Apropo de asumare, chiar și în interiorul Institutului avem o listă de 10 gesturi verzi pe care le aplicăm zilnic. Încercăm de exemplu să folosim cât mai puțin plastic, să fim mai atenți la utilizarea hârtiei, mici gesturi care contează și care până la urmă ne amintesc zilnic de importanța ecologiei.
Industriile creative ca motor de dezvoltare locală
Sunt 10 mari sectoare sub acest chapeau commun al industriilor culturale și creative. În Franța ele produc anual 91 miliarde de euro și angajează peste 640.000 de oameni. Franța exportă prin industriile culturale și creative mai mult decât prin industria automobilelor.
E un sector care produce, un sector care reprezintă un motor de dezvoltare locală, care încurajează tot ce înseamnă antreprenoriat și mai ales startup-uri. Este un domeniu dinamic, cu o prezență ridicată a factorului “feminin” (43% din angajați sunt femei), care recrutează numeroase tinere talente. Peste 300.000 de întreprinderi, asociații și organizații publice fac din industriile culturale și creative un vârf de lance al atractivității și influenței Franței la nivel mondial.
Tradițional vorbind, între România și Franța au existat multe schimburi în planul cinematografiei și al cărții, pe care vom continua să le dezvoltăm. Odată cu Sezonul Franța – România, s-au deschis noi punți de colaborare în domeniul audiovizualului, al muzicii actuale sau al jocurilor video. De exemplu, la Cluj îl vom avea în 8 mai pe Cali, reputat cântăreț pop-rock francez, care este în același timp un scriitor și un artist foarte implicat în problematica mediului și a educației.
Expertiza franceză se va regăsi și în domeniul jocurilor video, mai ales în cadrul festivalului Clujotronic de artă digitală și muzică electronică pe care îl co-organizăm cu Centrul Cultural German. În 2015, Institutul Francez a introdus această secțiune importantă în festival, cea a jocurilor video. Anul acesta dorim să o intensificăm, să aducem specialiști francezi, creatori, dezvoltatori de jocuri video pentru o serie de ateliere, dezbateri, precum și pentru game jam-ul nostru. Pentru un festival extrem de colaborativ, cum este Clujotronic, schimbul de bune practici este crucial.
“Marea misiune a Institutului Francez este cea de a facilita cooperarea în plan cultural, universitar și în plan bilateral. E foarte important să gândim proiecte comune care să dureze.“
Anul acesta și benzile desenate sunt în atenția noastră. În Franța, 2020 este decretat anul benzilor desenate, al doilea sector editorial cel mai exportat după literatura de copii. Vânzările de benzi desenate au crescut cu 26% în 2019 față de anul anterior. Am început să le punem în valoare cu un prim eveniment, Noaptea Lecturii, unde am avut-o invitată pe Maria Surducan, ilustratoare și creatoare din România care publică în mod curent și în Franța. Ea ne-a prezentat ultima ei creație Le bal des douze princesses (Cele douăsprezece prințese dansatoare), care a apărut atât în Franța, cât și în România.
Noi încurajăm genul acesta de artiști și îi promovăm, cu atât mai mult cu cât ei se desfășoară în ambele țări. În plus, Maria mi-a destăinuit faptul că ea a descoperit benzile desenate în mediateca noastră, care deține cea mai mare colecție de benzi desenate din Transilvania.
Benzile desenate sunt un sector cu totul pasionant, m-am bucurat să văd la Noaptea Lecturii că există școli care desfășoară programe de benzi desenate, prin urmare, am avut adevărați suiveurs care au urmat-o pe Maria peste tot și au fost foarte încântați să o cunoască.
În această logică, în 2020 vom avea și invitați francezi din domeniul benzilor desenate, vom organiza ateliere tematice de creație, vom continua schimburile de bune practici, vom încuraja proiectele colaborative, întâlnirile cu publicul larg, dar și cu publicul specializat.
2020: privilegierea tinerilor și a schimbului de idei
Anul acesta Ambasada Franței și Institutul Francez din România privilegiază foarte mult dezbaterea de idei și rolul pe care tinerii îl ocupă în societatea actuală.
În 26 februarie se va organiza la București un forum al tinerilor, iar în pregătirea acestui forum au fost lansate două apeluri de participare la proiecte pentru inițiative civice. Un concurs de proiecte adresat tinerilor, tematicile sunt variate fie că vorbim de construcție europeană, de dezvoltarea unei conștiințe ecologice sau de artă și implicare politică, tinerii sunt încurajați să depună proiecte până în 25 februarie.
De asemenea un alt “volet” al acestui sprijin pentru inițiative civice ale tinerilor îl constituie un hackathon civic prin care se dorește găsirea de soluții inovatoare în ceea ce privește emergența unei conștiințe ecologice și dialogul intergenerațional.
“Dorim să punem în valoare cât mai mult vocea tinerilor, să învățăm de la ei”
În plan local, aș menționa programul nostru de sprijinire a tinerei creații, locale și europene pe care îl desfășurăm în La Cave, spațiul nostru de expresie contemporană, care este și o galerie de artă.
Anul trecut am primit 30 de proiecte, dublu față de 2018, iar din aceste proiecte am ales 8 pe care le vom expune. Este o formă de a le oferi tinerilor artiști o scenă. Pentru mulți, este prima expoziție personală, și nu e puțin lucru ca la 20 de ani să ai prima ta expoziție. Vom continua să aducem proiecte cât mai incitante și cât mai variate în La Cave, tocmai pentru a valoriza și alte forme de artă mai puțin cunoscute publicului larg.
Prioritățile mandatului: focus pe publicul tânăr și o prezență crescută în provincie
Pentru mine personal, dar și pentru Institut este important să ne adresăm publicului tânăr și să-l sensibilizăm asupra importanței limbii franceze nu doar în procesul lor de formare, cât și în parcursul lor profesional ulterior. Franceza este limba lui Molière, dar și a lui Stromae, este o limbă a culturii, dar și o limbă a afacerilor. Prin cursurile noastre dinamice și atelierele de conversație cu vorbitori nativi, atragem atenția asupra francezei ca un real atu profesional.
În plus, programul nostru de Burse ale Guvernului Francez adresate masteranzilor și doctoranzilor reprezintă o oportunitate unică de dezvoltare și un plus incontestabil în CV-ul oricărui absolvent. Menționez că Institutul Francez din România este, de altfel, organismul străin care acordă cele mai multe burse studenților români, bugetul alocat fiind de 425.000 euro.
“Sunt 2.800 de companii în România care caută vorbitori de limba franceză, iar noi sensibilizăm tinerii asupra acestui fapt.”
Un proiect notabil început recent este turneul de intervenții interactive și ludice animat de Julien și Matthieu, voluntarii noștri din Dijon, prezenți la Cluj în cadrul proiectului de voluntariat internațional stabilit între municipalitatea din Cluj-Napoca și Dijon, orașe înfrățite. Este un turneu la care țin mult, care promovează franceza diferit și pe care am început să-l desfășurăm în școli și licee din Cluj. Vom merge cu el în toată Transilvania, sunt deja 30 de școli și licee înscrise doar din județul Cluj.
Ne adresăm copiilor și cu alte evenimente dedicate, precum La Maison des Lutins sau programul vacanțelor creative, toate cu același scop de a pune în valoare franceza prin metode neconvenționale. Apelăm mult la teatru, la muzică, chiar și Ia cinema, e un demers inovator care atrage atenția și asupra artei.
Pe lângă acțiunile de difuzare a limbii franceze în rândul tinerilor, o altă prioritate a mea ca director este creșterea prezenței noastre în regiune. Misiunea Institutului Francez din Cluj-Napoca vizează nu doar județul Cluj, ci și alte 8 județe din Transilvania, prin urmare, vom încerca să fim prezenți, regional, cu mai multe proiecte culturale și educaționale. De exemplu, anul acesta am început să desfășurăm un program de formare și perfecționare a profesorilor de franceză, cu scopul de a dinamiza predarea limbii franceze în teritoriu.
2020 se anunță, așadar, un an fructuos pentru Institutul Francez din Cluj, plasat în siajul Sezonului Franța-România. Peste 40 de evenimente culturale și educaționale vor celebra relația existentă între cele două țări.
Ecologia, industriile culturale și creative, precum și inițiativele inovatoare ale tinerilor vor fi prioritățile Institutului Francez, principalul actor al cooperării franco-române în Cluj și Transilvania.
Mai multe detalii despre programul Institutului Francez din Cluj se pot găsi pe site-ul lor, sau pe pagina lor de Facebook și Instagram.
Referințe
-
Strada Ion I. C. Brătianu 22, Cluj-Napoca
Institutul Francez este un actor important pe scena culturală din Cluj-Napoca, respectiv din Transilvania. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.