Reactor din Cluj organizează “Focus: Istorii corporale”, o serie de evenimente dedicate dansului contemporan

36

Între 1 și 8 iunie 2024, Reactor organizează Focus: Istorii corporale, o serie de evenimente dedicate dansului contemporan, în cadrul căruia va avea loc și premiera spectacolului de teatru-dans r.e.g.e.n.e.r.a.r.e.

Evenimentele fac parte din proiectul Istorii corporale, care își propune dezvoltarea și susținerea unei platforme de dans contemporan într-un cadru independent, în Cluj-Napoca, printr-o serie de activități și în colaborare cu alți operatori culturali.

În cadrul Focusului: Istorii corporale, publicul clujean este invitat să descopere o diversitate de perspective și abordări coregrafice în cadrul spectacolelor invitate, a filmelor proiectate în colaborare cu Cinema Arta, a unei dezbateri despre scena de dans din România și a unei noi producții Reactor – r.e.g.e.n.e.r.a.r.e.

r.e.g.e.n.e.r.a.r.e., prima producție de teatru-dans realizată de Reactor, va fi prezentată în premieră în 5 și 6 iunie, de la ora 20:00, și este regizată de Maria Beatrice Tudor, o tânără coregrafă absolventă a UNATC București. Ca direcție artistică principală, Beatrice își îndreaptă atenția asupra realității cotidiene, fiind un observator activ al acesteia. Spațiul social reprezintă pentru ea o sursă inepuizabilă și dinamică de inspirație. Crede în relația dintre artă și sfera socială și susține că arta și spațiul social se influențează reciproc. 

Maria Beatrice Tudor a lucrat la crearea acestui spectacol cu artiștii de la Reactor, care au avut ocazia să descopere și exploreze noi instrumente de lucru. Dramaturgia este realizată de Petro Ionescu, muzica de Radu Dogaru, scenografia de Mihai Păcurar, iar din distribuție fac parte Alexandra Caras, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc și Tavi Voina.

Spectacolul vorbește despre corpul carcasă, corpul purtător de emoții, întâmplări și obiceiuri, corpul amprentă, corpul perceput în prezent și corpul proiectat în viitor, corpul cu procese organice ascunse, corpul expus cu informații la vedere, corpul între alte corpuri, corpul degradat și corpul forță. r.e.g.e.n.e.r.a.r.e. spune povești despre corpuri și etapele lor, despre ce am acumulat, conștient sau nu. O călătorie pe parcursul căreia vom staționa în experiențele diferite a cinci performeri în căutarea unui teritoriu atât de intim, cel al propriului corp.

În cadrul Focus: Istorii corporale vor fi de asemenea proiectate două filme, în colaborare cu Cinema Arta. Primul dintre acestea este Revival (SUA, 2020), în regia Josefinei Rotman Lyons, care va putea fi văzut în 1 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Arta. Filmul este un documentar despre patru coregrafi mai în vârstă, cândva nume importante în lumea dansului modern și pe Broadway, care își asumă sarcina monumentală de a crea dansuri cu un grup divers de seniori din New York, dintre care majoritatea nu au mai dansat niciodată pe scenă. Timp de câteva luni intense, acești coregrafi, printre care se numără primul artist de culoare care a câștigat un premiu Tony pentru coregrafie și o parteneră de dans în vârstă de 92 de ani a renumitei Martha Graham, dau viață ideilor lor și stârnesc încântarea seniorilor. Filmul documentează acest eveniment improbabil și, în acest proces, dezvăluie capacitatea persoanelor în vârstă de a trăi o bucurie nestăvilită și o determinare de nezdruncinat prin dans și artă.

Al doilea este un film de ficțiune: Billy Elliot (Regatul Unit, Franța, 2000), în regia lui Stephen Daldry, care se va proiecta în 2 iunie, de la ora 20:00. Filmul spune povestea lui Billy, în vârstă de unsprezece ani, care descoperă cu surprindere că un curs de dans se desfășoară acum în aceleași spații ca și clubul său de box. Mai întâi intrigat și curând fascinat de magia mișcărilor, Billy renunță la mănușile din piele pentru a asista discret la lecțiile de dans. În fața talentului potențial al tânărului recrut, profesoara sa, doamna Wilkinson, găsește o nouă energie. Dar tatăl lui Billy și fratele său mai mare, Tony, ambii mineri aflați în grevă, luptă zilnic pentru a asigura minimul familiei lor. Frustrările explodează când ei află că Billy a cheltuit banii pentru cursuri de box pentru activități mult mai puțin virile… Plină de vitalitate, electrizantă, muzicală, această dramă socială emoțională trimite un mesaj frumos de toleranță și acceptare de sine.

Publicul clujean va avea de asemenea ocazia, în cadrul Focus: Istorii corporale, să descopere două spectacole invitate de la Centrul Național al Dansului din București: Coreomaniacii, concept și coregrafie Simona Deaconescu – în 6 iunie, ora 20:00, și (anti)aging, concept, coregrafie, interpretare Mădălina Dan și Alexandra Mihaela Dancs, în 8 iunie, ora 20:00

Coreomaniacii este o docu-ficțiune performativă ce urmărește evenimentele care au marcat „epidemia de dans” din vara anului 1518, în Strasbourg – o manifestare distopică în masă, care a afectat câteva sute de oameni. Spectacolul Coreomaniacii aduce în discuție felul în care alegem să ne uităm la dans, pornind de la o serie de mărturii ale învățaților vremii, un amestec de pseudoștiință, teologie și science-fiction medieval, în mișcări contemporane. Accentul cade pe felul în care s-a documentat răspândirea epidemiei, evenimentele fiind povestite din perspectiva celui care le privește, niciodată din perspectiva celui care le trăiește.

(anti)aging este un spectacol-arhivă în permanentă construcție, creat în 2011 și conceput pentru a avea etape succesive, pe o durată de 30 de ani, până în 2041. Mădălina Dan și Alexandra Mihaela Dancs revin cu o nouă etapă performativă din acest proces de arhivare artistică și biografică, bazat pe înregistrarea prezentului cu ajutorul camerei de filmat, într-o temporalitate proiectată spre viitor, în care detalii curente de ordin personal/profesional vor fi revizitate dintr-o altă perspectivă în anul 2041.

În cadrul aceluiași focus va avea loc, în 7 iunie, ora 19:00, dezbaterea Ritmuri sociale și artistice: o discuție despre scena de dans contemporan din România, moderată de Andreea Andrei. Dezbaterea îi va avea ca invitați pe Miki Braniște, Mădălina Dan, Alexandra Mihaela Dancs, Simona Deaconescu, Dominik Iabloncic și Oana Mureșan și va pune în discuție posibilități de dezvoltare ale scenei de dans din România, dezvoltarea publicului și perspective de viitor în sectorul coregrafic.

Evenimentele fac parte din proiectul cultural „Istorii corporale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimente în cadrul proiectului „Reactor 2024. Comunități”, co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul reactor-cluj.com, pe facebook.com/ReactorCluj sau instagram.com/reactor.cluj.

Referințe

reactor

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentSesiuni gratuite de caiac pe lacul Chios din Parcul Central, la Zilele Clujului 2024
Articolul următorProgram Zilele Clujului 2024: 4 zile cu peste 100 de activități în peste 40 de locuri din oraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.