ROMA’S STORIES – platformă digitală despre cultura Roma și particularitățile acesteia

33

Proiectul ROMA’S STORIES reprezintă un demers cultural bilateral româno-islandez, ce urmează a fi implementat de către 23 FILM – Casa de Producție Independentă cu sediul la Cluj-Napoca și PROJECTS Iceland – Societate de Consultanță și Management Cultural cu sediul la Reykjavik Islanda.

Obiectivul principal al acestui proiect consta în realizarea unei platforme digitale cu scopul de a prezenta publicului larg cultura Roma și particularitățile acesteia.

Prin intermediul realizării de conținut media (foto-video) proiectul ROMA’S STORIES își propune sa aducă in atenția unui public cât mai mare, elemente care constituie cultura Roma.

Istoria romilor din România este marcată de excluziune și discriminare rasială. 

Această situație este cauzată de necunoașterea și lipsa recunoașterii istoriei și culturii romilor în societate, în ansamblu. 

Activitățile și acțiunile proiectului ROMA’S STORIES urmăresc să provoace prejudecățile și lipsa de cunoaștere a societății cu privire la romi și la moștenirea lor culturală. 

Prin filmele documentare realizate, ne propunem să le descoperim patrimoniul (arhitectura, obiectele, obiceiurile, practicile, valorile etc.), pentru a putea prezenta și explica mai bine identitatea și modul lor de viață. 

Acțiunile dezvoltate nu se vor concentra doar asupra culturii materiale, ci și asupra identității și construcției identitare a comunităților de romi. Ne propunem să spunem povestea culturii romilor într-un mod atractiv atât pentru tineri, cât și pentru persoanele mai vârstnice și să o difuzăm cu mijloace tehnologice actuale – accesibilitatea materialului artistic atât pe platforma online, cât și pe alte platforme de videostreaming. 

Beneficiari direcți ai proiectului sunt 35 de persoane de etnie romă vizate de măsurile de empowerment, 6 persoane implicate în managementul și implementarea proiectului, 50 vizitatori la expoziția foto fizică, 401 vizitatori virtuali ai platformei ROMA’S STORIES.

Beneficiari indirecți sunt reprezentați ai comunității rome, care va beneficia de o imagine îmbunătățită, ca urmare a conținutul creativ de pe platformă, care ajută la descoperirea și cunoașterea unei etnii marginalizate.

Obiectivul general al proiectului este promovarea și valorificarea culturii rome, prin realizarea unei platforme online cu conținut artistic, în vederea îmbunătățirii gradului de conștientizare și a percepției culturii rome în societate. 

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc valorificarea și promovarea culturii rome prin realizarea a 5 filme documentare, a unui album foto și a a unei expoziții foto și Capacitarea (empowerment) a 35 persoane de etnie romă prin activități de job-shadowing și totodata, prin participare la realizarea unui număr de  5 filme documentare și a unui album/expo foto despre viața și cultura romă, pe parcursul a 16 luni de proiect.

Pe langa activitatea de management, proiectul propune activitatea de realizare și dezvoltare Platforma Digitala, Realizare Content unde vor fi produse cele 5 filme documentare si o expozitie foto atat in mediu virtual cat si fizic și Îmbunătățirea competențelor profesionale unde se vor dezvolta profesional 5 persoane de etnie Roma.

Promovarea culturii romilor dincolo de granițele României – co-producția româno-islandeză permite explorarea unei perspective diferite asupra situației comunității Roma; nu doar ca minoritate Roma, dar ca minoritate europeană. 

Prin colaborarea pentru realizarea de conținut si prin expoziția foto/video ambii parteneri vor intra în legătura cu scena culturală islandeză, respectiv română, unde vor interacționa cu profesioniști in domeniu și se vor putea lega colaborări interesante pe viitor.

Proiectul ROMA’S STORIES este finanțat prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene, promotorul proiectului fiind 23 FILM, iar partener de proiect find Projects ehf.

Referințe

23film-logo

23 FILM este o companie independentă de producție de film care își propune să producă filme, reclame și orice alt… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCălătorie în lumea muzicii de film la Cinema ARTA, în lunile septembrie și octombrie
Articolul următorConferința How to Web este locul de întâlnire pentru startup-uri și inovare în această toamnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.