Roșia Montană în imagini

97

Rosia Montana a gazduit in perioada 15-17 iunie 2012 atelierul de documentare foto-video pe tema patrimoniului Rosiei Montane, prima etapa a proiectului “Patrimoniul din Rosia Montana in imagini”. Scopul acestui proiect il constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zona. La scopul documentar al proiectului se adauga acela al cresterii vizibilitatii patrimoniului de la Rosia Montana catre publicul larg, in sprijinul unei mai bune constientizari a valorii sale exceptionale.

In cadrul workshopului au participat 10 artisti din Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Galati, Bucuresti – fotografi, directori de imagine, cineasti cu experienta si cu rezultate deosebite in domeniul artei foto-video.

Repertoriul fotografic al patrimoniului realizat de catre artisti va fi prezentat in cadrul unui site web si a unei expozitii itinerante in tara si strainatate. Totodata, proiectul urmareste implicarea publicului larg in promovarea si protejarea patrimoniului din Rosia Montana. in acest sens vor fi organizate, concomitent cu expozitiile itinerante din Cluj-Napoca, Bucuresti, Viena si Rosia Montana, si activitati cultural artistice care sa presupuna implicarea efectiva a publicului in protejarea patrimoniului, inclusiv o campanie de fundraising.

Acest proiect cultural a starnit insa o reactie agresiva, condamnabila, din partea unui grup organizat de angajati ai societatii comerciale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), aflati in timpul programului de lucru si imbracati, cei mai multi dintre ei, in echipamentul de lucru inscriptionat cu sigla si denumirea companiei. Astfel, vineri – 15 iunie(!), circa 30-40 de persoane au atacat grupul de organizatori si fotografi: timp de mai bine de o jumatate de ora, strigate, neintrerupte si violente, imbranceli, amenintari – „va rupem gatul!” – au fost impartite cu insistenta de membrii grupului de angajati ai RMGC catre participantii la atelier, dar mai ales catre organizatori, membrii Alburnus Maior si ARA – Asociatia „Arhitectura. Restaurare. Arheologie”. Incidentul de vineri s-a incheiat abia dupa sosirea la fata locului, la apelul unuia dintre organizatorii atelierului, a Politiei si Jandarmeriei. Dupa producerea incidentului, Jandarmeria a asigurat paza participantilor cateva ore.

Fata de cele enumerate mai sus, organizatorii atelierului au depus in dimineata zilei de luni – 18 iunie, sesizare la Politie pentru incalcarea ordinii si linistii publice, dar si plangere penala impotriva agresorilor si a instigatorilor pentru infractiunea de amenintare.

Ma bucur ca participantii la acest eveniment nu s-au lasat intimidati – Rosia Montana este minunata si trebuie descoperita! Ma bucur ca au venit si, mai important, ma bucur ca vor reveni! Stiu ca e socant sa ajungi intr-un loc atat de frumos si sa fii intampinat cu injuraturi si imbranceli. Amenintarile si manipularea sunt metodele prin care aceasta firma isi impune vointa in Rosia Montana! Si e cu atat mai neplacut sa vezi ca astfel de comportament este exersat nu doar de angajatii Goldului, ci si de primar, si este acceptat de statul roman prin autoritatile sale!
– a declarat Eugen David, localnic, presedintele Asociatiei Alburnus Maior, facand referire la amenintarile pe care chiar primarul localitatii, Eugen Furdui, le-a adresat tot unui membru al Asociatiei ARA, in direct, intr-o emisiune televizata.

Anul acesta am fost de 4 ori la Rosia Montana, benevol. Cand am aflat ca se doresc fotografi acolo pentru a prelua fotografii cu patrimoniul din Rosia Montana (cladiri istorice, vestigii romane si nu in ultimul rand peisajul unic de acolo), am sarit in sus de bucurie. Sambata urmau sa vina in Rosia Montana sotia si copilul meu. Am anulat venirea lor deoarece nu le puteam garanta siguranta dupa incidentul grav care s-a petrecut acolo. Cred ca la Rosia Montana exista exemple clare ca se poate trai si fara minerit. Dar trebuie munca, implicare si constiinta. Intr-un final imi voi duce si familia acolo. Sper sa-mi vad copilul zburdand pe dealuri neatinse de falcile de otel lacome ale excavatoarelor.– ne-a transmis dupa incheierea atelierului unul dintre participanti, Edmond Kreibik.

Dincolo de incidentele provocate vineri de angajatii companiei miniere, consideram ca atelierul derulat in acest sfarsit de saptamana la Rosia Montana a fost o prima reusita a acestui proiect, atingandu-si scopul, motiv pentru care tinem sa multumim participantilor, al caror entuziasm ne confirma inca o data – Rosia Montana este minunata, indiferent prin ce lentila o privesti.

Echipa Salvați Roșia Montană

—-

Imagini din cadrul atelierul de documentare foto-video


Articolul precedentClujul Societăţii Civile
Articolul următorMai suntem ceea ce mâncăm sau ceea ce ni se oferă să mâncăm?

1 COMENTARIU

  1. Si eu am sarit in sus de bucurie! Ma si imaginam deja pasand albumul de fotografii din mana in mana, toti prietenii mei o sa-l rasfoiasca si o sa se minuneze de frumusetile de acolo! Bravo bravo bravoooo! Extraordinar de binevenita initiativa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.