Roșia Montană la pas – O zi la Roșia Montană pentru natură, patrimoniu și activism
Campania “Salvați Roșia Montană” te invită să fii alături de noi în lupta pentru păstrarea localității Roșia Montană cu toate valorile cultural-istorice și de mediu care există în acest moment. Vino să cunoști patrimoniul de la Roșia Montană, oamenii care se opun proiectului minier, plimbă-te alături de noi și informează-te despre ceea ce încă nu știi referitor la cazul Roșia Montană.
Hai și tu Sâmbătă, 24 Septembrie 2011, să vezi pentru ce luptăm și de ce!
Vii turist, pleci activist!
Programul excursiei:
Ora 8.00 – plecare spre Roșia Montană din parcarea Piața Unirii cu autocarul sau microbuzul (în funcție de numărul de persoane). Un voluntar din Campania “Salvați Roșia Montană” te va însoți pe drumul către Roșia Montană pentru a discuta despre campanie și despre orice altceva vrei să știi despre Roșia Montană.
Ora 11.00 – vizită la Muzeul Mineritului și vizitarea unor galerii romane. Ne vom întâlni cu ghidul nostru, localnic din Roșia Montană, care ne va însoți pe parcursul întregii zile.
Ora 13.00 – vizită la președintele Asociației Alburnus Maior (Eugen David) unde vom lua și prânzul.
Ora 14.00 – 17.00 – tur ghidat prin Roșia Montană (casele de patrimoniu, bisericile, Tăul Brazi, Masivul Cârnic, platoul Jig-Văidoaia).
Ora 17.00 – participarea la un eveniment în cadrul taberei internaționale „Reclaim the Fields”.
Ora 18.00 – plecare spre Cluj-Napoca.
Costul excursiei este de 100 de lei și include transportul, ghidajul în Roșia Montană, prânzul, materialele. Alegând această excursie dai o șansă turismului de la Roșia Montană și oamenilor care se împotrivesc proiectului minier.
Înscrierile se pot face la biroul Retro Travel (Cluj-Napoca, str Potaissa nr. 11-13) prin achitarea taxei de participare până joi 22 Septembrie 2011.
Te așteptăm cu drag,
Campania “Salvați Roșia Montană”
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/proiectul-de-la-rosia-montana-trebuie-oprit-rezolutie-comuna-ubb-academia-romana-icomos-romania-si-imbratisari-pentru-rosia-montana-foto-69982.html
”Proiectul de la Roșia Montană trebuie oprit” (Rezoluție comună UBB-Academia Română-ICOMOS România).
Pentru cine dorește să afle opinia specialiștilor, vă redau rezoluția Conferinței ”Roșia Montană în Istoria Universală”, desfășurată vineri și sâmbătă în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
***
Conferinţa ROŞIA MONTANĂ ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ, organizată de Universitatea Babeş-Bolyai, Academia Română şi ICOMOS România, cu participarea unor specialişti geologi, geografi, chimişti, biologi, istorici, arheologi, arhitecţi, economişti, ingineri, sociologi, agronomi, lingvişti etc. din ţară şi străinătate (Germania, Italia, Marea Britanie, Ungaria), analizând patrimoniul natural, istoric, arheologic şi cultural al zonei Roşia Montană, în contextul implementării proiectului RMGC, a ajuns la următoarele concluzii:
1. Roşia Montană posedă un potenţial natural (morfologic, hidrografic, climatic, biogeografic) specific, ce va fi afectat iremediabil de proiectul actual.
2. Patrimoniul geologic al Roşiei Montane, ca şi al întregului “patrulater aurifer” al Munţilor Apuseni este alcătuit din zăcăminte de aur, argint, cupru, telur, wolfram etc, de o mare valoare economică. In actuala situaţie, a unei crize internaţionale de resurse minerale, aceste zăcăminte sunt resurse strategice ale statului român ce trebuie valorificate in strânsă corelaţie cu interesele majore ale acestuia.
3. Se apreciază că zăcământul de la Roşia Montană conţine mai mult aur şi argint decât s-a estimat de către investitorul implicat. O evaluare riguroasă a acestuia de către specialiştii statului român, conform principiului audiatur et altera pars, inclusiv pentru alte minerale asociate şi conţinutul de metale rare, deosebit de valoroase, este imperios necesară.
4. Prin efectul contractului actual, statul român a cedat practic zăcământul de la Roşia Montană gratuit unei companii externe. Reevaluarea sa este stringentă şi imperios necesară, inclusiv sub aspectul luării în calcul a costurilor sociale şi de asigurare a riscurilor proiectului.
5. Patrimoniul istoric, arheologic şi cultural de la Roşia Montană este de notorietate mondială (Panteon al Daciei Romane, Miracolul arheologic al Daciei Romane – referitor la tăbliţele cerate – Eldorado arheologic), a cărui distrugere nu poate fi justificată de nicio formă de exploatare economică.
6. Prin distrugerea vestigiilor unice istorice, arheologice şi culturale de la Roşia Montană (galeriile daco-romane, siturile arheologice, cimitire, edificii de cult etc.) sunt afectate iremediabil numeroase dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român, constituente ale civilizaţiei europene.
7. Din zona arheologică de la Roşia Montană a fost cercetată arheologic în mod ştiinţific doar o infimă parte. Anularea imediată a tuturor avizelor de descărcare de sarcină arheologică, inclusiv a celui din 14.07.2011-Cârnic, se impune deoarece contravin legislaţiei în vigoare.
8. Autorităţile publice chemate să apere patrimoniul istoric, arheologic şi cultural de la Roşia Montană trebuie să îşi facă datoria şi să acţioneze conform intereselor naţionale.
9. Riscurile induse peisajului şi mediului de proiectul RMGC sunt multiple, severe şi de lungă durată, iar gestiunea efectelor acestora rămâne după încheierea exploatării, în seama exclusivă a statului român. Iazul de decantare din Valea Cornei va fi o veritabilă bombă ecologică cu potenţial de explozie întârziată.
10. Proiectul contravine majorităţii absolute a principiilor dezvoltării teritoriale ale Uniunii Europene: dezvoltarea durabilă, coeziunea teritorială, principiul ecologic, principiul dezvoltării economico-sociale echilibrate, principiul avantajului comparativ.
11. Proiectul este deficitar conceput în ceea ce priveşte peisajul şi mediul aferent. El vizează obţinerea de avantaje maxime şi rapide pentru promotor, prin extorcarea unei resurse economice şi strategice de primă importanţă, în vreme ce statului român îi revine o infimă parte din câştigurile preconizate. În schimb, toate consecinţele nefaste de după închiderea exploatării miniere (gestiunea unui imens depozit de metale grele şi cianuri secole la rând, distrugerea unui patrimoniu ştiinţific şi cultural inegalabil) urmând să fie suportate numai de cetăţenii statului român.
12. Derularea proiectului va avea efecte psihologice incalculabile asupra populaţiei zonei, care va migra în masă din vecinătatea unui lac cu cianuri şi metale grele ce pot polua pânza freatică şi pot fi antrenate de agenţii atmosferici pe suprafeţe mult mai extinse decât cele ale exploatării propriu-zise. În acest context orice afirmare a turismului în zonă, aşa cum susţin promotorii proiectului, devine iluzorie.
13. Reconsiderarea modului de valorificare a zăcământului în folosul statului român şi în respectul dreptului la proprietate, în condiţii de prezervare a valorilor peisagistice, istorice, arheologice şi culturale, este obligatorie.
14. Valorificarea turistică inspirată a peisajului şi vestigiilor istorice şi arheologice de la Roşia Montană poate aduce localităţii, zonei şi poporului român, pe o durată nedeterminată, beneficii mult mai mari decât exploatarea zăcământului aurifer într-o perioadă de timp limitată, cu costuri materiale şi spirituale infinit mai mici.
15. Proiectul actual trebuie oprit şi înlocuit cu o strategie de dezvoltare economică durabilă a localităţii în respectul valorilor şi potenţialului său cultural şi natural în care turismul, agricultura, valorificarea fondului forestier şi alte activităţi tradiţionale să coabiteze eficient cu mineritul. În acest context, elaborarea unui nou PATZ de către o instituţie avizată şi echidistantă, este stringentă.
16. Participanţii la conferinţă susţin, cu argumente ştiinţifice de necontestat, necesitatea continuării demersurilor pentru înscrierea Roşiei Montane în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Participanţii la Conferinţa ROŞIA MONTANA ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ solicită autorităţilor statului român să ia notă de opiniile ştiinţifice autorizate ale specialiştilor români şi străini şi să oprească proiectul actual, deja menţionat, extrem de defavorabil intereselor propriului popor. El trebuie substituit cu un plan de amenajare şi o strategie de dezvoltare durabilă a zonei, în condiţii de prezervare a patrimoniului său material şi spiritual de valoare mondială.
Participanţii îi mandatează pe cei de mai jos să facă cunoscută această Rezoluţie.
Andrei Marga, rector Universitatea Babeș-Bolyai,
Ionel Haiduc, președinte Academia Română,
Sergiu Nistor, președinte ICOMOS România
Lant de rugaciune pentru Rosia Montana si Marsul “Aurului”
Dragi prieteni,
Acum, cat nu este prea tarziu, sa ne intoarcem inima catre Dumnezeu si sa ne rugam cu credinta pentru soarta intregului Ardeal si a tarii noastre, pentru care au luptat cu atata dragoste strabunii nostri.
Va invitam sa va alaturati in gand si rugaciune domnului Florin Suciu, care va pleca de la Bacau spre Bucuresti, luni 19 septembrie, intr-un mars dedicat Rosiei Montane. Calatoria va dura circa 8 zile si se va desfasura in post si rugaciune. Mai multe detalii gasiti aici: http://www.ghidulbacaului.ro/marsul-aurului-sau-aur-pentru-domnul-presedinte/
Astfel, va invitam sa participati in grupul de rugaciune dedicat acestei cauze. Dorim sa ii insotim pe moti si pe temerarii care vor porni in mars spre Bucuresti asa cum putem mai bine – cu sufletul, pe tot parcursul drumului lor, intr-un “lant” de rugaciune care sa ii insoteasca in fiecare moment al calatoriei.
Munti, biserici, cimitire si oameni stau inca in calea unui dezastru. Sa ne alaturam prin post si rugaciune celor care rezista in inima tarii pe pamantul lor si celor care lupta alaturi de ei!
Pentru ca rugaciunile noastre vor fi “hrana” si “vestmant” domnului Florin Suciu si celor care il vor insoti, l-am rugat sa ne indrume. Astfel, la recomandarea dansului, vom rosti neincetat, pana la sosirea sa in Bucuresti, Psalmul 26 si Tatal Nostru.
Doamne ajuta!
intrati pe https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AhEPoQWgaGkPdE00TlNEYXctZVlyUjlXWk9lcEl1cEE&pli=1#gid=0 treceti numele dumneavoastra de botez in dreptul orei/zilei in care va puteti alatura grupului.
va rugam distribuiti celor care considerati ca ni se pot alatura.
——————————————————————————–
POZITIA BOR:
http://apologeticum.wordpress.com/2011/08/29/sinodul-bor-este-inca-din-2003-impotriva-proiectului-rosia-montana-anti-crestinii-ce-sustin-proiectul-rosia-montana-vor-stramutarea-a-3-biserici-si-4-cimitire-ortodoxe-plus-inca-12-apartinand-altor/
ROSIA MONTANA – ne vorbeste Parintele Justin Parvu.
http://www.youtube.com/watch?v=qYBeD_BHPEE&feature=related
Cazul satului GEAMANA, langa Rosia Montana:
http://www.youtube.com/watch?v=usDHdfFVR1Y&feature=player_embedded
Daca s-ar realiza, proiectul de minerit al RMGC implica asa-numita “relocare” (distrugere) a in total 10 biserici si noua cimitire. Amintim cazul satului vecin, Geamana, treizeci şi doi de ani mai tîrziu: un iaz de decantare adînc de peste 120 de metri, pe fundul căruia zac peste 1000 de gospodării şi din care se mai iveşte doar turla bisericii; aflată odinioară în punctul cel mai de sus al localităţii, ea marchează acum doar una din multele graniţe temporare între apele acide şi sterilul solidificat. Astfel, turla bisericii din satul inmormantat sub un iaz de steril, sta drept marturie vie pentru o fractiune din potentialul dezastru de la Rosia Montana.