Someșul Post Industrial: Activități în Parcul Armătura și tur ghidat la Remarul 16 Februarie

105

Clujenii sunt invitați în acest weekend (19-20 octombrie 2024) să redescopere legătura dintre oraș și râu în cadrul Someșul Post Industrial, un eveniment dedicat explorării patrimoniului natural și industrial de-a lungului apei.

Activitățile vor avea loc pe 19 octombrie în Parcul Armătura, unde publicul se poate bucura de o zi plină cu evenimente: tur ghidat, atelier de reciclare creativă, vernisaje, prezentare cu dezbatere, lansare de carte, discuții, muzică și o masă în comunitate. 

Pe 20 octombrie, evenimentul continuă cu un tur ghidat la fosta platformă industrială Remarul 16 Februarie.

Accesul este gratuit, iar participanții vor avea ocazia să discute despre impactul urbanizării rapide asupra patrimoniului local industrial și natural și să exploreze soluții pentru protejarea acestuia. Printr-un program divers, Someșul Post Industrial propune o întâlnire între trecutul industrial al Clujului și viitorul său urbanistic, cu activități participative, dar și educative.

Program

Sâmbătă, 19 octombrie, Parc Armătura

10:00 – 11:30: De la castor la dezvoltări imobiliare – Tur ghidat cu echipa Someș Expres (cu pornire din Parcul Armătura)

O explorare a biodiversității și patrimoniului industrial din zona Piața 1 Mai și Canalul Morii, afectate de dezvoltările imobiliare recente.

12:00 – 16:00: RE: Plastic – Atelier de reciclare și upcycling cu Emese Apai

Participanții vor transforma PET-uri în obiecte creative și bijuterii. Atelierul este deschis pentru adulți și copii, care sunt încurajați să aducă propriile materiale reciclabile.

12:00 – 12:30: Vernisaje

Someșul Post Industrial: Patrimoniu disonant și Infrastructură multispecii pe Canalul Morii

FRAGMENT.ARIUM – Instalație artistică despre memoria industrială

12:30 – 13:00: Lansare de carte: Soluții bazate pe natură la Someș

Volumul coordonat de Adrian Dohotaru oferă o viziune interdisciplinară asupra râului Someș și rolului său în transformarea urbană.

13:00 – 14:00: Masa bunei vecinătăți

Brunch comunitar în aer liber, cu mâncare cu arome de toamnă și povești despre patrimoniul local.

14:00 – 16:30: Conversia platformelor industriale: Patrimoniu natural și industrial – Prezentări și masă rotundă

Discuții despre reconfigurarea zonelor industriale din Cluj, cu invitați din domeniul urbanismului, sociologie și ecologiei: Ștefana Pascu Nica, Enikő Vincze, Ana Horhat.

17:00: Discuții libere, muzică și voie bună – DJ set cu GOPO

Duminică, 20 octombrie, Remarul 16 februarie

10:00 – 11:30: Tur ghidat la Remarul 16 Februarie

Un tur al uneia dintre cele mai vechi platforme industriale din Cluj, explorând istoria și transformările sale de-a lungul decadelor.

„În 2024, ne-am propus să încercăm o altă abordare asupra Someșului, prin care să susținem un model de regenerare urbană sustenabilă bazat pe integrarea culoarului verde-albastru și a elementelor industriale valoroase aflate de-a lungul râului, în contextul în care acest areal se va restructura în următorii ani, iar acest proces poate să fie o ocazie pentru o transformare sustenabilă bazată de amplificarea culoarelor verzi albastre și pe valorificarea patrimoniului.

Cunoașterea bunelor practici europene în restaurarea râurilor și conversia patrimoniului industrial pot servi în susținerea unor modele sustenabile reale la Cluj. Considerăm că, în prezent, acest potențial nu este pe deplin conștientizat, mai ales în ceea ce privește valoarea patrimoniului industrial și natural dezvoltat de-a lungul zonelor industriale și cursurilor de apă. În plus, ne dorim să aducem în dezbaterea publică și înțelegerea principiilor sustenabilității prin reutilizare și reconversie a fondului construit existent, precum și aprecierea naturii, biodiversității și a patrimoniului industrial ca elemente identitare valoroase.” — Marius Moga, MiniMASS / Someș Delivery. 

Un eveniment MiniMASS / Someș Delivery. Mai multe detalii despre activitățile din program găsiți pe somesdelivery.ro 

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentÎmbină utilul cu plăcutul prin rezervații naturale și turism balnear în județul Cluj
Articolul următorPrima ediție a evenimentului “FINE FAIN” aduce arta și gastronomia în centrul Clujului, pe Potaissa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.