STOP traficului auto și construcțiilor pe malul lacului Gheorgheni

89

Vineri 11 mai 2012, a avut loc o acțiune de protest pe malul lacului din cartierul Gheorgheni, la care au participat atât elevi și profesori ai Școlii Elf, cât și activiști ai societății civile. Acțiunea a dorit sa transmită un mesaj autorităților publice pentru a interveni în amenajarea zonei lacurilor pentru trafic pietonal și pentru a stopa construcțiile preconizate pe malul lacului, care vor sufoca accesul pietonal. Pe lângă Școala Elf, mesajul acestei acțiuni este suținut și de mai multe organizații nonguvernamentale, printre care: Grupul pentru Acțiune Socială (GAS), Clujul Civic, Proiect Protokoll, Tinerii Mânioși, Fundația ExtraArt și Fundația AltArt.

„Lacul ascunde o mulțime de amintiri plăcute, atât pentru adulții din oraș, cât și, într-o bună zi, pentru noi.  Tuturor ne e dor de plimbările pe care le făceam în jurul lacului neavând grija mașinilor din jurul nostru. Considerăm că și noi, cei mici, merităm să ne bucurăm și să îngrijim acest lac, la fel cum o făceau părinții noștri când erau copii” – Inesa Schmidt și Giorgia Cociș, clasa a VII-a, Școala Elf „Ceea ar trebui să fie un spațiu de relaxare acum este o zonă de trafic auto pe 2 benzi fără trotuar! Eu am fost un norocos. Am fost printre ultimii părinți care și-au plimbat copilul cu căruciorul în jurul lacului Gheorgheni ascultând păsărele și voci inocente de copii și îndrăgostiți. Între timp, lumea s-a schimbat. Copiii pot fi aduși repede la mall-ul de lângă lac și “distrați” de alții în mod profesionist, iar tu nu trebuie decât să plătești pentru asta. Poate am făcut și eu așa. Eu și familia mea ne-am hotărât să nu mai stăm deoparte: dorim să spunem STOP traficului auto pe malul lacului Gheorgheni! Tu ce crezi despre asta?” – Adrian Costina, părintele unui elev la școala Elf

„Dinspre societatea civilă au fost lansate petiții și scrisori deschise semnate de sute de cetățeni și de o duzină de asociații cu privire la amenajarea lacurilor ca zonă de loisir. E timpul ca autoritățile să asculte cererile clujenilor!” – Adi Dohotaru, activist civic GAS

Cum e să-ți plimbi copiii pe aleea de pe malul lacului din Gheorgheni?

“Este destul de stresant mai ales ca și părinte, nu știi pe unde să o iei. […] Ar fi foarte fain să putem ieși cu copii aici dar evităm. […] Am putea să ne plimbam pe aici în fiecare zi. […] Există un lac cu care nu facem absolut nimic.”

Cum e să faci jogging pe aleea de pe malul lacului din Gheorgheni?

“Noi alergăm, mașinile circulă și pe un sens și pe celălat, s-ar putea să se întâmple și accidente. […] Primim claxonări și aproape înjurături că încurcăm circulația. […] Mașinile circulă cu o viteză foarte mare. Trebuie să ne ferim, ne este frică, dar este o zona frumoasă și dorim sa profităm de ea. […] Trebuie ca autoritățile să găsească o soluție și pentru pietoni și pentru șoferi.”

Imagini de la protest, pe Facebook, AICI.

Filmul protestului (imagine si editare: Erdely Laszlo)

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentViața la țară ”e grea, dar e verde”
Articolul următorAcțiune de curățenie cu mesaj eco-civic organizată de Tinerii Mânioși

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.