Târgul de Meserii promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului

292
Târgul de Meserii este un eveniment anual care promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului și încurajează descoperirea practică a diverselor domenii și meserii, de către tinerii aflați în căutarea unei vocații.

Zilele trecute, marți, 30 octombrie 2018 a avut loc ediția a 4-a a Târgului de Meserii, un proiect deja cu tradiție al CFAC (Clubul Francofon de Afaceri Cluj), târg ce își dorește să fie o punte de legătură între viitorii studenți, studenții de la facultățile de profil tehnic și firmele din industria tehnică.

România se situează pe locul doi în lume în privința ponderii companiilor care întâmpină dificultăți în ocuparea locurilor vacante, fiind depășită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme legate de deficitul de talente.

Ca și în trecut, meseriașii (mai ales electricieni, sudori și mecanici) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, ingineri civili și ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găsește greu personalul necesar, urmați fiind de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun, conform unui studiu realizat de Manpower Group. Aceste locuri de muncă pentru care cererea este în creștere nu necesită neapărat studii universitare.

Desfășurat sub sloganul „Unim talentul cu oportunitatea!”, Târgul de Meserii este un eveniment anual care promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului și încurajează descoperirea practică a diverselor domenii și meserii, de către tinerii aflați în căutarea unei vocații.

Evenimentul este adresat elevilor de liceu, studenților, părinților acestora, unităților de învățământ profesional și tehnic, precum și firmelor și companiilor private interesate de personal calificat, deci de absolvenții acestor școli.

Prin această inițiativă se dorește revitalizarea învățământului profesional, tehnic și vocațional din România, adaptarea curriculei școlare la nevoile reale ale pieței și schimbarea mentalității, a percepției negative asociate cu învățământul profesional (de exemplu: inferioritatea studiilor vocaționale, în raport cu studiile universitare).

„Vedem şi simțim tehnologie în tot mai multe dintre activităţile pe care le întreprindem, iar inteligenţa artificială poate fi folosită în procesele de automatizare, însă, în continuare, 81% din companiile din România întâmpină cele mai mari dificultăţi în ocuparea rolurilor de meseriaşi, urmaţi de ingineri şi şoferi. Ca angajatori avem o serie de provocări precum lipsa candidaţilor, lipsa experienţei şi a competenţelor profesionale specifice, necesare şi ne luptăm cu un deficit de talente. În acest context, Târgul de Meserii reunește decidenți și gânditori creativi pentru a contura și a provoca împreună viitorul învățământului profesional și tehnic. Totodată, pentru a te păstra competitiv pe piaţa muncii, ca angajator, trebuie să identifici potențialul oamenilor înainte ca alții să-l poată vedea. Acest eveniment oferă cadrul potrivit acelor companii care sunt dispuse să investească pe termen lung în învăţarea şi dezvoltarea tinerilor, pentru a-şi creşte fluxul de talente.”, a declarat Bogdan Herea, Preşedinte al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Interviu cu Ana-Maria Hacman, project-manager CFAC și coordonator al Târgul de Meserii

Mihai Florin Anca: Când a fost prima ediție?

Ana-Maria Hacman: Prima ediție a fost acum 4 ani, deci în 2014.

M.F.A: Și care e scopul acestui Târg de Meserii?

A.M. H.: Acest Târg de Meserii a început să se organizeze din nevoia firmelor de a angaja personal calificat pe domeniile tehnice, pe domeniile acestea profesionale, efectiv meserii de genul operatori CNC, electricieni, lăcătuși, există un deficit, chiar și șoferi, există un deficit mare pe piața muncii. Și de aici s-a născut acest târg. Iar  printre obiectivele pe care ni le-am propus noi sunt să susținem și să revitalizăm învățământul profesional și tehnic și de aceea am făcut un parteneriat cu Inspectoratul școlar județean și am invitat elevii de liceu din anii terminali de la licee, colegii tehnice și de profil atât din Cluj cât și din tot județul.

M.F.A.: Foarte bună ideea! Și care pare să fie succesul acestui târg după 3 ediții, acum la a 4-a ediție?

A.M.H.: Vedem că interesul a crescut atât din partea vizitatorilor cât și din partea firmelor expozante. Avem mai multe firme ca anul trecut, anul acesta avem 18 firme. Dorim să creștem acest eveniment de la o ediție la alta pentru că observăm că este interes din partea firmelor. Acest deficit nu se poate acoperi doar dintr-un târg și atât. Anul acesta am venit și cu un parteneriat nou, cu Universitatea Tehnică din Cluj și i-am invitat și pe ei și pe studenții de la Universitatea Tehnică. Și ne dorim să creștem din toate punctele de vedere.

M.F.A.: Aveți o statistică oficială a oamenilor angajați în urma târgurilor, a edițiilor precedente?

A.M.H.: Pentru ediția de anul trecut nu am făcut o statistică, ne-am propus să facem pentru ediția de anul acesta.

M.F.A.: OK. Felicitări pentru idee și baftă!

A.M.H.: Mulțumim foarte mult!

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentMaraton de creativitate pentru implicare civică, facilitat de tineri profesioniști cu experiență în străinătate
Articolul următorCity Break Oradea – 6 motive pentru un weekend cu adevărat relaxant

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.