Un institut de cercetare din Cluj reprezintă România la Comisia Europeană, pe zona de economie circulară

315
Conferință dedicată tranziției către economia circulară, la care România a fost reprezentată de IRCEM Cluj. Foto: European Economic and Social Committee

Institutul de Economie Circulară și Mediu “Ernest Lupan” (IRCEM) din Cluj este singurul reprezentant din România membru în grupul de coordonare al platformei dedicată tranziției către economia circulară a Comisiei Europene. Dintr-un număr de 192 de aspiranți din Europa care și-au dorit acest statut, au fost aleși ca reprezentanți 24 printre care și România, reprezentată de IRCEM Cluj.

Platforma Părților Interesate privind Economia Circulară (ECESP) este o inițiativă comună a Comitetului Economic Social European și a Comisiei Europene și a fost creată în așa fel încât să faciliteze implicarea și să accelereze tranziția Europei de la un model economic linear de tip „luăm – producem – folosim – aruncăm” la un model economic circular.

Unul dintre cele mai importante proiecte pe care institutul din Cluj le gestionează în cadrul acestei platforme europene este realizarea “Strategiei pentru tranziția României spre economia circulară 2020-2030 (ROCES)”, proiect care vizează colectarea de opinii privind dezvoltarea și implementarea strategiei pe economie circulară în România.

Strategia își propune sa vină cu soluții la modul în care poate fi consolidată eficiența resurselor materiale și primare, creșterea valorii materialelor, produselor sau serviciilor, dezvoltarea modelelor de afaceri circulare, consolidarea eficienței energetice, închiderea fluxurilor de materiale, prevenirea producerii de deșeuri, achizițiile verzi, consumul responsabil, modificarea modelelor de producție, procese și utilizare, spre economia circulară sistemică și consolidarea culturii circulare.

Economie circulară versus economie liniară

Economia circulară presupune colectarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea, versus economia liniară de tipul „luăm-producem-folosim-aruncăm”. Sursă infografice: ECOTIC.

Acest demers vine în contextul în care mai mulți oameni trăiesc acum în mediul urban decât în mediul rural, iar această tendință va crește, astfel că tranziția la o economie circulară devine din ce în ce mai stringentă. Potrivit datelor furnizate de Organizația Națiunilor Unite, numărul de persoane din mediul urban va crește între anii 2010-2050 la 6,3 miliarde de locuitori, iar aplicarea conceptului de economie circulară la nivelul orașelor devine fundamentală pentru crearea unui oraș inteligent, având în vedere că economia circulară nu contribuie doar la eficientizarea consumului de resurse ci și la crearea de noi locuri de muncă prin noi modele de afaceri.

Exemplu de economie circulară: recondiționare telefoane uzate. Foto: Snew

Trecerea la o economie circulară este un proces complex, cuprinzător și, mai ales, presupune un demers pe termen lung.

Pentru a înțelege mai bine acest proces, IRCEM se va ghida după principiile economiei circulare şi va ţine cont de obiectivele stabilite în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, Strategia Energetică a României 2018-2030 – cu perspectiva anului 2050, precum și în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare precum și Strategia Națională de Competitivitate 2014-2020. Obiectivele cheie ale proiectului sunt legate de identificarea oportunităților regionale și locale ale sectorului economic circular din România.

În acest scop, IRCEM în colaborare cu Ministerul Mediului și partenerii care se vor alătura acestor demersuri, va organiza grupurile de lucru pentru formularea strategiei și vor desfășura 7 consultări sectoriale la nivelul celor 7 regiuni ale țării. Rezultatele atelierelor de lucru și a conferințelor, care au la bază consultări regionale și o conferință europeană, vor integra contextul internațional adaptându-l celui intern pentru formularea strategiei României pentru 2020-2030 pe economie circulară.

IRCEM va organiza grupuri de lucru pentru formularea strategiei pentru tranziția României spre economia circulară și va desfășura 7 consultări sectoriale la nivelul celor 7 regiuni ale țării . Foto: European Circular Economy Stakeholder Platform

Consultările regionale vor avea loc după cum urmează:

  1. Iaşi, 12 aprilie 2019, Accelerarea tranziţiei spre economia circulară pentru îmbrăcăminte și textile durabile
  2. Constanţa, 19 aprilie 2019, Aplicarea economiei circulare în sectorul apei
  3. Cluj-Napoca, 10 mai 2019, Construcţii sustenabile pentru orașe circulare, inteligente & incluzive
  4. Buzău, 17 mai 2019, Scalarea economiei circulare pentru gestionarea resurselor din deșeurilor
  5. Timişoara, 24 mai 2019, Rolul materialelor în economia circulară din industria ambalajelor, logistici şi retailerului
  6. Braşov, 31 mai 2019, Atributele economiei circulare privind eficienţa energetică
  7. Călăraşi, 3 iunie 2019, Economia circulară pentru managementul resurselor agricole, alimentare şi forestiere
  8. Craiova, 7 iunie 2019, Impactul economiei circulare asupra industriei fabricaţiei şi transportului

De asemenea, pe 11 iunie 2019, la Bucureşti, IRCEM va organiza o conferință europeană având ca temă strategia de tranziție la economia circulară (Roadmap for developing a strategy on the circular economy in Romania).

Pentru mai multe detalii despre IRCEM, puteți urmări activitatea lor pe Facebook: facebook.com/www.ircem.ro sau  accesa site-ul: www.ircem.ro.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentHexagon Offices, un nou reper pe harta business & lifestyle a Clujului
Articolul următorPrimul local din Cluj unde poți lua o gustare servită în farfurii comestibile din tărâțe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.