Un startup clujean creează primul brand din România de produse textile din fibre organice cu certificare de proveniență și cu design românesc original

403
POM este primul brand din România de produse textile din fibre organice cu certificare internațională de proveniență, și cu design românesc original.

Lansat de două tinere din Cluj, POM (un acronim pentru Port Originea cu Mine) își propune să fie primul brand din România de produse textile din fibre organice cu certificare internațională de proveniență și cu design românesc original. Primele produse POM vor fi o serie de tricouri produse etic, cu design realizat de o echipă mixtă de oameni creativi, psihologi, istorici, antropologi. 

Cele două fondatoare POM au inițiat o campania de crowdfunding pentru a finanța creația autentică de pe tricouri, ilustrații care vor fi create pe baza unei documentări despre ce înseamnă identitate și demers identitar. Campania se desfășoară până pe 15 decembrie pe Startarium. Obiectivul financiar este de 7.000 euro, din care s-au strâns deja peste jumătate.

Sprijină aici campania de crowdfunding a proiectului POM.

Ceea ce port, ceea ce consum, e generat global. Dincolo de profit, care e impactul?

Industria de fashion este printre cele mai poluante din lume, 98% din producția de textile fiind realizată din microfibră de plastic, ce are impact devastator asupra mediului. O industrie care consumă aproximativ 2.700 l de apă doar pentru a produce un tricou, și care generează 20% din poluarea industrială a apei. Brandurile externe domină piața locală, iar șansele de a te îmbrăca cu un produs sănătos, realizat în condiții etice, sunt practic nule. Hainele din piață sunt produse în condiții de lucru improprii, în țări asiatice sau la noi în țară, în procese de fabricație cu impact negativ asupra mediului și comunităților locale din jurul fabricilor sau culturilor de producție. 

“În demersul nostru de a crea un produs responsabil și sustenabil, am urmărit două dimensiuni. Una care ține de întregul lanț valoric ce implică faptul că am înțeles importanța fiecărei etape din procesul de producție al produsului POM – de la cultivarea bumbacului (materia primă), la oamenii implicați în producție, la cum a fost produs, la eficientizarea resurselor, până la produsul final. Puse toate cap la cap urmau să formeze acel fir al sustenabilității produsului POM.”,  spune Alexandra Urcan, co-fondator POM.

Tricourile POM sunt realizate din fibre organice, rezistă în timp și sunt fabricate într-un mod etic.

Fibre organice, sănătoase pentru piele și pentru ecosistem

În parteneriat cu Neutral din Copenhaga, tricourile POM vor veni cu certificări GOTS Sustainable Textile, EU ECOLABEL label for Greener Products, FairTrade, SA8000 (cel mai înalt standard internațional de muncă) și Oeko-Tex. Mai mult decât atât, materia primă și produsul finit vor fi create folosind energie regenerabilă.

“Partea și mai complexă vine în momentul în care realizăm că îmbrăcămintea ne acoperă 80-90% din corp și e în contact cu pielea noastră 24/7. Se produce implicit un transfer continuu de substanțe chimice între corp și piele. Dacă aceste substanțe sunt evitate în procesul de producție, ne asigurăm că produsul e sănătos pentru piele”, mai spune Alexandra.

O creație originală, realizată cu artiști locali

Misiunea POM e să creeze haine sănătos gândite și creativ exprimate care să-l conecteze pe om cu originea și poveștile culturilor din care provine. Astfel, creația de pe tricouri va fi realizată de o echipă mixtă (oameni creativi alături de istorici, antropologi, sociologi). Această abordare vine tocmai pentru a susține și genera concepte de creație autentice care abordează teme precum Omul și Planeta, (P)OMUL, Femeia și Viața sau D-ale noastre, mici filosofii românești contemporane

Unul dintre primele concepte de tricouri POM: Răsăritul și Trezirea. O imagine iconică a satului românesc, dar și a schimbării prin care trece România de azi. Concept ilustrat de Paul Mureşan.

Fondatoare cu studii în străinătate, cu dorință de a schimba România în bine

Cele două tinere fondatoare ale POM, Alexandra Urcan și Oana Man-Kesselheim, s-au școlit în străinătate și s-au întors apoi în țară, unde au activat pentru mulți ani în marketing, respectiv în managementul experienței clienților. 

Echipa POM este formată din Alexandra Urcan (stânga) și Oana Man-Kesselheim (dreapta).

Alexandra s-a întors în țară după studiile masterale din Rotterdam, determinată că din România va putea genera cu adevărat valoare. Aici a activat în sfera de consultanță pe marketing strategic și operațional, alături de antreprenori români. Alexandra e pasionată de sustenabilitate, inovare în industria textilă, inovare socială, filosofie, și mai nou, de înțelegerea firii românești.

Oana are peste 10 ani de experiență în managementul experienței clienților și crede că poate să schimbe lucruri în bine în țara în care s-a născut. De aceea, s-a întors din Norvegia unde și-a făcut studiile, a fost co-fondator Creștem Idei, proiect în care a fost implicată 5 ani de zile, pe lângă job-ul din multinațională. Pasionată de autodescoperire și reflecție identitară, Oana este iremediabil îndrăgostită de România.

„Cred că e important pentru fiecare dintre noi să înțelegem ce suntem și de unde venim. Tricourile noastre sunt tricouri de cauză care vorbesc despre identitate la două nivele, unul individual – ce înseamnă să fii om cu bune și rele, și unul colectiv – suntem parte dintr-o comunitate cu valori similare: neamul din care ne tragem sau omenirea în ansamblul ei. Conceptele noastre de creație (e.g. ilustrații, design graphic) au un scop foarte bine definit și nu sunt alese doar să dea bine estetic. Ne doream o modalitate rapidă și eficientă să vedem dacă și clienții noștri simt același lucru, iar crowdfunding-ul e o metodă excelentă pentru a testa piața. În esență, noi suntem despre oameni, doar cu ei putem crește”, spune Oana Man-Kesselheim, co-fondator POM.

Sprijină aici campania de crowdfunding a proiectului POM.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentZiua Națională a României sărbătorită la Cluj de peste 100.000 de participanți la evenimentele organizate de Primărie
Articolul următorBike Addict, un atelier de reparații biciclete din Cluj, oferă decorațiuni pentru bradul de Crăciun, confecționate din lanțuri uzate de bicicletă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.