Voluntarii clujeni au curățat albia râului Pruniș din apropiere de Cluj-Napoca

398
Foto: Luchiian Alexandru

La inițiativa unei clujence, Alina Chiriac, în doar 3 ore, sâmbătă, 18 martie, o mână de oameni au reușit să strângă de pe albia râului Pruniș, sat Pruniș, comuna Ciurila, peste 5 tone de deșeuri.

Au fost colectate 2 cărucioare de copii, saltele, peste 10 cauciucuri, banchete și componente de mașini, sticle, PET-uri, căni, pahare, jucării, încălțăminte și multe haine, obiecte care au otrăvit albia râului în ultimii ani.

Gunoiul colectat a fost preluat apoi de o firmă de curățenie, plătită din sponsorizările obținute de voluntari.

“Vine primăvara și cu ea, pe apele satelor noastre vor curge sticle, plastic, pamperși și altele asemenea. În satul Pruniș, apa pârâului e atât de poluată și îmbăcsită, încât nu prea mai are vietăți în ea. Și totuși noi nu vrem să renunțăm la natura din jurul nostru. Ne-am hotărât să o curățăm. Și vă rugăm să veniți să ne ajutați. Împreună cu Asociația Daisler, ne-am gândit să nu mai tot așteptăm să vină primăria să binevoiască a face ceea ce ar trebui să facă de ani de zile, ci să facem noi.”, a spus organizatoarea, Alina Chiriac, în apelul ei de pe Facebook.

15 adulți și 10 copii s-au alăturat evenimentului organizat sâmbătă de Alina Chiriac în vecinătatea orașului Cluj-Napoca, în localitatea Pruniș.

Foto: Luchiian Alexandru

Pe lângă acțiunea de curățenie, Luchiian Alexandru, un IT-ist clujean pasionat de proiecte pentru a anticipa poluarea sau degradarea mediului, a realizat și un atelier de testare a calității apelor.

Workshop despre calitatea apelor. Foto: Luchiian Alexandru

“Am avut plăcerea să țin un workshop direct în natură, despre calitatea apelor și cât de important este să avem grijă de aer și apă. Împreună cu tânăra generație am testat 2 probe din râu și nu mică ne-a fost mirarea să descoperim că apa este poluată. Detergenți, Clor, Nitriți și Nitrați (Amoniu), sunt doar câteva reziduuri identificare. Pentru cei ce-și amintesc animația “Captain Planet” vor înțelege deviza grupului care a participat la acțiunea de ecologizare de ieri: toate forțele unite pot salva Planeta. Cred cu tărie că schimbarea începe cu fiecare dintre noi și primul pas este EDUCAȚIA urmată de acțiuni concrete.”, a relatat Luchiian Alexandru.

Articolul precedentLinie metropolitană de autobuz Cluj-Napoca – Cheile Turzii, cerută de localnici și turiști
Articolul următorMasteranzii de artă digitală de la Facultatea de Teatru și Film Cluj își prezintă lucrările în expoziție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.