Weekend cu jazz la Cluj, parteneriat Transilvania Jazz Festival și Centrul Cultural German

180

Transilvania Jazz Festival în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca găzduiesc în ultimul weekend al lunii mai (28-29 mai) două proiecte muzicale ale unor artiști consacrați pe scenele internaționale: Sendecki & Spiegel și Adi Stoenescu Trio în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Persoanele care doresc să participe la ambele concerte vor beneficia de un bilet cu preț special. Biletele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Sendecki & Spiegel [de] | 28.05.2022, ora 19:00 

Duo-ul din Hamburg Sendecki & Spiegel [de] aduce împreună două mari talente ale jazz-ului contemporan: pianistul Vladyslav Sendecki și toboșarul Jürgen Spiegel explorează noi dimensiuni ale sunetului ancorate între percuție și pian. Albumul de debut „Two in the Mirror” s-a bucurat de succes la nivel internațional. „Solace” – albumul actual este un melanj de creații de jazz clasic și ritmic, caracterizat mai mult prin interacțiune creativă decât prin improvizații lungi. Albumul prezintă o muzică care conectează și emoționează: sendecki-spiegel.de/audio

Muzica celor doi artiști de jazz consacrați este pe alocuri puternică, dar și intimă, nu se ferește nici de nuanțele romantice, nici de minimalism, construind mereu o atmosferă jucăușă și spontană. Sendecki & Spiegel [de] reușesc să creeze o dinamică neobișnuită între pian și tobe, concertele lor live fiind o experiență cu totul specială. 

Vladyslav Sendecki [de] a fost numit unul dintre cei mai buni cinci pianiști de jazz din lume de către New York Village Voice, un merit confirmat și de megastarul Al Jarreau. Din 1996 până în 2020 a fost pianistul NDR Big Band. Pe lângă reprezentațiile sale solo impresionante, împarte scena, de câțiva ani, cu Jürgen Spiegel.

Jürgen Spiegel [de] este un recunoscut toboșar german, mai ales datorită grupului apreciat la nivel internațional Tingvall Trio, al cărui membru este de mai bine de cincisprezece ani. El este considerat a fi un adevărat acrobat al tobelor, îmbinând armonios sensibilitatea cu ritmurile dinamice. În ultimii ani, Jürgen Spiegel și-a făcut un nume și ca producător pentru diverse proiecte muzicale și video.

Adi Stoenescu Trio [ro/fi/it] | 29 mai 2022, ora 19:00

Adi Stoenescu Trio [ro/fi/it] este cea mai nouă formulă sub care pianistul Adi Stoenescu explorează peisajul în schimbare al jazz-ului contemporan. Componența  actuală, cu Jonathan Bäckström la contrabas și Alessandro D’Anna la tobe, se organizează în jurul unor compoziții recente, la care se adaugă cele incluse pe albumul „Waking Light” al Adi Stoenescu Group, lansat la final de noiembrie 2021: adistoenescu.bandcamp.com/album/waking-light

Adi Stoenescu [ro] a studiat improvizația jazz cu pianistul și compozitorul Marius Popp. Înregistrările sale apar pe albumele „Allotropy” (2016) cu Arcuș Trio, suita „Titan” cu Iordache (2019), „Landing on the comet” (2017) alături de trupa sa, Krisper, unde cântă la pian electric Fender Rhodes și „Waking Light” (2021), primul material sub nume propriu, în cadrul Adi Stoenescu Group. În ultimii ani a participat la cele mai importante festivaluri de profil din România (JazzTM, Bucharest Jazz Festival, Gărâna, Smida Jazz, Green Hours Fest, Transilvania Jazz Festival, One Jazz Festival) sau din Republica Moldova (Ethno Jazz Festival din Chișinău). În prezent compune și cântă în cadrul proiectului propriu, Adi Stoenescu Group, un spațiu dedicat improvizației și interacțiunii spontane a instrumentiștilor. 

Jonathan Bäckström [fi] s-a născut în 1995 în Kronoby, Finlanda. A studiat muzica încă de la o vârstă fragedă și și-a început cariera de la vârsta de 18 ani. În 2019 a absolvit UAS Novia în pedagogie muzicală (Licență în Arte). Jonathan a studiat cu Antti Lötjönen, Or Bareket, Morten Haxholm, Julius Pyrhönen și Marcus Söderström. În prezent este stabilit în Helsinki, lucrând ca muzician și pedagog independent. A cântat cu artiști renumiți atât naționali, cât și internaționali precum Raoul Björkenheim, Kaj Chydenius, Riitta Paakki, Mario Massa, Mathias Sandberg, Marcus Wärnheim (SWE), Michele Ucchedu, Erkki-Sven Tüür sau Jesper Nordin, printre mulți alții. La sfârșitul anului 2018, Jonathan a debutat ca lider de trupă/compozitor cu un cvartet cântând compozițiile sale. În octombrie 2020, trupa a avut un turneu la Helsinki și Uusimaa. Din 2018, Jonathan este fondatorul și directorul de creație al colectivului de artă Collision și al festivalului anual Collision din Pietarsaari.

Alessandro D’Anna [it] este un baterist italian de jazz, stabilit recent la Helsinki. A studiat percuția cu Victor Lewis, Gregory Hutchinson, Jeff Ballard, Mark Guiliana, Gianni Di Renzo, John Wooton și Fabrizio Sferra. A absolvit Tre University din Roma în literatură modernă și a absolvit Conservatorul Santa Cecilia din Roma în Compoziție clasică și Didactica muzicii (master)..La vârsta de 30 de ani adună deja multe colaborări importante cu muzicieni internaționali de jazz din întreaga lume precum David Kikoski, Benito Gonzalez, Essiet Okon Essiet, Mark Gross, Freddie Hendrix, Janusz Muniak, John Taylor, Eve Cornelious, Gregory Boyd, Abraham Burton, Rick Germanson, Bruce Barth, Jon Davis, Antoine Drye, Benny Benack III, Reinier Baas, Rotem Sivan, Alexi Tuomarila, Carlo Conti, Maurizio Giammarco, Ares Tavolazzi, Fabio Zeppetella, Fabrizio Bosso, Andrea Rea, Daniele Sorrentino, Roberto Tarenzi, Rodolfo Maltese și mulți alții. A cântat în Italia, Statele Unite, Mexic, Rusia, Germania, Belarus, Ucraina, Anglia, Polonia, Lituania, Estonia, Letonia, Finlanda, Belgia, Spania în festivaluri, teatre, filarmonici și cluburi de jazz.

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina de Facebook Transilvania Jazz Festival.

Referințe

logo-transilvania-jazz-festival

Din 2007, festivalul a găzduit artiști consacrați pe plan international, și a susținut constant artiștii români și tinerii muzicieni locali.  vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedent4 motive să cumperi pachete turistice printr-o agenție de turism
Articolul următorSpitalul Medicover Cluj își deschide porțile cu unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.