Vaporașul de agrement de la Șoimuș, o nouă atracție turistică inedită, la doar două ore de Cluj

1310
Agrement cu vaporașul pe râul Mureș, la Șoimuș, județul Hunedoara. Foto: Cluj.info

Vaporașul de agrement lansat la apă de curând pe râul Mureș, la Șoimuș, în județul Hunedoara, este o atracție turistică unică în zonă, aflată la o distanță de doar două ore cu mașina de Cluj-Napoca.

Vaporașul de la Șoimuș a fost cumpărat de primăria comunei hunedorene de la Tulcea, păstrându-i numele original: “Stelar”. Vaporașul a fost lansat pe râul Mureș pe data de 18 iunie și realizează acum curse de agrement pe râu în fiecare zi, între orele 10 și 21.

O călătorie cu vaporașul durează aproximativ 50 de minute și costă 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. Plecările se fac din oră în oră, iar cursa se derulează între localitățile Mintia și Hărău, cu plecare de la Șoimuș. Turiștii au ocazia să surprindă peisaje inedite, să afle istoria locului, și poate chiar să se întâlnească cu familia de castori care s-a stabilit în această zonă. 

Vaporașul “Stelar” din Șoimuș, pe traseu. Foto: Vaporaș Șoimuș.

Navigarea pe Mureș cu vaporașul are tradiție în zonă. Până în anul 1975, când Mureșul a produs inundații devastatoare, la Șoimuș se făceau frecvent plimbări cu un alt vaporaș. După inundații, vaporașul de atunci a fost avariat și casat și s-a renunțat la această activitate.

“Ne-am dorit de multă vreme să reluăm navigarea de agrement, pe Mureș, care a existat în zona noastră până în 1975, când vaporașul existent atunci a fost luat de inundații și apoi dat la fier vechi.

Râul Mureș este o valoare pentru zona noastră și nu numai, și ne-am gândit să reluăm navigația cu un nou vaporaș, cumpărat de la Tulcea.

Dacă lucrurile vor merge așa cum ne dorim, în următoarea perioadă vrem să mai achiziționăm un vapor de 30 de locuri. 

De asemenea avem cerințe să facem pontoane pentru bărci private și pentru hidrobiciclete, precum și un traseu pietonal care să plece din comună și să ajungă până la ponton.

Eu cred că această zonă se va dezvolta foarte repede. Avem în vedere să realizăm niște locuri de joacă mai mari pentru copii, precum și, ulterior, un patinoar pentru la iarnă, astfel încât să existe un flux de vizitatori în orice perioadă a anului”, spune Gabriel Mihai Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Agrement pe Mureș. Foto: Cluj.info

Investiția în vaporaș și amenajarea pontonului a fost realizată integral din fondurile proprii ale Primăriei Șoimuș, iar vaporașul aproape că și-a scos banii din prima săptămână de rulare, foarte mulți turiști fiind interesați în a străbate timp de o oră râul Mureș pe vaporașul “Stelar”.

În zona pontonului de pe malul Mureșului a fost dezvoltată și o zonă de târg cu producători și comercianți locali, unde turiștii pot achiziționa diverse produse locale și servi masa, servicii ce aduc astfel bani în comună.

Pictură murală pe pilonii podului de peste Mureș

Murale pe piloni la Șoimuș, pictate de către artista Wanda Hutira. Wanda face picturi murale de mai bine de 5 ani, având peste 50 de lucrări realizate în mai multe localități din țară. Foto: Cluj.info

Printr-o colaborare a Primăriei Șoimuș cu Wanda Hutira, o artistă specializată în artă murală din București, pilonii podului de peste Mureș, aflat în imediata apropiere a pontonului, au fost pictați, rezultând o serie de desene inspirate din identitatea vaporașului “Stelar”, ce combină un pic de science fiction cu ideea de stele și planete, pentru a crea o zonă inedită de relaxare și loisir.

Terasă cu specialități locale și târg de producători locali

În zona pontonului există posibilitatea servirii mesei pe o terasă pe malul râului.

Printre specialități se numără celebrele plăcinte pădurenești, precum și virșli, cârnații din carne de oaie, un preparat specific Hunedoarei și județului Alba.

Turiștii care vin la Șoimuș pot să achiziționeze și produse direct de la localnici, miere, fructe, legume, ș.a., ce pot fi găsite pe malul Mureșului, la târgul din zona pontonului.

Cazare și masă în Șoimuș

Pensiunea Atlas din Șoimuș.

În Șoimuș se găsește și un restaurant, cu preparate tradiționale și internaționale de foarte bună calitate, iar turiștii au la dispoziție pentru cazarea în comună mai multe pensiuni, printre care Pensiunea Atlas Șoimuș, ce oferă peste 20 de locuri de cazare în camere de două sau trei paturi, toate cu baie proprie. Pensiunea Atlas beneficiază și de un spațiu comun dotat cu toate cele necesare (bucătărie, bar, grătar etc.) pentru un sejur de neuitat cu prietenii sau familia, precum și de o terasă generoasă în spatele pensiunii, cu vedere la pădure.

Referințe

Pensiunea-Atlas-Soimus-Hunedoara

Pensiunea Atlas oferă peste 20 de locuri de cazare și un spațiu comun dotat cu toate cele necesare pentru un… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCrama La Salina din Turda a listat prima sa emisiune de obligațiuni la bursă
Articolul următorBoost Taxi, aplicația unde găsești cei mai buni șoferi de taxi din Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.