Sâmbătă, 29 iulie 2023, a avut loc ediția de Florești a Someș Delivery, unde doritorii au putut explora pe caiace o zonă de deltă a Lacului Florești, asta după o tură de ‘încălzire’ opțională de 20 km de mers cu bicicletele pe dealurile Clujului, înspre lac.
Lacul Florești e o zonă puțin explorată care a dus la dezvoltarea unui ecosistem specific unei delte, cu o biodiversitate impresionantă. În acest loc se dezvoltă arbori și plante specifice zonelor umede, iar zonele care se inundă temporar formează insule mici, oferind un mediu ideal pentru diverse specii de animale și păsări.
Zona are similitudini cu canalele Deltei și, din acest motiv, poate fi numită Delta Floreștiului. Pe lângă flora bogată, am avut ocazia să observăm diverse păsări în această zonă, printre care lebede, egrete, rațe sălbatice și pescăruși albaștrii.
Acumularea de apă de la Florești produce energie electrică și acest aspect limitează din punct de vedere legal alte moduri de folosire a luciului apei. În acest sens, Someș Delivery 2023 a explorat aspecte ce țin de accesul liber la apă și pe apă cu caiace, dreptul la îmbăiere, și a invitat la a descoperi biodiversitatea din împrejurimile lacului.
„În Florești suntem într-un moment de regândire a direcției de dezvoltare urbană a localității. Un nou Plan Urbanistic General este în plină dezvoltare. Un motiv bun să ducem mai departe discuția despre culoarului Someșului și despre lățimea acestuia și impactul benefic pe care-l poate avea un culoar natural care depășește limitele zonei de protecție de 15 metri pentru calitatea vieții în Florești și pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.”, a menționat Marius Moga, fondator Someș Delivery.
Participanții la eveniment s-au putut bucura de ambianța inedită a locației, navigând în liniște cu caiacele pe cele câteva canale ale deltei sau pur și simplu bucurându-se de peisajul relaxant, concluzia fiind că, la o distanță destul de sigură ca să protejeze fauna și flora, mica delta s-ar putea preta la înființarea unui mic debarcader cu caiace de închiriat.
“Nu se prea știe de locul acesta fabulos din Florești, excelent pentru plimbări cu diferite chestii plutitoare. Atâta că, de regulă, întinderea de apă are doar rolul de a produce electricitate și, după cum se exprimă cei de la Hidroelectrica, nu are destinație recreativă turistică. Cu toate acestea, ne-am dat ieri cu caiacele, pe cât posibil fără să ne recreem, să nu încălcăm regulamentele. Cei de la Someș Delivery au promis, au livrat și de data asta.”, a declarat Antoniu Bumb, unul dintre participanții la eveniment.
Ca și eveniment parte din campania Culoarul Verde – Albastru la Someș, organizatorii Someș Delivery își propun mai mult decât realizarea unei piste de biciclete sau crearea de coridoare pietonale. Someșul Culoar Verde – Albastru înseamnă în egală măsură dezvoltarea unor spații verzi ample în apropierea râului, parcuri și arii naturale urbane, un tranzit verde (piste de biciclete) care poate rezolva aglomerația traficului rutier, apă curată și lipsită de deșeuri de care ne putem bucura și în care putem înota și practica sporturi de apă și pe lângă apă.
„Am cerut realizarea culoarului verde-albastru care scoate oamenii din poluarea traficului auto pentru că noi credem în soluțiile bazate pe natură. Dacă avem piste neîntrerupte, oamenii pot renunța la mașină. Primăriile din zona metropolitană s-au angajat să livreze proiectul în vara anului 2024, după care urmează execuția, care prevede, printre altele 80 de km la Someș, dar și alei pietonale, zeci spre sute de mii de copaci plantați, mobilier urban și spații verzi. Am mai propus și realizarea câtorva arii naturale urbane și periurbane pe acest culoar și am ales pentru ilustrație Delta Florești. Mă bucur că la Someș Delivery, Szabó Anna, biolog UBB și coordonatoarea studiului de biodiversitate din cadrul proiectului de culoar verde-albastru, a declarat în aplauzele participanților că Delta Florești merită să devină arie naturală protejată datorită ecosistemului extrem de valoros. Sperăm ca Primăria Cluj-Napoca, din discuțiile avute, să propună o primă dezbatere, pentru a vedea cum se conturează proiectul, în toamna acestui an. Următorul pas este să legăm velo și pietonal și cu spații verzi tot județul la Someș, din Dej, până la lacurile montane din amonte de râu, dar e o bătălie grea din cauză că unii ar vrea să construiască de la blocuri la hale până în buza râului. Sper să câștigăm lupta pentru că râul și lacurile pot deveni printr-o conexiune continuă axa de mobilitate eco și oaza de biodiversitate a Clujului”, a declarat Adrian Dohotaru, președinte Asociația Societatea Organizată Sustenabil / SOS Someșul nostru.
De la Cluj-Napoca în delta Florești pe două roți
Ca parte dintr-un tur ghidat de-a lungul Someșului Mic, am ajuns la Someș Delivery Florești din Cluj-Napoca pe biciclete, prin Hoia, pe sub Dealul Melcului și prin alte zone frumoase de pe lângă Someș. Turul a fost ghidat de Radu Mititean, ghid de turism, autor de hărți cicloturistice și director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.
Turul pe două roți a început la intrarea în Parcul Etnografic Romulus Vuia de pe str. Tăietura Turcului și a continuat pe ruta Al. Muzeului Etnografic – pădurea Hoia – dl. Traistei – poligon Florești – drum de pământ pe teresa Someșului – coborâre la lunca Someșului Mic amonte de CHE Florești I, vizitare zone balastiere, apoi trecând prin vad pârâul Feneș s-a ajuns pe malul drept al lacului, la locul de desfășurare al Someș Delivery 2023 Florești.
A fost o experiență excelentă să pedalăm și să admirăm de sus sau de pe mal cursul Somesului Mic. Râul poate deveni un culoar verde-albastru în viitor, cu valoare turistică, peisagistică, ecologică și urbanistică, perfect pentru mobilitate urbană nemotorizată – adică pentru pietoni și bicicliști.
Am avut ocazia să explorăm și să testăm zonele respective ca posibile destinații pentru cicloturism, dar și să documentăm starea mediului – calitatea apei, starea pajiștilor, gestionarea deșeurilor și alte aspecte relevante.
Turul a străbătut și pădurea Hoia și valoroasele pășuni cu arbori de la sud și vest de ea, amenințate de diverse proiecte imobiliare și de construire de noi drumuri modernizate, dar și împrejurimile lacului Florești și delta din amonte, aflată sub asediul molozului și balastierelor.
“Încă din anii ‘90 Clubul de Cicloturism ”Napoca” militează pentru dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete și de trasee cicloturistice amenajate și marcate în zona Clujului care să permite locuitorilor zonei metropolitane să se deplaseze pe bicicleta între Cluj-Napoca și localitățile din apropiere și respectiv să se recreeze, să facă sport sau excursii pe bicicletă în zonă și să ajungă până în Munții Gilăului direct de acasă, ceea ce nu e atractiv și nici nu prezintă siguranță pe șoselele principale, atât de aglomerate de traficul auto, mai ales pe axa Gilău – Florești – Apahida, unde e foarte evidentă nevoia realizării promisului culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată, dar cu respect pentru natură și moderarea febrei construcțiilor care tind să se extindă în mod compact, ca o ”pată de ulei” în intravilanul localităților.”, a declarat Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.
Pe mai departe, în 2 septembrie Someș Delivery ajunge pentru prima dată la Gilău, unde se va alătura Zilelor Comunei. Apoi la final de septembrie va avea loc Someș Delivery Apahida.
Referințe
Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.