AROBS Engineering va furniza software pentru o misiune de capturare a deșeurilor spațiale

121

AROBS Engineering, parte a companiei IT clujene AROBS Transilvania Software, va furniza o soluție software pentru ClearSpace-1, prima misiune din lume privind eliminarea deșeurilor de pe orbita Pământului.

AROBS Engineering este unul dintre partenerii industriali desemnați de ClearSpace și Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a furniza o soluție software embedded pentru programul ClearSpace-1. Recent, ClearSpace, cu sediul în Elveția, și partenerii săi industriali au trecut de prima revizuire semnificativă a programului cu ESA.

Selectarea companiei noastre ca partener în programul ClearSpace-1, în urma unei competiții în care AROBS Engineering a fost evaluată ca fiind cea mai bună din România în furnizarea acestui tip de servicii software embedded, validează expertiza aprofundată a colegilor noștri în domeniul aerospațial. Felicit echipa AROBS Engineering pentru această realizare excepțională. Suntem mândri că vor fi implicați într-un proiect cu un impact semnificativ asupra viitorului industriei aerospațiale europene”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO AROBS.

ClearSpace este o companie de servicii in-orbit (IOS) înființată în 2018, ce intenționează să revoluționeze modul în care se desfășoară misiunile spațiale. Compania cu sediul în Elveția este un partener strategic al ESA în proiectul pe termen lung al Europei de curățare a spațiului. În 2020, ESA a desemnat ClearSpace să construiască, lanseze și să zboare un robot experimental în cadrul unei misiuni extraordinare de de-orbitare pentru a captura o bucată mare de deșeuri spațiale, iar apoi să piloteze în siguranță obiectul în atmosfera Pământului. Acest lucru se va realiza prin programul ClearSpace-1 susținut de ESA și de statele participante.

ClearSpace a proiectat un sistem de captare cu patru brațe pentru satelitul său robot, acesta fiind un pas esențial în dezvoltarea acestei misiuni unice de îndepărtare a deșeurilor spațiale. Această tehnologie inovatoare a trecut cu succes testele conceptului la centrul de cercetare și tehnologie al ESA (ESTEC) din Olanda în octombrie 2022. AROBS Engineering a fost responsabilă pentru o parte extrem de importantă a acestei misiunii. Programul ClearSpace-1 este planificat să fie lansat în 2026.

Sunt încântat să văd că cei peste 20 de ani de experiență în inginerie software embedded și procesare de imagini se vor remarca într-un proiect atât de interesant și inovator”, a declarat Cosmin Stanciu, Business Development Manager-Aerospace, AROBS Engineering.

Aceasta este prima colaborare între AROBS Engineering și ClearSpace. Cu toate acestea, este una dintre multiplele colaborări susținute de ESA. Compania are o istorie de zece ani în proiecte de cercetare și dezvoltare, în principal în onboard software.

AROBS Engineering (fosta linie de afaceri și echipă Enea Software Services Development) oferă servicii premium de dezvoltare de software embedded clienților din Europa și America de Nord – compania lucrează cu parteneri importanți din domeniul aerospațial, medical și maritim la nivel global.

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 202 milioane de euro. Recent, compania și-a consolidat expertiza aerospațială prin achiziționarea SYDERAL Polska, care este specializată în dezvoltarea de produse și tehnologii pentru comunicații cuantice și optice, stocarea și procesarea datelor la bord și controlul mecanismelor și instrumentelor prin satelit.

Referințe

logo-arobs

AROBS Transilvania Software furnizează soluții și produse IT din 1998. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentRezidențe artistice oferite tinerilor creativi clujeni în spațiul Viewing Room 17
Articolul următorExperiență turistică la Timișoara: de la 1 martie se reia transportul public pe Bega cu cele 7 vaporașe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.