Asociația Caiac SMile învață persoanele cu dizabilități din România să schieze independent folosind monoschiurile

87

Prima tabără de schi adaptat pentru persoane cu dizabilități, din cele 8 derulate de asociația Caiac SMile în toată România, are loc în perioada 15-20 ianuarie 2023 în stațiunea montană Cheile Grădiștei din județul Brașov.

Asociația Caiac SMile a dat startul, pe 15 ianuarie, la Cheile Grădiștei Fundata, proiectului ”Tabere de schi adaptat”, o extensie a proiectului de anul trecut „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, însă la o scară mult mai mare. Până vineri, 20 ianuarie, acolo, voluntarii asociației antrenează să schieze independent, folosind monoschiurile, 5 persoane cu dizabilități.

În sezonul de iarnă 2022-2023, nu mai puțin de 1.000 de persoane cu nevoi speciale din toate categoriile de dizabilități (deficiențe locomotorii, deficiențe de auz, autism, sindrom Down) s-au înscris în proiect. Proiectul a debutat în weekend la Cheile Grădiștei, unde Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile și echipa sa, formată din monitori cu dizabilități, asistenți medicali și kinetoterapeuți, au făcut deja progrese impresionante în inițierea pe pârtie a persoanelor cu nevoi speciale.

”Cea mai mare bucurie pe care am avut-o când am început tabăra a fost să-i văd pe monitorii noștri cu nevoi speciale cum îi învață pe cei în scaun rulant să folosească sitski-ul. Acesta este proiectul lor, nu al meu. Ei sunt cei care le transmit acestor oameni tot sprijinul de care au nevoie. Sunt extrem de mândru de ei.”, spune Ionuț Stancovici, președinte Caiac SMile.

Pe tot parcursul sezonului de schi 2022-2023, în diferite perioade, pe pârtiile accesibilizate în sezonul anterior, vor fi organizate opt tabere de șase zile fiecare, în care persoanele cu dizabilități, vor schia alături de membrii asociației. În cadrul fiecărei tabere, 5 persoane cu dizabilități și însoțitorii lor vor învăța să schieze independent folosind monoschiurile, alături de echipa Caiac SMile.

”După ce am rămas fără un picior în urma unui accident de muncă, am început să fac sport, am practicat handbal, baschet, iar în momentul de față sunt recunoscător că mi s-a oferit posibilitatea de a practica și schi în scaun. Sunt entuziasmat, aștept să văd cum mă voi descurca în acest scaun și cum voi putea face performanță pe mai departe.”, spune Ovidiu Ciobotaru, 44 de ani.

”Sunt în scaun rulant de aproximativ 8 ani, iar diagnosticul meu este paraplegie spastică. Însă am reușit să preiau frâiele, să decid singur asupra viitorului meu. Astfel, prin 2017, m-am apucat de sport. Am început cu baschetul, unde nu am fost foarte bun, la nivel de performanță. Am încercat handbal, unde în 2019 am ajuns să fiu selecționer la echipa națională de handbal și am fost la Campionatul European din Croația, unde am obținut niște rezultate bune. De atunci, am continuat să mă dezvolt pe partea sportivă și pot să vă spun că nu mai sunt același om ca înainte. Am acceptat tot felul de provocări sportive care m-au făcut să mă autodepășesc. De doi ani cochetez și cu ideea de a face paracaiac, l-am întâlnit pe Ionuț care m-a învățat și acest sport, apoi am văzut și paraskiul și sunt tentat să încerc și acest lucru. Așteptările mele pentru această tabără sunt foarte simple: am venit aici să învăț să mă ridic în momentul în care cad, am venit aici să alunec spre succes. Morala e ca atunci când ai căzut, te-ai ridicat și ai plecat mai departe.“, spune Alin Huțanu, 35 de ani.

Program special de zi dedicat tuturor persoanelor cu nevoi speciale care vor să se bucure de o zi la schi

Pe lângă cele 40 de persoane înscrise la taberele speciale, voluntarii Caiac SMile vor fi disponibili, conform unui orar prestabilit, pe pârtii și pentru alte persoane cu diferite deficiențe, dornice să ia primele lecții de schi sau să simtă bucuria alunecării pe zăpadă alături de un instructor care le va plimba în monoschi. Înscrierile pentru programul de zi se fac cu înregistrare pe caiacsmile.ro.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentMuzeele subordonate Consiliului Județean Cluj au înregistrat cifre record de vizitatori în 2022
Articolul următorin[visible], instalația creată la Cluj de artistul vizual Daniel Popescu, expusă la Londra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.