Asociația S.O.S din Cluj-Napoca, partener local în proiectul Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane

0
386

Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S din Cluj-Napoca s-a alăturat ca și partener local în cadrul proiectului Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane, un proiect la nivel național al mai multor organizații civice, ce-și propune crearea de 15 noi arii naturale urbane în România, pornind de la modelul Parcului Natural Văcărești din București.

La Cluj-Napoca, Asociația S.O.S este inițiatoarea campaniilor SOS Parcul Est, care s-a soldat cu un proiect de amenajare și protecție a Parcului Est din Cluj Napoca, finanțat de municipalitate, și SOS Someșul nostru, care angrenează acțiune și presiune publică pentru protejarea și valorificarea sustenabilă a malurilor Someșului pe o lungime de 30 km amonte și aval de oraș.

Ca pași următori, proiectul Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane își propune promovarea și susținerea proiectului de lege inițiat în 2019 pentru înființarea de arii naturale urbane, crearea rețelei naționale de arii naturale urbane și a coaliției care să o sprijine, informarea și conștientizarea oamenilor și totodată încurajarea acestora de a participa în procesul de luare a deciziilor publice privind natura.

„Legea pe care am inițiat-o a ariilor naturale urbane protejate pornește de la existența Parcului Natural Văcărești, dar și de la eforturile noastre de un deceniu de a crea Parcul Est. Pentru a proteja natura din oraș și de la marginea ei, avem nevoie de arii naturale urbane care pun o stavilă dezvoltării imobiliare haotice. Noi propunem ca o parte din Parcul Est să fie arie naturală, Someșul să fie declarat pe unele porțiuni coridor ecologic și să aibă Clujul și Floreștiul o arie naturală urbană, lângă râu, la limita dintre cele două localități. Având în vedere urbanizarea Pădurii Hoia-Baciu, luăm în considerare și ca pădurea să fie declarată arie naturală, dacă vine expertiză voluntară dinspre universități și autoritățile sunt deschise la propunerile noastre.”, a declarat Adrian Dohotaru, director executiv Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S din Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiectul Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane, se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.