Refacerea unui centru de cartier clujean, propunerea pentru reamenajarea centrului cartierului Iris: Piața Liebknecht, Parcul Iris și străzile adiacente

1131
Cum va arăta zona Pieței Karl Liebknecht din cartierul Iris, Cluj-Napoca, după reamenajare. Sursă: Planwerk.

Realizat de arhitecții și urbaniștii clujeni de la Planwerk, proiectul de refacere a centrului cartierului Iris urmărește îmbunătățirea calității locuiri, a mobilității și a factorilor de mediu, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris primesc o atenție specială, în încercarea de le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier.

Propunerea de reamenajare a fost tema dezbaterii publice online a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) de joi, 25 martie 2021.

Prin reorganizare și eficientizare domeniului public din zona Piața Liebknecht – Piața Iris, acesta va putea acomoda spații și amenajări noi și va putea astfel deservi mai bine principala funcțiune a zonei, cea rezidențială, spun proiectanții de la Planwerk. Sunt prioritizate componentele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat.

Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

Situația existentă în prezent în Piața Karl Liebknecht
Piața Karl Liebknecht după reamenajare. Sursă: Planwerk.
Piața Karl Liebknecht după reamenajare. Sursă: Planwerk.

Conceptul de amenajare propus acoperă o suprafață de aproximativ 23.500 mp aflată în domeniul public al municipiului și care cuprinde: Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial), Parcul Iris.

Zona de impact a proiectului de reamenajare. Sursă: Planwerk.
Strada Spiru Haret, situația existentă în prezent.
Strada Spiru Haret după reamenajare. Sursă: Planwerk.

În ceea ce privește calendarul acestui proiect, ne propunem ca în vara acestui an să finalizăm studiul de fezabilitate și ulterior să lansăm licitația de proiectare și execuție. Dacă nu vor fi contestații, există posibilitatea ca de anul viitor să începem lucrările la reamenajarea acestor spații publice din cartierul Iris, cu mențiunea că ne dorim ca acest proiect să fie finanțat din fonduri europene, pe noile programe pregătite de la nivel european sau național”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Strada Nicolae Românul, situația existentă în prezent.
Strada Nicolae Românul după reamenajare. Sursă: Planwerk.
Parcul Iris după reamenajare. Sursă: Planwerk.

Mai multe detalii despre conceptul de amenajare propus se găsesc în broșura proiectului.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentAsociația S.O.S din Cluj-Napoca, partener local în proiectul Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane
Articolul următorClujenii de la Telios Care au înregistrat o creștere de 10 ori a numărului de utilizatori de servicii de telemedicină în 2020 și estimează o dublare a numărului de pacienți în 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.