Atelier cetățenesc pe două roți: tur ghidat pe biciclete Cluj – Florești – Gilău și retur

91

În 22 octombrie 2022, iubitorii de natură din Cluj și nu numai sunt invitați la un atelier cetățenesc pe două roți: o experiență de parcurgere și descoperire a râului Someșul Mic în amonte de Cluj-Napoca, până la Lacul Gilău. Turul va fi ghidat de Radu Mititean, ghid de turism, autor de hărți cicloturistice și director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.

Atelierul cetățenesc pe două roți are loc în cadrul proiectului Consiliul Apei și este format dintr-un tur ghidat pe biciclete Cluj-Florești-Gilău-Florești-Cluj (circa 30 km, dificultate scăzută), însoțit de prezentări și discuții libere, care vor avea loc la Motel Gilău, și de o cartare participativă a impresiilor participanților la tur, dar și a așteptărilor și dorințelor oamenilor în legătură cu viitorul Culoarului verde – albastru al Someșului, alături de o vizită la Uzina de Apă Gilău și o vizită la Muzeul Apei Cluj. 

Atelierul răspunde nevoii de a înțelege mai bine aspecte care țin de calitatea apei într-o locație situată foarte aproape de sursa de apă potabilă a regiunii, dar și de o locație de agrement și case de vacanță, în comuna Gilău.

„Someșul Mic urmează să devină un culoar principal al dezvoltării metropolitane. Pe lângă faptul că este o sursă de apă potabilă pentru o întreagă regiune și o sursă importantă pentru irigații, Someșul Mic este în același timp un spațiu de relaxare, agrement și sport important prin salba de lacuri din amonte. Acum el poate deveni și un liant mai bun al zonei metropolitane prin realizarea unor trasee alternative de biciclete la traficul auto intens. Cum îl vom folosi și împărți între atâtea tipuri de utilizări în același timp în care îi păstrăm caracterul natural și îi protejăm biodiversitatea? Cine sunt beneficiarii acestei dezvoltări și cum putem să-i includem în proces? Ce teme locale îi preocupe pe locuitori (Gilău, Florești, Cluj, Apahida) și ce așteptări au ei de la utilizarea râului? Cum putem păstra calitatea apei și să o ameliorăm chiar în tot acest proces de transformare? Acestea sunt doar câteva din temele pe care ni le propunem în cadrul evenimentelor Consiliului Apei pe care le realizăm în această toamnă. Ne propunem să explorăm cu locuitorii fiecărei localități a zonei metropolitane segmentele râului adiacente acestora și să înțelegem mai bine cum văd cetățenii râul. Atelierele cetățenești le vom face direct în teren, prin tururi ghidate în compania specialiștilor urmate de discuții și dezbateri pe întreaga zona metropolitană a Clujului.”, spune Marius Moga, coordonatorul proiectului. 

Pentru a participa, cei interesați sunt rugați să se înscrie completând formularul: forms.gle/BKgZFqAc8hFgMpJg8 

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului.

Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului. 

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCum să obții tot ce vrei în viață cu ajutorul jocurilor educative
Articolul următorCluj Innovation Days 2022: zece zile de evenimente dedicate tehnologiei și inovării

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.