Cum să obții tot ce vrei în viață cu ajutorul jocurilor educative

113

Când organizăm ateliere Edufun – alternativa la ecran pentru adolescenți, ne așteptăm la un public mai pretențios, poate chiar critic, pentru care jocurile tip board-game sunt deja ceva consumat. 

Așa că îi întreb: v-ar interesa să știți cum puteți obține tot ce vreți de la viață? E un declic atunci, se ciulesc urechile, se ridică ochii din telefoane și, dacă îmi fac bine treaba, adolescenții intră în joc. Răspunsul e: prin felul în care comunicăm. Adică prin ceea ce spunem și prin cum spunem.

Apoi deschidem jocul Verde-n față, realizat de Edufun Publishing, exersăm stiluri de comunicare agresivă, pasivă, asertivă, filosofăm despre impactul lor pe termen scurt și lung, despre emoțiile care ies la iveală în diferite situații conflictuale sau delicate, râdem mult și ne despărțim mai încrezători în felul în care ne putem câștiga locul în lume. Cel puțin, aceasta este concluzia mea după ce am organizat ateliere educative în scop social, în cadrul proiectului Edufun, pentru mai bine de 1300 de copii.

Jocul este unul de colaborare, potrivit pentru copii începând cu vârsta de 5 ani și poate fi adaptat, selectând cartonașele cu scenarii, pentru copii de diferite vârste. Poate fi folosit acasă, la grădiniță sau la școală, esențiale sunt moderarea unui adult și buna dispoziție. Cartonașele cu provocări dau ocazia participanților de a-și pune în valoare talentele actoricești și de a experimenta cum se simte, pe pielea lor, un anumit stil de comunicare, atunci când este o alegere conștientă.

“Deși unii oameni par să se fi născut cu talentul de a-și exprima ferm, demn și empatic opiniile și dorințele, în realitate pentru noi toți, oameni mici și mari, comunicarea este o abilitate pe care o dobândim prin exercițiu, de-a lungul vieții”, spune Alexandra Gross, educator parental și unul dintre principalii autori ai jocului.

În ecuația comunicării intră limbajul non-verbal, tonul, cuvintele, o anumită structurare a frazelor și, foarte important, gestionarea stărilor care au legătură cu situația și cu mesajul. Toate aceste elemente sunt integrate în jocul Verde-n față: exerciții de postură, utilizarea diferitelor tonuri, trucuri psihologice pentru relaxare (eliberare de rușine, furie sau de frică), identificarea tipurilor de mesaj: agresiv/pasiv/asertiv, construirea unor mesaje asertive în diferite situații etc.

Prin exercițiu, aceste abordări vor deveni obiceiuri și vor ajuta copiii să aibă un comportament echilibrat, să gestioneze situații delicate fără a apela la intimidare și fără a se lăsa intimidați. 

Dacă stăpânim câteva tehnici simple legate de formularea mesajului, postură, ton și gestionarea emoțiilor, lucrând cu „materialul existent” putem face pași în direcția bună, vom obține rezultate mai bune prin comunicare, ceea ce va spori stima de sine, unul dintre punctele nevralgice importante care ne sabotează reușitele.

Am prezentat aceste argumente din perspectiva adultului, pentru că impactul stilului de comunicare adoptat se manifestă pe termen scurt, mediu și lung. Maturizarea nu este un proces prin care copiii fac, la intervale prestabilite, un salt mental (“level-up”) și devin altcineva. Este o transformare continuă, cu diferite ritmuri, care duce mai departe de-a lungul vieții toate lecțiile neînvățate și acutizează suferința (copilul de grădiniță nu știe cum să ceară jucării sau să fie inclus în joc, la școală nu se va apropia de copii cu care are aceleași interese, ca tânăr adult poate nu va îndrăzni să abordeze partenerul de care ar fi interesat, la muncă nu își va urmări recompensarea corectă a eforturilor etc.). 

Din acest motiv, încurajăm exersarea și însușirea comunicării asertive încă din copilărie.

Vă invităm cu drag să descoperiți universul jocurilor educative Edufun Publishing.

Edufun – alternativa la ecran este un proiect care abordează prin joacă lucruri serioase. Ca bullying-ul, incluziunea și discriminarea, comunicarea asertivă, protecția mediului. 

Ne adresăm copiilor, părinților, educatorilor și cadrelor didactice, psihologilor, consilierilor și terapeuților care lucrează cu cei mici. Puteți descoperi jocurile noastre aici: edu-fun.ro

SC EDUFUN PUBLISHING SRL implementează proiectul Edufun – alternativa la ecran, parte a proiectului “ASIST – Antreprenoriat Social și Întreprinderi Sociale în Transilvania” cod SMIS 2014+: 126610, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentZilele Clujului 2022: peste 270.000 de participanți în cele 4 zile de evenimente (FOTO)
Articolul următorAtelier cetățenesc pe două roți: tur ghidat pe biciclete Cluj – Florești – Gilău și retur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.