Campania Someșul Culoar Verde – Albastru continuă cu a doua oprire a caravanei Someș Delivery la Florești, weekendul acesta, în 24 iunie, în zona Deltei și Lacului Florești. Floreștenii, clujenii și nu numai sunt așteptați în zona lacului artificial din Florești, o zonă puțin explorată care a dus la dezvoltarea unui ecosistem specific unei delte, cu o biodiversitate impresionantă. Pe întreaga durată a zilei de 24 iunie vor avea loc activități pe apă, dezbateri, ateliere și tururi ghidate alături de specialiști.
Suntem într-o zonă în care Someșul Mic, administrativ vorbind, are un caracter hidrotehnic ridicat. Acumularea de apă produce energie electrică și acest aspect limitează alte moduri de folosire a luciului apei. În acest sens explorăm în această ediție aspecte ce țin de accesul liber la apă și pe apă cu caiace, testăm și discutăm dreptul la îmbăiere, descoperim biodiversitatea din împrejurimile lacului într-un tur ghidat de specialiștii ai Societății Ornitologice Române Cluj și Asociației Pentru Natură și Oameni. Apoi, dezbatem problematica lățimii culoarului verde – albastru în Florești, într-o discuție Consiliul Apei. Cei mici vor avea ocazia de a descoperi avifauna locală în cadrul unui atelier organizat de Societatea Ornitologică Română Cluj. Ziua se încheie cu o cină în comunitate, muzică și proiecții video.
„Și-n acest caz este o revenire, după ediția din 2021 când am făcut primul pas de depășire a limitelor administrative între Cluj și Florești pentru că râul Someșul Mic nu poate fi încadrat doar în aceste limite. Tema deschiderii Floreștiului spre râu este un aspect foarte important pentru integrarea culoarului pe un principiu similar Clujului din zona cartierului Grigorescu.
În Florești suntem într-un moment de regândire a direcției de dezvoltare urbană a localității. Un nou Plan Urbanistic General este în plină dezvoltare. Un motiv bun să ducem mai departe discuția despre culoarului Someșului și despre lățimea acestuia și impactul benefic pe care-l poate avea un culoar natural care depășește limitele zonei de protecție de 15 metri pentru calitatea vieții în Florești și pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.”, a menționat Marius Moga, fondator Someș Delivery.
Clujenii, care preferă o variantă de transport verde, se pot alătura evenimentului cu bicicleta printr-un tur velo de descoperire a malurilor Someșului Mic, care va porni la ora 12:00 din Piața Unirii (Cluj), organizat și ghidat de membri ai Clubului de Cicloturism ”Napoca”.
Pe mai departe, în 2 septembrie Someș Delivery ajunge pentru prima dată la Gilău, unde se va alătura Zilelor Comunei. Apoi la final de septembrie va avea loc Someș Delivery Apahida.
Toate evenimentele din program sunt gratuite. Întreg programul poate fi consultat online pe somesdelivery.ro.
Program
12:00 – 14:30
Tur velo de-a lungul Someșului Mic din Cluj la Lacul Florești și retur, plecare din Piața Unirii.
14:30 – 16:00
Dreptul la Scăldat (parte a Atelierului de Mediu Clujul Sustenabil)
15:00 – 20:00
Atelier pentru copii: Să ne împrietenim cu păsările cu Societatea Ornitologică Română Cluj
15:00 – 20:00
Plimbări cu caiace pe lac (Someșul Nostru)
16:00 – 18:00
Tur ghidat cu specialiști ai mediului natural @ Lacul Florești
18:00 – 19:30
Dezbatere Consiliul Apei: Lățimea culoarului verde – albastru la Someș
20:00 – 22:00
Masa bunei vecinătăți cu Gopo DJ set
22:00 – 23:00
Proiecție video eseu vizual „Râu” cu live set Danaga & Proiecție fotografie de natură
Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil.
Referințe
Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.