Campanie de colectare de dopuri utilizate din plută, la Central Park Wine Festival 2023

120

Asociația Art Mirror din Cluj-Napoca organizează o campanie de colectare dopuri utilizate de plută, în cadrul Central Park Wine Festival 2023. Asociația realizează apoi din aceste dopuri diverse lucrări de artă, chiar în cadrul unor ateliere organizate la standul asociației.

De joi și până duminică (24-27 august 2023), în Parcul Central din Cluj, oricine dorește poate să aducă dopuri utilizate de plută, fie de vin șampanie sau prosecco, la standul asociației din cadrul Central Park Wine Festival, unde le va fi dată o nouă viață.

Persoanele care donează cele mai multe dopuri primesc și premii: o sticlă de vin, un set de pahare de vin, un ceas din dopuri de plută și altele.

Lucrare de artă realizată din dopuri utilizate de plută.

La standul Asociației Art Mirror din Parcul Central vor avea loc și două ateliere:

  • un atelier de desen axat pe portrete, atelier realizat de artistul Flaviu Moldovan, fondatorul Plankton Gallery, sâmbătă, 26 august.
  • un atelier creativ gratuit cu dopuri de plută, unde participanții vor afla cum pot refolosi pe viitor dopurile de plută astfel încât să confecționeze din ele diverse obiecte de decor, duminică, 27 august.

Înscrierea la ateliere se face online, prin formularul disponibil pe forms.gle/XLtyMCkBmDtnyYTa7.

De ce e importantă colectarea, reciclarea sau reutilizarea dopurile de vin din plută? 

Dopul de plută este un material considerat deșeu, însă devine o resursă valoroasă dacă e colectat și reintrodus în circuit. În industria viticolă se folosesc cantități industriale care nu pot fi recuperate în totalitate și ajung la groapa de gunoi.

Procesul de producție a dopului de plută este unul foarte complex datorită extragerii materiei prime.

Pluta se obține din scoarța unui anumit timp de stejar care crește în Portugalia. Stejarul de plută poate fi decojit de scoarță fără a distruge copacul și o nouă scoarță se regenerează și crește.

Astfel, fiecare copac devine o sursă regenerabilă de materie primă. Scoarța este recoltată periodic; prima recoltare se face după 20-25 de ani de la plantare. După fiecare decojire, scoarța se regenerează și poate fi din nou recoltată după 9-10 ani, până când stejarul ajunge la 200-250 de ani.

Detalii despre campanie în pagina evenimentului: Campanie de colectare dopuri de vin @Central Park Wine Festival | Facebook.

Referințe

central-park-wine-festival-cluj
  • Parcul Central Simion Bărnuțiu, Cluj-Napoca

Cel mai mare festival în aer liber dedicat vinului, gastronomiei, muzicii și culturii – eveniment care are loc în Parcul… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCei mai buni atleți din țară se vor întrece în acest weekend la Beliș, în competițiile de triatlon și înot
Articolul următorCompetiția internațională NASA Space Apps Challenge va avea o nouă ediție locală la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.