Campanie de crowdfunding: “Mănânc, gătesc și susțin ce e local”

121

În cadrul unui proiect inițiat de către Asociația My Transylvania, copiii din 6 comunități Teach for Romania, îndrumați de profesorii coordonatori, au cules rețete din gastronomia localităților Vidra – județul Vrancea, Herăști – județul Giurgiu, Murighiol – județul Tulcea, Cosoba – județul Giurgiu, Căianu – județul Cluj și Vulcan – județul Brașov.

În total, 165 de rețete din gastronomia ritualică (nunți, botezuri, pomeni, posturi), cotidiană (zilele săptămânii, anotimpuri, sezonalitate) și de sărbătoare (Paşte, Crăciun, Anul Nou, hramuri, zilele comunei, aniversări şi onomastici). Fiecare minimonografie a ajuns în comunitate, fiecare cercetător primind o carte, unde se regăsește și munca sa.

Proiectul își dorește ca aceste minimonografii să ajungă și la alte persoane pasionate de gastronomie, rețete vechi, românești, de gusturi și tehnici locale, iar pentru aceasta a fost lansată campania de crowdfunding “Mănânc, gătesc și susțin ce e local”, în cadrul căreia, pentru o contribuția financiară la alegere, sunt oferite mai multe tipuri de pachete de cărți de rețete.

Campanie de crowdfunding este, de fapt, o campanie de precomandă a acestor cărți. Până pe 8 decembrie minimonografile pot fi comandate împreună – pachet de 6 cărți la 310 lei – sau separat, fiecare minimonografie costând 65 lei, dar exista si alte opțiuni. De exemplu, există și o variantă “aperitiv”, în care poți primi un meniu digital cu 18 rețete – câte 3 din fiecare localitate. Minimonografiile vor ajunge la susținători până pe 15 februarie 2023.

“Am crezut și m-am implicat în acest proces de recuperare a moștenirii gastronomice pentru că știu că stăm pe o comoară aproape uitată. Sunt rețete cunoscute la nivel local pe care trebuie nu doar să le păstrăm, ci și să le facem mai cunoscute. Cococi, plăcintă cu căprița, supă de lășcuțe, sarmale cu păsat sunt câteva dintre felurile de mâncare la care nu ai acces fără vreo bunică sau o mătușă cunoscătoare. Pierdem mult prin faptul că nu le găsim în oferta HORECA locală. Sper ca aceste cărți să ajungă la cât mai mulți bucătari și chefi, să-i inspire și să le stimuleze creativitatea, astel încât să ne putem bucura de gastronomia locală în cat mai multe colțuri de țară.“, spune Ioana Pătrășcoiu, Coordonator proiect Asociația My Transylvania.

Unul dintre susținătorii proiectului este Mihai Toader, chef si co-owner Soro.lume care spune: “Mi-a atras atenția acest proiect al Asociației My Transylvania pentru particularitatea gastronomică locală – și chiar microregională!, pentru ideea de a implica nepoții în descoperirea rețetelor bunicilor lor, continuându-se astfel tradițiile culinare locale. Cred că aceste cărți pot reprezenta o sursă de inspirație chiar și pentru bucătarii profesioniști care dezvoltă un stil mai modern, bazat pe rețetele și tehnicile de pe teritoriul României. Recomand.”

Asociația My Transylvania a fost înființată în anul 2010 și este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte, inițiative și programe de dezvoltare rurală, dar și proiecte culturale cu accent pe patrimoniul imaterial și, în mod special, pe gastronomic.

Detalii legate de campania de crowdfunding se găsesc aici: consolid8.ro/campanii/259/retete-din-batrani-6-sate-6-carti-de-retete.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentArtDesign Days, festivalul destinat designerilor, arhitecților de interior si furnizorilor de top
Articolul următorCum să-ți găsești cei mai buni pantofi pentru iarnă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.