Ce sunt diodele Zener și unde se pot ele achiziționa în România

180

O diodă Zener este un tip special de diodă concepută pentru a permite trecerea “înapoi” a curentului atunci când este atinsă o anumită tensiune inversă stabilită, cunoscută sub numele de tensiune Zener. Dioda Zener poate funcționa astfel pe post de stabilizator de tensiune.

Dispozitivul este numit după fizicianul american Clarence Zener, care a descris pentru prima dată efectul Zener în 1934 în studiile sale în primul rând teoretice despre defalcarea proprietăților izolatorului electric. Mai târziu, munca sa a condus la implementarea în cadrul Bell Labs a efectului, sub forma unui dispozitiv electronic denumit dioda Zener.

Diodele Zener sunt utilizate pe scară largă în echipamentele electronice de toate tipurile și sunt unul dintre elementele de bază ale circuitelor electronice. Sunt utilizate pentru a genera șine de alimentare stabilizate, de putere redusă de la o tensiune mai mare și pentru a furniza tensiuni de referință pentru circuite, în special surse de alimentare stabilizate. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a proteja circuitele de supratensiune, în special de descărcare electrostatică.

În România, mai multe modele de diodă Zener sunt disponibile în magazinul online de piese şi componente electronice al companiei Transfer Multisort Elektronik, magazin ce oferă peste 500.000 de produse de la peste 1.200 de furnizori.

Transfer Multisort Elektronik (TME) este unul dintre cei mai mari distribuitori de componente electronice, electromecanice, automate industriale, precum și echipamente pentru locul de muncă din Europa. 

Compania TME are aproape 1.200 de angajați la sediul central din Polonia și în filiale din alte 11 țări (China, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, România, Slovacia, Spania, SUA și Marea Britanie). 

Gama de produse TME includ semiconductori, sisteme embedded și IoT, optoelectronice și surse de lumină, conectori, relee și contactoare, siguranțe și întrerupătoare, fire și cabluri, surse de sunet, ventilatoare, sisteme de răcire și încălzire, carcase, transformatoare și miezuri de ferită, surse de energie, echipamente pentru locul de muncă și multe altele.

Articolul precedentSibiu Jazz Festival 2022: invitație la o experiență muzicală originală, în inima Sibiului
Articolul următorTransilvania Jazz Festival 2022, patru seri de jazz contemporan de excepție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.