Cinema ARTA împlinește 110 ani și sărbătorește cu o proiecție specială, distinsă cu 8 premii Oscar

90

Cinema ARTA sărbătorește 110 de ani de la înființare, fiind singurul cinematograf din România care, în peste un secol de existență nu și-a pierdut rolul original. Pentru a marca această bornă istorică, Cinema ARTA îi invită pe clujeni, la fel cum o făcea în anul 1913, să se lase fascinați de marele ecran, de data aceasta de Cabaret, film cu opt premii Oscar în palmares.

Inaugurat în 1913, odată cu încheierea construcției Palatului Sebestyén, Cinema ARTA, pe atunci Egyetem Mozgó (Cinema Universității), era cea mai nouă apariție pe harta spațiilor de proiecție ale Clujului, care mai cuprindea locații precum Cinema Urania sau Teatrul de Vară, actualul Teatru Maghiar de Stat. A purtat mai multe denumiri de-a lungul anilor, de la Select, Maxim Gorki, Tineretului, și în sfârșit, ARTA, dar nu și-a pierdut niciodată nici misiunea inițială, aceea de a aduce filmul de artă în atenția publicului, și nici rolul de participant activ la dezvoltarea culturală a comunității. 

“Dincolo de istoria locului sau de faptul că, aici se proiectează filme de peste 110 de ani, Cinema ARTA are meritul de a-și fi păstrat dedicarea și implicarea pentru sprijinirea producțiilor independente și filmelor de festival. Musicalul Cabaret este cadoul nostru oferit clujenilor, pe care-i invităm să facă exact același lucru pe care-l făceau iubitorii de film de acum 110 ani, într-o seară de marți: să meargă la film, la ARTA”, a spus Monica Sebestyén, managerul cinematografului. 

Un răsfățat al Academiei Americane de Film, cu 8 premii Oscar în palmares, Cabaret rămâne, și după 50 de ani de la premieră, unul dintre titlurile de referință ale cinematografiei. „Lăsați-vă grijle afară” și intrați în lumea cabaretului, în decadentul club Kit Kat din Berlinul anului 1930. Aici, spiritul libertin al personajelor sale principale, Sally Bowles (Liza Minnelli) și Brian Roberts (Michael York), și fervoarea naționalistă, antisemită, care punea stăpânire pe Germania creează exact contrastul care face ca acest musical să nu fie doar încă un film despre the Golden Age.

Proiecția filmului Cabaret are loc marți 31 octombrie de la ora 19:00 și va fi precedată de o prezentare pe tema Spații de spectacol, susținută de Daniel Iftene și Radu Toderici, începând cu ora 18:00.

Referințe

cinema-arta-cluj
  • Strada Universității, nr. 3, Cluj-Napoca

Inaugurat în 1913, Cinema Arta este unul dintre cele mai vechi cinematografe din regiune care este încă activ. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTransilvania Jazz Festival: artiști de seamă ai jazzului internațional vor concerta la Cluj între 2 și 5 noiembrie
Articolul următorAmprenta companiei Wolfpack Digital din Cluj-Napoca în inițiative de impact

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.