“Cinéma, mon amour”: Festivalul Filmului Francez revine la Cluj între 17-19 martie

222

Festivalul Filmului Francez, ediția 2023, va avea loc la Cluj-Napoca între 17-19 martie, la cinematografele Victoria și Arta. Biletele au preț unic de 20 de lei și sunt disponibile pe paginile celor două cinematografe și direct la casieriile lor.

Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă. Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. La Cluj-Napoca veți putea vedea filmul său Mes Petites Amoureuses (1974) în versiune restaurată.

La Cluj, festivalul prezintă 16 lungmetraje și se deschide oficial pe 17 martie la cinema Victoria cu comedia polițistă L’Innocent de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente. Din această secțiune vor face parte și alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera națională în România, precum La Nuit du 12 de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere. În cadrul aceleiași secțiuni vor fi prezentate Les Enfants des Autres de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie și dorința de a avea copii și La Syndicaliste de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, cu Isabelle Huppert în rol principal. 

Publicul tânăr este așteptaț la filmele Stejarul, o adevărată odă adusă naturii și la comedia Le Nouveau Jouet de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil, iar clasele de elevi pot viziona gratuit filmul La Petite Bande, de Pierre Salvadori în baza înscrierii prin acest formular.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, o secțiune specială intitulată Pépites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaționale. Pe lângă filmul La Ligne de Ursula Meier, publicul clujean va putea descoperi la cinema Arta filmul Dalva, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obținut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 și care spune cu delicatețe povestea unei tinere care încearcă să-și reconstruiască viața după ce a fost victima unui incest. 

Competiția Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanți talentați care concurează pentru Premiul Publicului. Clément Cogitore, cu filmul său Goutte d’or, oferă o viziune mistică și întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Héloïse Pelloquet prezintă La Passagère, un lungmetraj despre dragoste și dorință, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France. 

În cadrul Focus Jean Eustache, una dintre capodoperele regizorului Mes Petites Amoureuses va fi prezentată pentru prima dată publicului clujean în versiune restaurată. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă și intimă a cinematografiei.

Referințe

cinema-arta-cluj
  • Strada Universității, nr. 3, Cluj-Napoca

Inaugurat în 1913, Cinema Arta este unul dintre cele mai vechi cinematografe din regiune care este încă activ. vezi mai mult

cinema-victoria-cluj

Inaugurat în 1927, Cinema Victoria este unul dintre cinematografele de artă de reper din Cluj. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCTP Cluj va primi autobuze electrice de capacitate mare, pentru ruta Cluj-Napoca – Florești
Articolul următorTransylvania Green Energy Forum, eveniment dedicat energiei verzi, în mai la Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.