Experiment inedit de inovare urbană inițiat de un clujean: terase în loc de parcări, în centrul Cluj-Napoca, în weekend

705

Experimentul realizat recent pe Strada Avram Iancu din Cluj-Napoca, de către Andi Daiszler, unul dintre cunoscuții activiști pentru regenerare urbană din Cluj-Napoca, și-a dorit testarea ideii transformării unor locuri de parcare în terase publice pentru operatorii HoReCa din imediată vecinătate, pe perioada weekendului, pe unele străzi din centrul Cluj-Napoca.

Andi Daiszler a fost implicat  în ultimii ani în mai multe proiecte de regenerare urbană în Cluj-Napoca, printre care Strada Potaissa “Piața de flori altfel” sau Lights on Romania.

“E o propunere de sprijin HoReCa pe timp de weekend. Hai să ne gândim câte locuri libere de parcare sunt sâmbătă și duminică la nivelul centrului pe următoarele străzi Avram Iancu, Emil Isac, Emil Zola, Fulicea, Daicoviciu, Petrovici, Brătianu etc. și câți operatori HoReCa stau închiși pentru că n-au terase și nici trotuarul nu permite să le amplaseze, dar au locuri de parcare goale chiar în față. Măsura nu e nicidecum o premieră, e o soluție de inovare urbană de ani de zile în cele mai dezvoltate regiuni ale globului, din Germania în Statele Unite și din Suedia în Italia.”, a comentat Andi Daiszler.

Modele similare de transformare a parcărilor în terase sunt și în Brazilia, Italia, UK, Suedia, Germania, Franța, Spania, Austria și alte țări. Aceste transformări sunt de obicei aplicate acolo unde trotuarele înguste sau aglomerate împiedică instalarea teraselor pe trotuar sau în cazul în care proprietarii localurilor sau rezidenții consideră ca necesară extinderii capacității locurilor și a spațiului public pe o anumită stradă. 

Experimentul realizat recent a ajutat în a măsura distanțe între mese (pentru respectarea normelor sanitare), de la șosea la masă și de la masă la local, pentru a putea prezenta autorităților întregul flux de mișcare.

Testul realizat la mijlocul lunii aprilie, cu ajutorul și în ajutorul unei pizzerii de pe Strada Avram Iancu, este continuare demersului început de Andi Daiszler în februarie, de facilitare a dialogului între autoritățile locale și sectorul HoReCa clujean. 

La începutul lunii aprilie, în urma discuțiilor cu subprefectul Irina Munteanu și viceprimarul Dan Ștefan Tarcea, Daiszler a solicitat DSP Cluj emiterea unui aviz asupra propunerii de transformare a unor locuri de parcare de la nivelul municipiului Cluj-Napoca în terase oferite operatorilor HoReCa din proximitate. 

DSP Cluj a reacționat în scris (foto mai jos), susținând că nu se opune acestui demers dacă Primăria îl avizează.

În continuarea demersului său, Andi Daiszler a depus acum în scris la Primărie solicitarea de evaluare a propunerii la nivelul întregului municipiu pe baza experimentului din aprilie și așteptă acum un punct de vedere oficial de la Primărie.

Solicitat pentru un punct de vedere, Emil Boc a declarat că este de acord ca în Cluj-Napoca să se amenajeze astfel de locuri pentru afacerile locale. „Nu am niciun fel de reținere. Sunt alături de industria HoReCa. Sunt de acord cu propunerea lor, dar trebuie să primească autorizații și din alte parte. Încet, dar sigur vom elimina restricțiile, dar asta depinde de fiecare dintre noi.”, a declarat Emil Boc într-o emisiune TV, conform Monitorul de Cluj.

Foto din New York unde o astfel de măsură a fost încurajată încă de anul trecut, în plină stare de urgență. Măsuri similare se aplică de luni bune în Germania, Danemarca, Suedia, și alte țări

Andi Daiszler a realizat și o lista de argumente pro și contra ale idei propuse de el.

Argumente pro:

  • localuri fără terase, care, deci nu pot funcționa, ar putea din nou servi clienților mâncare/băutură etc;
  • spațiile în aer liber neîngrădite (fără pereți de plexi) sunt ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii etc);
  • vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu;
  • chiar și o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferență pentru mulți patroni de localuri;
  • măsura ar fi o premieră națională care ține cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanțare socială, monitorizare etc.);
  • măsura urmează toate traseele de avizare impuse și recomandate de autorități;
  • măsura întărește strategia orașului de renunțare la spațiile de parcare și de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obișnui mai repede după trecerea pandemiei;
  • măsura va scădea și viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea;
  • măsura întreține dialogul între părți, atât de solicitat de autorități în aceste vremuri și nu numai.

Argumente contra:

  • pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor. Spun neglijabilă întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puțin cu mașina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite;
  • îngrămădirea mai multor mese decât permite spațiul – fiecare local va fi responsabil și va anunța primăria printr-o declarație care locuri de parcare și le asumă și câte mese/locuri încap acolo, poliția locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri.

“Evident, e doar o propunere, astfel că în scurtul experiment pentru care am achitat taxa de parcare de o oră deși a durat doar 5 minuțele, n-am folosit jardiniere cu plante vii, întrucât nu le puteam căra in and out rapid, dar pe viitor vor putea fi amplasați și copăcei la ghiveci etc”, a explicat Andi experimentul. “În Cluj-Napoca, pe Strada Universității de exemplu, terasa Da Pino funcționează la aceeași distanță de carosabil, la fel și Sisters de ani de zile și la fel se stă la cafea lângă mașini cu motorul pornit. Totodată, aparatul de măsurare a aerului pe care l-am adoptat de la aceeași inițiativă căreia primăria nu a vrut să-i dea o mână de ajutor ne arată că în weekend pe Avram Iancu aerul e respirabil.”, a mai arătat Andi.

Sursă: National Association of City Transportation Officials.

Modelul de terase publice în parcări este unul folosit și bine documentat în Statele Unite, și poartă denumirea de parklets. 

Parklets-urile sunt locuri publice care transformă spațiile de parcare în spații comunitare. Cunoscute și sub numele de scaune stradale sau scaune la bordură, parklets-urile sunt rezultatul unui parteneriat între oraș și afacerile locale, rezidenți sau asociațiile de cartier.

Majoritatea parklets-urilor au un design distinct care încorporează mese și scaune, verdeață și / sau rasteluri pentru biciclete și acoperă cererea nesatisfăcută de spațiu public pe străzile comerciale înfloritoare din cartiere sau din zonele comerciale.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentMezze by Personal Cook @ Secret Garden
Articolul următorPremieră în sănătate: clujenii de la Telios Care lansează în România un sistem de rețete digitale trimise de medic direct la farmacia aleasă de pacient, după model american

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.