Expoziție având ca tema responsabilitatea socială în arhitectura contemporană, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

570

Expoziția „Think Global, Build Social!” realizată de Muzeul German de Arhitectură și Centrul de Arhitectură Viena în cooperare cu Goethe-Institut e.V., este prezentată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Expoziția analizează tema responsabilității sociale în arhitectura contemporană, și se poate vizita în perioada 20 martie – 25 aprilie 2021.

Expoziția prezintă o selecție de 15 construcții care tratează relevanța socială a arhitecturii la nivel mondial și este împărțită în cinci capitole tematice: Material, Participare, Locuințe, Programe de Design-Build și Cultură. Aceste categorii sunt compatibile între ele; multe dintre exemplele prezentate incluzând concomitent mai multe aspecte. Selecția se concentrează asupra clădirilor care au fost construite începând cu anul 2000 și care au avut deja un impact local concret.

Expoziția prezintă exemple actuale care, prin forme de construcție alternative și angajament social, încearcă să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor din zone mai puțin privilegiate ale lumii, cu cheltuieli financiare minime, optând în schimb pentru inițiativă și creativitate. Conceptele arhitecturale selectate de curatorul Andres Lepik – inclusiv școli, spații publice și clădiri rezidențiale – subliniază cât de esențială este colaborarea cu viitorii utilizatori precum și încorporarea tradițiilor locale de construcție. Arhitecții prezentați își pun cunoștințele în slujba societății și pledează pentru o arhitectură socială, ecologică și durabilă. 

Numeroasele aspecte comune regăsite în diferitele proiecte prezentate expun o nouă perspectivă asupra rolului social al arhitecturii. Această mișcare este dedicată sarcinii de planificare și implementare a proiectelor pentru persoanele care nu au acces la specialiști, atrăgând în același timp atenția asupra problemelor sociale ale societății globale.

Așadar, într-o lume aflată în continuă schimbare, o lume în care discrepanțele sociale se accentuează constant, resursele se „pierd” în spatele consumerismului iar urbanizarea tinde să sufoce mediul prin clădiri din sticlă și beton, un grup de arhitecți-activiști readuc în lumină rolul social al arhitecturii, care nu construiește doar orașe ci întreg viitorul unei comunități, cu precădere în zonele rurale, izolate. În acest context nou, balanța criteriilor care definesc o clădire construită împreună și pentru utilizatorii săi înclină înspre solidaritate, responsabilitate socială și un soi de creativitate născută din revenirea la valorile locale. 

„Fiind o disciplină de planificare și proiectare a spațiului, e necesar ca arhitectura să dezvolte noi soluții pentru întreaga populație, având în vedere provocările dramatice pe care le prezintă procesele globale de urbanizare. În acest sens, ea trebuie să preia afirmația etică inerentă sarcinilor sale, pentru că abia atunci își poate dovedi relevanța pentru societatea viitorului.”, spune Andres Lepik (Muzeul de Arhitectură TU München), curator.

Pentru mai multe informații despre expoziție (în limba germană) click aici. Detaliile privind regulile și programul de vizitare sunt disponibile pe site-ul muzeului.                            

Referințe

muzeul-etnografic-al-transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentSoluții pentru un Someș mai curat, propunerile asociațiilor clujene către autorități
Articolul următorMonePOS, noua soluție clujeană de plăți mobile pentru taximetrie, restaurante și comerț, țintește 10.000 de implementări în acest an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.