Soluții pentru un Someș mai curat, propunerile asociațiilor clujene către autorități

515
Foto: Someș Delivery

De Ziua Mondială a Apei (22 Martie), mai multe asociații din Cluj-Napoca au tras un nou semnal de alarmă în privința poluării cu gunoaie a Someșului, printr-o scrisoare deschisă comună adresată autorităților locale, și au venit și cu propuneri de soluții pentru reducerea acestui fenomen. Semnatarii scrisorii solicită investiții din partea autorităților, astfel încât malurile Someșului să fie transformate în zone de agrement. De asemenea, solicită o amplă acțiune de igienizare pe tot culoarul râului.

Soluțiile propuse de către societatea civilă pentru reducerea poluării Someșului, sunt:

Curățarea apei și a malurilor

Primul obiectiv poate fi atins prin măsuri cu eforturi minime: amplasarea de coșuri de gunoi și pubele în zonele deja semnalate prin sesizări pe aplicația MyCluj cu cele mai multe deșeuri pentru a opri măcar o parte din acestea să ajungă în apă. De asemenea, măsuri mai ample sunt necesare pentru demararea, pe baza experienței anterioare de conlucrare instituțională, a unui program general de igienizare totală a malurilor Someșului mic, pe tot parcursul acestuia (aval și amonte). Acest demers cere o conlucrare administrativă pe zona metropolitană și poate fi inițiat începând cu zonele cele mai afectate de deșeuri. Pentru aceasta, solicităm o mai mare transparență în acțiunile de igienizare întreprinse deja de fiecare instituție în parte și transmiterea unor date despre frecvența acestora sau cantitățile de deșeuri rezultate și tipul acestora.

Monitorizarea constantă a zonelor predispuse să devină gropi de gunoi ad-hoc

Pe termen scurt, printr-o monitorizarea mai atentă a zonelor în cauză, prin mărirea capacității de intervenție și prin supraveghere video și personal dedicat în cadrul jandarmeriei locale; creșterea considerabilă a amenzilor pentru deversarea ilegală a deșeurilor. Pe termen mediu și lung monitorizarea administrativă poate fi înlocuită prin amenajarea unor zone mai prietenoase cu cetățenii, a unei piste metropolitane de biciclete și alei pietonale ar intensifica circulația și astfel ar fi descurajate actele anti-ecologice și, mai mult, actele antisociale.

Montarea unei bariere pentru deșeuri și la ieșirea din oraș

Cea de la intrarea Someșului în Cluj nu e suficientă pentru că nu rezolvă problema gunoaielor existente deja pe maluri și în apă și nu face altceva decât să ducă gunoaiele din oraș către localitățile din aval, care nu au resursele să le gestioneze. 

Coordonarea între autoritățile responsabile de igiena Someșului

Pentru a putea demara un proces amplu de curățenie cu efecte pe termen lung pe Someșul mic, e necesar, în primul rând, să recunoaștem valoarea inestimabilă a cadrului natural al culoarului Someș ca potențator al calității vieții în toate orașele pe care le străbate; rolul lui ca zonă amplă de recreere, loisir dar și rolul lui ca factor de echilibru micro-climatic și de reziliență urbană în fața schimbărilor climatice cu care ne confruntăm deja. Pornind de aici, rolul pur funcțional, cel de culoar hidro-energetic, pe care-l are acum Someșul mic nu este un factor motivator suficient pentru demararea unui proces amplu de igienizare totală.

Orice conlucrare administrativă / instituțională trebuie să înceapă cu recunoașterea rolului complex al râului și nevoia urgentă de a-l readuce la nivelul așteptărilor tuturor. Tratarea Someșul cu același interes cu care se tratează orice arteră de circulație din oraș poate deveni o realitate cotidiană. Pasul următor ar fi demararea unor întâlniri publice periodice pe tema curățirii râului prin intermediul cărora se pot pune bazele unui program. Planurile și concluziile acestor întâlniri pornite de către autorități ar trebui să fie făcute publice după fiecare astfel de întâlnire. 

ONG-urile semnatare consideră că un Someș curat ar trebui să devină prioritar pentru orice politică urbană locală și că localitățile traversate de Someș au resurse umane și materiale pentru a oferi locuitorilor o calitate a vieții ridicată. Clujenii pot contribui la acest demers prin transmiterea unei sesizări prin email către autorități, detalii la acestă adresă: https://petitie.web.app/sos-somes-ziua-apei

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentLuna Francofoniei 2021 la Cluj
Articolul următorExpoziție având ca tema responsabilitatea socială în arhitectura contemporană, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.