Grădină comunitară la Răscruci, spațiu de evenimente și de creare de legături comunitare

305

Inițiativa Grădină comunitară la Răscruci a organizat vineri, 25 august 2023, în satul Răscruci, județul Cluj, o zi și o seară de vară specială, care a combinat activități de gătit gulaș la ceaun pe timp de zi, cu observații astronomice prin telescop pe timpul serii. 

După eveniment am discutat cu fondatoarea inițiativei, Szalma Ancsa despre felul cum a luat naștere grădina comunitară. Clujeancă mutată în Răscruci în anul 2005, pentru Ancsa, casa, grădina și livada au fost dragoste la prima vedere. De meserie etnograf, Ancsa crede într-o etnografie vie, mai aproape de cultura și viața de zi cu zi a omului și îi place să se definească ca antropolog cultural.

Ideea de grădină comunitară s-a născut în pandemie, din întâlnirea a două nevoi, pe de-o parte din necesitatea de a avea ajutoare în a lucra terenul de 2.500 de metrii pătrați al grădinii, iar pe de alta din nevoia clujenilor de a ieși în weekend undeva aproape de oraș pentru a avea o activitatea utilă și relaxantă, cu recompensa unor legume produse de ei înșiși. Ulterior, grădina s-a deschis publicului larg pentru diverse evenimente și proiecte.

În cadrul evenimentului Seară de vară (g)astronomică, participanții, aproximativ 25 de persoane, au putut să ia parte la pregătirea și apoi degustarea unui gulaș la ceaun, gătit după o rețetă tradițională de către János, soțul Ancsăi, după care, sub ghidajul și cu ajutorul echipamentelor de observație astronomică a lui Ștefan Pop Coț au putut observa pe înserat luna și alte planete.

Ca parte din inițiativa Ținutul Fluturelui Albastru, în grădină s-a realizat și o prezentare și o degustare a unor produse locale. Marca Ținutul Fluturelui Albastru a fost lansată în anul 2019 la capătul unui proces complex de branding realizat prin consultarea comunităților și a autorităților locale. Microregiunea este parte a județului Cluj și se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej. În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați din genul Maculinea.

În continuare, Ancsa își dorește realizarea unor evenimente de tip clacă la Răscruci, din dorința de a închega o comunitate. “În Ținutul Fluturelui Albastru încercăm să închegăm o comunitate care să se ajute reciproc în comunicare, în muncă sau în orice problemă. Să ne bucurăm împreună și să muncim împreună.”, își dorește Ancsa.

Puteți urmări activitatea grădinii și afla informații despre evenimentele viitoare pe pagina de Facebook Grădină comunitară la Răscruci.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentWeekend-ul acesta Someș Delivery ajunge pentru o primă ediție la Gilău, în cadrul Zilelor Comunei
Articolul următorCom’ON Cluj-Napoca ’23: peste 1400 de clujeni au votat inițiativele tinerilor în prima săptămână de votare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.